În sud-vestul județului Sibiu se află comuna Poiana Sibiului, o destinație încântătoare cu peisaje superbe și o bogată istorie a tradițiilor. Situată între localitățile Jina, Rod, Tilisca și Dobârca din județul Sibiu, precum și Gîrbova și Cărpiniș din județul Alba, comuna este accesibilă prin drumul județean 106E, care leagă așezările Săliște, Galeș, Tilișca, Rod, Poiana Sibiului, Jina și Șugag.

Poiana Sibiului este o localitate cunoscută din Mărginimea Sibiului, situată la marginea nordică a Munților Cindrelului. Amplasată între abrupții muntoși din nord și culmile ce se desfășoară către sud, la altitudini de 850 – 950 metri, comuna ocupă bazinul de culegere a văii Radei. Cu o lățime ce variază între 600 și 1000 de metri spre sud, satul se întinde sub culmile mai înalte ale Munților Cindrelului: Pietriceaua și Ciuha.

Populația stabilă a comunei Poiana Sibiului numără 2.894 de persoane, ce locuiesc în cele 1.269 de locuințe ale localității. Comunitatea este repartizată în diverse activități de economie națională, cu predilecție pentru agricultură și creșterea animalelor, cea mai prezentă ocupație cu 2788 de persoane. Alte domenii importante sunt comerțul, administrația publică, învățământul, sănătatea și asistența socială.

Comuna Poiana Sibiului este conectată de drumurile județene 106E și 106G, cu o lungime totală a drumurilor publice de 46,5 kilometri. Astfel, accesul și conexiunile cu așezările învecinate sunt ușurate, contribuind la dezvoltarea economică și culturală a comunității.

Resursele naturale constituie un atu important al comunei. Pădurile și pășunile reprezintă aproximativ 70% din suprafața acesteia și sunt administrate de Ocolul Silvic Valea Cibinului Săliște. Solurile sunt favorabile pentru vegetație și agricultură, incluzând plaiurile etajului montan inferior cu pajiști extinse pentru cosit și pășunat, soluri brune montane de pădure tipice și podzolice, dar și soluri brune tipice și argilice pentru culturile de cereale, legume și pomi.

Datorită peisajului spectaculos și a monumentelor istorice din zonă, comuna Poiana Sibiului beneficiază de un potențial turistic. Biserici, troițe, și muzeul local sunt mărturii ale istoriei și tradițiilor acestor locuri. Capacitatea de cazare a comunei este susținută de pensiunea agroturistică “Casa Balcu” ce oferă 28 de locuri de cazare pentru cei care doresc să exploreze frumusețile naturale și tradițiile autentice ale zonei.

Instituțiile publice asigură suportul necesar pentru comunitate. Primăria comunei Poiana Sibiului, cu 16 angajați, asigură administrația locală. Dispensarul medical funcționează cu 2 medici de familie, 1 medic dentist și 2 asistente medicale, asigurând servicii de sănătate pentru locuitori. Educația este susținută de 2 corpuri de clădire pentru școala cu clasele I-VIII și 1 corp de clădire pentru grădiniță. De asemenea, comunitatea beneficiază de cămin cultural, sala Tineretului și biblioteca comunală, precum și de un dispensar sanitar veterinar.

Rețelele de utilități, cum ar fi distribuția apei potabile și rețeaua electrică, asigură confortul locuitorilor și contribuie la dezvoltarea comunității.

Într-o vizită la Poiana Sibiului, vei fi întâmpinat de case mari și moderne, curți pavate și bogat decorate, ceea ce denotă prosperitatea locului. Păstoritul, o ocupație tradițională, a fost transformată într-un avantaj, iar locuitorii, cunoscuți ca „ciobanii milionari”, și-au dezvoltat comunitatea investind în satul lor.

Peisajul spectaculos din Poiana Sibiului te va îmbie să faci drumeții pe culmile montane, să explorezi tradițiile locale și să te bucuri de autenticitatea acestui loc fermecător. Legendele și istoria comunei completează tabloul pitoresc, oferindu-ți o călătorie fascinantă în inima Mărginimii Sibiului, unde timpul pare să se fi oprit și tradițiile să fie vii și autentice.

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Traian Băsescu reacționează după sentința de colaborator al Securității

Traian Băsescu reacționează după sentința de colaborator al Securității comuniste: ”Voi face demersurile legale la CEDO”

Cancelarul Austriei după vizita la Putin: Nu putem renunța la gazul rusesc

Cancelarul Austriei după vizita la Putin: Nu putem renunța la gazul rusesc. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că întreruperea gazului rusesc nu este

Dosar de Candidat: Adrian Bibu vs Astrid Fodor

Sâmbăta trecută a fost marcată de lansarea listelor cu candidații propuși pentru alegerile locale din partea celor mai importante partide politice din Sibiu. Însă, cum era de așteptat, actualul primar din partea FDGR, Astrid Fodor și propunerea PNL, Adrian Bibu sunt “vedetele” ce par a se fi despris deja în fața plutonului din cursa pentru Primăria Sibiu.

Cancelarul german Scholz: „Vrem să avem cea mai performantă armată din Europa”

Cancelarul german Scholz: „Vrem să avem cea mai performantă armată din Europa”. Cancelarul Olaf Scholz a anunțat o înarmare semnificativă a țărilor NATO…