Top 10 cele mai gustoase mâncăruri tradiționale românești. Asa cum probabil știați deja, bucătăria tradițională românească este rezultatul unor influențe venite dinspre toți vecinii (sau ocupanții), sintetizate și “asezonate” cu elemente locale care i-au definit ulterior caracterul. Iată care sunt, în opinia noastră, cele mai populare mâncăruri tradiționale românești.
1. CIORBĂ DE BURTĂ
Este una dintre cele mai speciale, dar și mai greu de preparat, mâncăruri din categoria ciorbelor. Ajunsă pe meleaguri românești cel mai probabil pe filieră otomană, a fost răstălmăcită de români prin adăugarea de lamâie (sau oțet), de zarzavaturi și, mai ales, de mult usturoi. Prin secolul 17 exista în zona Bucureștiului și o altfel de ciorbă, aproape similară ciorbei de burtă, numită „paceà”, preparată din picioare de oaie sau vițel (folosite și azi pentru o ciorbă perfecta), care era dreasă cu ou și oțet.

2. SARMALE
Un alt preparat foarte răspândit în întregul bazin mediteraneean, preparat din carne tocată (porc, oaie, vită, pui etc) amestecată cu orez și mirodenii, învelită apoi în varză (de obicei murată) sau alte frunze, cum ar fi cele de viță de vie, spanac, ștevie sau chiar hrean. Există și varianta de post, în care carnea este înlocuită cu păsat. Conform tradiției, cele mai bune sarmale sunt cele gătite în oale de lut, la fundul căreia se pun bucăți de șoric afumat și frunze de cimbru și boabe de piper. În România, cea mai populară formă de servire a sarmalelor este cu mămăligă și smântână.

3. MICI
Produs specific pentru zona Balcanilor, cel mai probabil cu origini sârbești, dar dus la nivel de artă în România. Legenda spune că la noi au apărut în secolul 19, la restaurantul La Iordachi (celebru pentru cârnații săi), într-o zi în care au constatat că au rămas fără maț, astfel că au pus carne toccata și rulată direct pe grătar. Preparați, de obicei, din mai multe tipuri de carne (vită, oaie, porc), dată de două ori prin mașină și amestecată apoi cu sare, piper, bicarbonat de sodiu, piper, cimbru, ienibahar și chimion, plus o fiertură din oase de vacă. Se servesc simplu, cu chifle și muștar, dar și cu mujdei, salată de varză, murături, hrean sau ardei iute.

4. MĂMĂLIGĂ CU BRÂNZĂ ȘI SMÂNTÂNĂ
Reprezintă probabil cel mai popular aperitiv în orice restaurant cu specific românesc, dar nelipsit nici din casele românilor de pretutindeni. Simplu de preparat și foarte gustos, reprezintă un fel de mâncare sățios și foarte pe placul celor mici. Se poate folosi orice fel de brânză, de la telemea și caș dulce și până la brânză proaspătă sau de burduf.

5. CIORBĂ DE POTROACE
Este una dintre cele mai specifice ciorbe din bucătăria românească tradițională. Se prepară doar din măruntaie de pasăre (curcan, gâscă, pui, rață etc), iar caracteristica principală este acrirea cu zeamă de varză care, practic, înlocuiește borșul folosit la alte feluri de ciorbe. Ingredientele principale sunt, așa cum sugerează și numele, potroacele, adică măruntaie de pasăre – aripi, pipote, picioare, inimi, gât etc.
Top 10 cele mai gustoase mâncăruri tradiționale românești
6. CÂRNAȚI DE PLEȘCOI
Originari din localitatea buzoiană Pleșcoi, cea care le dă și numele, acești cârnați semiuscați sunt preparați din carne de oaie și multe condimente, cele mai populare fiind boiaua de ardei și usturoiul. Unii producători folosesc și un amestec de carne de oaie și de vită (maxim o treime din amestec), mai ales în cazurile în care carnea de oaie este prea grasă.
7. TOCHITURĂ
Reprezintă un fel tradițional foarte apreciat, mai ales în lunile reci de iarnă, datorită conținutului ridicat de grăsimi și proteine. Se prepară din carne (porc, vițel, vită, pasăre), costiță (proaspătă sau afumată), organe (ficat, rinichi, inimă, splină), cârnați (proaspeți sau afumați), toate prăjite la tigaie sau la ceaun. Se servește cu mămăligă, ouă ochiuri și brânză de burduf sau telemea, plus murături și/sau mujdei de usturoi.
8. PIFTIE
Piftia, o gustare rece, reprezintă unul dintre cele mai populare feluri gătite de români pentru Crăciun. Practic, este o specialitate din carne și legume în aspic, obținută prin fierberea îndelungată a bucăților de carne împreună cu tot cu oase și cartilagii, alături de legume și condimente, până se obține o zeamă groasă, gelatinoasă, care este aranjată cu usturoi și apoi se toarnă în forme și se pune la frigider. Se poate prepara din orice tip de carne.
9. COLIVĂ
Este un aliment (dulce, ca un desert) preparat din grâu sau orz fierte și îndulcite cu miere sau zahăr, ornată de obicei cu bombonele sau fondante, folosit exclusiv în ritualuri religioase. Coliva este o ofrandă adusă de credincioși la biserică spre sfințire, în cinstea sfântului zilei, și este elementul principal în orice slujbă pentru pomenirea morților. Nu în ultimul rând, este unul dintre puținele elemente atractive pentru copiii cărați de părinți sau bunici pe la slujbe.
10. IAHNIE DE FASOLE
Unul dintre cele mai întâlnite feluri de mâncare, mai ales în zonele rurale, dar nu lipsește nici din meniurile restaurantelor tradiționale. Ajunsă la noi pe filieră turcă – bulgară, iahnia este un fel principal foarte sățios și foarte gustos. Se servește cu ciolan de porc, costiță afumată sau cârnați (afumați sau proaspeți) și se poate mânca cu pâine sau mămăligă și merge de minune cu murături.
Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată