Top 10 cele mai gustoase mâncăruri tradiționale românești. Asa cum probabil știați deja, bucătăria tradițională românească este rezultatul unor influențe venite dinspre toți vecinii (sau ocupanții), sintetizate și “asezonate” cu elemente locale care i-au definit ulterior caracterul. Iată care sunt, în opinia noastră, cele mai populare mâncăruri tradiționale românești.

1. CIORBĂ DE BURTĂ

Este una dintre cele mai speciale, dar și mai greu de preparat, mâncăruri din categoria ciorbelor. Ajunsă pe meleaguri românești cel mai probabil pe filieră otomană, a fost răstălmăcită de români prin adăugarea de lamâie (sau oțet), de zarzavaturi și, mai ales, de mult usturoi. Prin secolul 17 exista în zona Bucureștiului și o altfel de ciorbă, aproape similară ciorbei de burtă, numită „paceà”, preparată din picioare de oaie sau vițel (folosite și azi pentru o ciorbă perfecta), care era dreasă cu ou și oțet.

Top 10 cele mai gustoase mâncăruri tradiționale românești. Asa cum probabil știați deja, bucătăria tradițională românească este rezultatul unor influențe venite dinspre toți vecinii (sau ocupanții), sintetizate și “asezonate” cu elemente locale care i-au definit ulterior caracterul. Iată care sunt, în opinia noastră, cele mai populare mâncăruri tradiționale românești.
2. SARMALE

Un alt preparat foarte răspândit în întregul bazin mediteraneean, preparat din carne tocată (porc, oaie, vită, pui etc) amestecată cu orez și mirodenii, învelită apoi în varză (de obicei murată) sau alte frunze, cum ar fi cele de viță de vie, spanac, ștevie sau chiar hrean. Există și varianta de post, în care carnea este înlocuită cu păsat. Conform tradiției, cele mai bune sarmale sunt cele gătite în oale de lut, la fundul căreia se pun bucăți de șoric afumat și frunze de cimbru și boabe de piper. În România, cea mai populară formă de servire a sarmalelor este cu mămăligă și smântână.

Top 10 cele mai gustoase mâncăruri tradiționale românești. Asa cum probabil știați deja, bucătăria tradițională românească este rezultatul unor influențe venite dinspre toți vecinii (sau ocupanții), sintetizate și “asezonate” cu elemente locale care i-au definit ulterior caracterul. Iată care sunt, în opinia noastră, cele mai populare mâncăruri tradiționale românești.
3. MICI

Produs specific pentru zona Balcanilor, cel mai probabil cu origini sârbești, dar dus la nivel de artă în România. Legenda spune că la noi au apărut în secolul 19, la restaurantul La Iordachi (celebru pentru cârnații săi), într-o zi în care au constatat că au rămas fără maț, astfel că au pus carne toccata și rulată direct pe grătar. Preparați, de obicei, din mai multe tipuri de carne (vită, oaie, porc), dată de două ori prin mașină și amestecată apoi cu sare, piper, bicarbonat de sodiu, piper, cimbru, ienibahar și chimion, plus o fiertură din oase de vacă. Se servesc simplu, cu chifle și muștar, dar și cu mujdei, salată de varză, murături, hrean sau ardei iute.

Top 10 cele mai gustoase mâncăruri tradiționale românești. Asa cum probabil știați deja, bucătăria tradițională românească este rezultatul unor influențe venite dinspre toți vecinii (sau ocupanții), sintetizate și “asezonate” cu elemente locale care i-au definit ulterior caracterul. Iată care sunt, în opinia noastră, cele mai populare mâncăruri tradiționale românești.
4. MĂMĂLIGĂ CU BRÂNZĂ ȘI SMÂNTÂNĂ

Reprezintă probabil cel mai popular aperitiv în orice restaurant cu specific românesc, dar nelipsit nici din casele românilor de pretutindeni. Simplu de preparat și foarte gustos, reprezintă un fel de mâncare sățios și foarte pe placul celor mici. Se poate folosi orice fel de brânză, de la telemea și caș dulce și până la brânză proaspătă sau de burduf.

