Ingrijirea si udarea corecta a plantelor de apartament este esentiala in perioada lor de vegetatie, vara, pentru intretinere si toamna, pentru ca plantele sa isi asigure rezervele care sa le permita sa treaca peste iarna.
Udarea corecta a plantelor este importanta fie ca acestea cresc in aer liber sau in ghivece, ori in sere. Echilibrul si udarea dupa nevoi este garantia pentru buna dezvoltare a plantelor, iar regulile pe care le presupune udarea corecta a plantelor trebuie respectate pentru ca este primul pas, si cel mai important, care sa asigure plantelor o buna evolutie. Extremele – udarea din abundenta sau lipsa apei sunt la fel de periculoase.
Pentru a gasi calea de mijloc, care sa nu permita nici ofilirea florilor din cauza secetei si nici putrezirea radacinilor, trebuie respectate regulile si udarea corecta a plantelor. Prima conditie este aceea de a satisface nevoile plantei in ceea ce priveste tipul de sol si intesitatea luminii.
A doua regula legata de udarea corecta a plantelor este aceea ca umiditatea trebuie sa se pastreze constanta. Supravegherea permanenta joaca un rol deosebit in indeplinirea acestui deziderat. Orice udarea trebuie urmata de o uscare usoara a solului inainte de cea urmatoare.
Acest lucru ajuta la cresterea radacinilor si la evitatarea riscului de putrezire. Cea mai simpla metoda de verificare a umiditatatii este sa dati stratul superficial de sol la o parte usor cu mana pentru a vedea cum este solul la doi-trei centimetri in adancime.
Ingrijirea si udarea corecta a plantelor de apartament. Uda bine, rar si in cantitate suficienta
Cu mici exceptii pentru majoritatea florilor din gradina, o udare sau doua pe saptamana este suficienta, cu conditia ca solul sa se irige in profunzime. Este preferabila o udare cu multa apa si mai rara, decat una cu putina apa, la intervale mai scurte de timp.
Uda plantele dimineata sau seara. Aceasta regula este esentiala pentru udarea corecta a plantelor si este strans legata de cea precedenta. Udarea va fi “suficienta” in masura in care plantele beneficiaza in masura cat mai deplina de apa.
Ori, daca facem acest lucru in timpul zilei, o parte din apa se evapora in atmosfera. De aceea, perioadele favorite ale zilei pentru udare sunt dimineata si seara, indata dupa apus.
Uda plantele individual, in mod egal apa. Daca udati mereu o singura radacina va creste bine doar aceasta radacina iar nutrientii se vor absorbi in sol in mod neadecvat. Prin urmare, intotdeauna udati si in jurul plantei si distribuiti apa pe intreaga zona de udare.
Uda incet. Un debit mare de apa nu este neaprat mai bun. Udatul cel mai bun este cel in etape, pentru ca apa are nevoie de cateva momente pentru a se infiltra in sol. Se recomanda udarea plantelor cu cantitati moderate de apa, la intervale de 10 minute. Astfel inca sa fie evitata supraincarcarea solului, periclitarea sanatatii plantelor si risipa de apa.
Udatul cu stropitoarea sau furtunul, nu-i tot una cu ploaia
Daca uzi gradina, uda cu stropitoarea sau furtunul la presiune si debit mic. Reia toata operatiunea de la capat, pentru ca udarea sa fie cu adevarat eficienta iar apa sa poata intra in sol.
Fereste frunzele. Udatul cu stropitoarea sau furtunul, nu-i tot una cu ploaia. Daca ploaia uda frunzele fara probleme, udatul cu furtunul sau stropitoarea trebuie sa fereasca frunzele. Frunzele ude lasate peste noapte devin frunze bolnave (mucegaiesc), iar cele lasate in soare capata urme de arsuri usoare ( efectul arderii cu sticla pe care il au stropii de apa).
Udarea corecta a plantelor inseamna si individualizarea plantelor dupa nevoile si specificul lor. Iar aceasta este una din regulile importante de care trebuie sa tii cont la udarea corecta a plantelor.
sursa foto: freepik
Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată