Cel mai bătrân copac din lume a fost descoperit în Suedia! Cu o vârstă estimată la aproape 10.000 de ani este cel mai longeviv copac din lume cunoscut până în prezent. A fost descoperit în pădurile Suediei.

sursa foto: wikipedia

“Old Tjikko”, așa cum a fost denumit cel mai în vârstă copac din lume cunoscut de mediul științific, este un molid Norvegian. Acesta își continuă destinul milenar și viața solitară, în pădurile Munților Fulufjället din Suedia.

Descoperit în 2004 de către Leif Kullman, profesor de ecologie și științe ale mediului în cadrul Universității Umeå, a fost denumit astfel, după câinele acestuia. Copacul prețios este cea mai longevivă plantă individuală descoperită vreodată pe Terra.

Potrivit National Geographic, Kulmann a explicat că longevitatea acestei specii de molid este determinată în mare parte, de abilitatea sa extraordinară de a se auto-clona.

Cel mai bătrân copac din lume a fost descoperit în Suedia! Cu o vârstă estimată la aproape 10.000 de ani, cel mai longeviv copac din lume cunoscut până în prezent, a fost descoperit în pădurile Suediei.

Cel mai bătrân copac din lume a fost descoperit în Suedia! Este mai în vârstă chiar și decât piramidele din Giza

“Trunchiul sau tulpinile unui molid au o speranță de viață de aproximativ 600 de ani. Dar de îndată ce se apropie sfârșitul, noi lăstari vor prinde viață, crescând direct din rădăcina mamă. În acest fel, copacul își va asigura un ciclu de viață extrem de îndelungat!”, a explicat profesorul.   

Vârsta de 9.550 de ani a fost determinată cu ajutorul datării de tip carbon de la nivelul rădăcinii aflate sub copac; și nu la nivel dentrologic sau a numărătorii inelelor de creștere.

Trunchiul în sine este estimat a avea “doar” câteva sute de ani. Totuși, copacul, privit ca un întreg, datează cu foarte mult timp înainte. Acest lucru este posibil grație procesului de auto-clonare vegetativă.

Totuși, cel mai bătrân copac non-clonat vegetativ – adică plantă completă cu rădăcini, tulpini și trunchi original – a fost descoperit în California; are 5064 de ani și face parte dintr-o specie de pin american (Great Basin Bristlecone Pine).

Cel mai bătrân copac din lume a fost descoperit în Suedia! Cu o vârstă estimată la aproape 10.000 de ani, cel mai longeviv copac din lume cunoscut până în prezent, a fost descoperit în pădurile Suediei.

Clonarea și reproducerea vegetativă este un proces cunoscut în lumea vegetală și la alte tipuri de plante, precum “tufișul de creozot”, dar datarea acestora nu este la fel de ușor de efectuat. Testele oferă rezultate mult mai concludente în cazul organismelor complexe, așa cum sunt copacii.

Totuși, trebuie să cădem de acord că lumea vegetală, nu contenește să ne surprindă! Este fascinant cum, vreme de aproape zece milenii, Old Tjikko a rezistat semeț pe crestele Muntelui Fulufjället. Și cel mai sigur, o va mai face multă vreme de acum înainte, devenind probabil, subiect de stiri locale în toate jurnalele hologramă din viitorul anilor 3.550!

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Un român s-a trezit cu 2 Mil de lei în cont şi a refuzat să returneze banii

Un român s-a trezit cu 2 Mil de lei în cont şi a refuzat să returneze banii. Administratorul unei firme din Bucureşti a fost condamnat definitiv la doi ani şi..

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba. Pe fondul scumpirilor la carburanți care au panicat un număr mare de șoferi și care…

Germanii revoltați că românii muncesc în condiții mizere

Germanii revoltați că românii muncesc în condiții mizere. Condițiile de cazare ale muncitorilor români dintr-o fermă de sparanghel din Germania a atras atenția

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii. Angelique Coetzee, printre primii medici sud-africani care au aflat despre mutaţiile suferite de SARS-CoV-2, a povestit prin ce calvar a trecut, în momentul în care a dorit să comunice lumii rezultatele obţinute.