Cum procedăm dacă ne întâlnim cu un urs în drumeție? Urșii au fost tot mai des văzuți în ultima perioadă, fie în preajma pensiunilor, fie de-a lungul unor drumuri intens circulate. Turiștii sunt sfătuiți să fie pregătiți de o întâlnire cu animalele sălbatice. Să nu le hrănească și să aibă la îndemână fluierul și spray-ul pentru urși.

Sorin Duță are 56 de ani și a luat muntele la pas încă de când era copil. Îi place să se bucure de natură, dar e precaut privind pericolele de la altitudine. Cum ar fi o întâlnire neașteptată cu ursul. Așa că, bărbatul nu pleacă niciodată într-o drumeție fără o petardă în buzunar, conform unui interviu al celor de la Digi24

Sorin Duță – drumeț: Am o petardă foarte puternică. Stau pe loc, aștept să se retragă.

Și pentru că urșii au început să coboare tot mai des din pădure în zone locuite, drumeții au fost nevoiți să inventeze tot felul de mijloace care să țină animalele sălbatice la distanță. Astfel că, pe lângă fluier, unii turiști își leagă clopoței de rucsac, pentru a face și mai mult zgomot.

Cum procedăm dacă ne întâlnim cu un urs în drumeție? Trebuie să țineți cont de anumite sfaturi

Laurențiu Paraschiv – coordonator Salvamont Bușteni: Să nu se panicheze, să încerce să trateze situația cu calm, să vadă dacă ursul este agresiv sau pur și simplu e în trecere sau mănâncă. Să încerce să se retragă foarte ușor, dar cu fața spre urs, să nu se uite în ochii lui”. Eu recomand fluier, un spray de urs ar fi foarte bine, să umble în grupuri mai mari, singuri în niciun caz.

Turiștii care campează trebuie să fie atenți și să nu țină mâncarea în cort. Este recomandat ca mâncarea să fie pusă în copac, la o distanță de aproximativ 100 m de cort.

– Eu mă fac cât mai mare posibil și încep să țip, să urlu. Dacă văd că e ursoaică cu pui, atunci pun rucsacul jos eventual și merg ușor cu spatele.

Sunt și persoane care nu au știut sau nu au mai avut cum să scape din ghearele animalelor sălbatice. În 2019, 76 de persoane au rămas mutilate.

Ovidiu Ionescu – profesor Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere: Pentru că capacitatea de suport a pădurii este limitată, ursoaicele cu pui, care voiau să își ferească puii, urșii mai slabi au fost împinși în intravilanul localităților, în stațiile agricole, unde bineînțeles că au ajuns să fie în conflict cu omul. Ursul trebuie lăsat în pace. Este un animal mult mai puternic decât omul și poate crea surprize total neplăcute.

În România, numărul oamenilor uciși de urși crește de la an la an. În 2019 au fost 8 victime, iar în 2020 – 12. Anul acesta, 5 persoane și-au pierdut viața în urma întâlnirilor cu ursul.

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Un român s-a trezit cu 2 Mil de lei în cont şi a refuzat să returneze banii

Un român s-a trezit cu 2 Mil de lei în cont şi a refuzat să returneze banii. Administratorul unei firme din Bucureşti a fost condamnat definitiv la doi ani şi..

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba. Pe fondul scumpirilor la carburanți care au panicat un număr mare de șoferi și care…

Germanii revoltați că românii muncesc în condiții mizere

Germanii revoltați că românii muncesc în condiții mizere. Condițiile de cazare ale muncitorilor români dintr-o fermă de sparanghel din Germania a atras atenția

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii. Angelique Coetzee, printre primii medici sud-africani care au aflat despre mutaţiile suferite de SARS-CoV-2, a povestit prin ce calvar a trecut, în momentul în care a dorit să comunice lumii rezultatele obţinute.