Top 10 cele mai gustoase mâncăruri tradiționale românești. Asa cum probabil știați deja, bucătăria tradițională românească este rezultatul unor influențe venite dinspre toți vecinii (sau ocupanții), sintetizate și “asezonate” cu elemente locale care i-au definit ulterior caracterul. Iată care sunt, în opinia noastră, cele mai populare mâncăruri tradiționale românești.
5. CIORBĂ DE POTROACE

Este una dintre cele mai specifice ciorbe din bucătăria românească tradițională. Se prepară doar din măruntaie de pasăre (curcan, gâscă, pui, rață etc), iar caracteristica principală este acrirea cu zeamă de varză care, practic, înlocuiește borșul folosit la alte feluri de ciorbe. Ingredientele principale sunt, așa cum sugerează și numele, potroacele, adică măruntaie de pasăre – aripi, pipote, picioare, inimi, gât etc.

Top 10 cele mai gustoase mâncăruri tradiționale românești

6. CÂRNAȚI DE PLEȘCOI

Originari din localitatea buzoiană Pleșcoi, cea care le dă și numele, acești cârnați semiuscați sunt preparați din carne de oaie și multe condimente, cele mai populare fiind boiaua de ardei și usturoiul. Unii producători folosesc și un amestec de carne de oaie și de vită (maxim o treime din amestec), mai ales în cazurile în care carnea de oaie este prea grasă.

7. TOCHITURĂ

Reprezintă un fel tradițional foarte apreciat, mai ales în lunile reci de iarnă, datorită conținutului ridicat de grăsimi și proteine. Se prepară din carne (porc, vițel, vită, pasăre), costiță (proaspătă sau afumată), organe (ficat, rinichi, inimă, splină), cârnați (proaspeți sau afumați), toate prăjite la tigaie sau la ceaun. Se servește cu mămăligă, ouă ochiuri și brânză de burduf sau telemea, plus murături și/sau mujdei de usturoi.

8. PIFTIE

Piftia, o gustare rece, reprezintă unul dintre cele mai populare feluri gătite de români pentru Crăciun. Practic, este o specialitate din carne și legume în aspic, obținută prin fierberea îndelungată a bucăților de carne împreună cu tot cu oase și cartilagii, alături de legume și condimente, până se obține o zeamă groasă, gelatinoasă, care este aranjată cu usturoi și apoi se toarnă în forme și se pune la frigider. Se poate prepara din orice tip de carne.

9. COLIVĂ

Este un aliment (dulce, ca un desert) preparat din grâu sau orz fierte și îndulcite cu miere sau zahăr, ornată de obicei cu bombonele sau fondante, folosit exclusiv în ritualuri religioase. Coliva este o ofrandă adusă de credincioși la biserică spre sfințire, în cinstea sfântului zilei, și este elementul principal în orice slujbă pentru pomenirea morților. Nu în ultimul rând, este unul dintre puținele elemente atractive pentru copiii cărați de părinți sau bunici pe la slujbe.

10. IAHNIE DE FASOLE

Unul dintre cele mai întâlnite feluri de mâncare, mai ales în zonele rurale, dar nu lipsește nici din meniurile restaurantelor tradiționale. Ajunsă la noi pe filieră turcă – bulgară, iahnia este un fel principal foarte sățios și foarte gustos. Se servește cu ciolan de porc, costiță afumată sau cârnați (afumați sau proaspeți) și se poate mânca cu pâine sau mămăligă și merge de minune cu murături.

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Cât se dă darul la nuntă în 2021

Cât se dă darul la nuntă în 2021? Nunțile sunt evenimente importante în viața oricărui cuplu, sunt extrem de frumoase, dar și costă. Este plăcut să îți alegi machiajul și ținuta elegantă pentru fericitul eveniment, dar acestea nu sunt singurele costuri cu care te vei confrunta de-a lungul acestui sezon de nunți. Mai este și darul de nuntă!

Urzicile au ajuns mai scumpe decât carnea de porc

Urzicile au ajuns mai scumpe decât carnea de porc. În postul Paștelui, când creștinii ortodocși nu mănâncă carne și lactate, un kilogram de urzici a ajuns să…

Locul superb din România care se dezvoltă tot mai tare

Locul superb din România care se dezvoltă tot mai tare. Implicarea comunităţilor locale, protejarea trăsăturilor arhitecturale care definesc regiunea şi…

Tot mai mulți tineri se mută de la oraș în tihna satului românesc

Tot mai mulți tineri se mută de la oraș în tihna satului românesc. De la începutul pandemiei și până acum, în România a crescut cererea pentru imobiliare în mediul rural. La foarte mare căutare sunt casele din satele aflate în apropierea marilor orașe.