Comuna Jina, amplasată în extremitatea sud-vestică a județului Sibiu, răsare ca o perlă în peisajul încântător al Munților Cindrel. Aflată la o altitudine cuprinsă între 800 și 1000 de metri, comuna Jina oferă un cadru desăvârșit pentru îndrăznețele drumeții montane.

Începând din anul 1971, locul găzduiește cu mândrie Festivalul folcloric „Sus pe muntele din Jina”, care îmbină tradițiile autentice cu bucuria de a sărbători în comuniune cu întreaga comunitate.

Cu o populație de aproximativ 3750 de locuitori, Jina răspândește farmec și mister în peisajul sălbatic al Mărginimii Sibiului. Amplasată la 49 km de municipiul Sibiu și 41 km de orașul Sebeș-Alba, localitatea devine o atracție deosebită pentru cei care doresc să evadeze din agitația orașului și să se bucure de liniștea și frumusețea naturii.

Comuna Jina își încântă vizitatorii cu o serie de obiective turistice remarcabile. Biserica ortodoxă „Buna Vestire”, un monument istoric, atrage atenția prin stilul său bizantin și picturile realizate de maestrul Vasile Muntean din Laz în anul 1801. De asemenea, biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, cunoscută și sub numele de „Catedrala Munților”, încântă privirile cu frescele create de Ioan Căzilă în anul 1980. Un alt obiectiv deosebit îl reprezintă Masa Jidovului, cunoscută și ca „masa uriașului”, o formațiune naturală cu valoare geologică.

Spiritul eroic al românilor este comemorat printr-un obelisc înălțat în centrul comunei, numit Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Această impresionantă construcție în cinstea eroilor români cuprinde numele a 84 de eroi din Jina care și-au pierdut viața pe câmpurile de luptă în timpul Primului Război Mondial, precum și numele a 31 de eroi care au murit între anii 1914-1918 în spitale și la domiciliu.

Jina strălucește în lumina sărbătorilor și a manifestărilor culturale care își găsesc rădăcinile în tradițiile străvechi. Festivalul folcloric „Sus pe muntele din Jina”, organizat anual din 1971, reunește într-o armonie de cânt și dans întreaga comunitate. Un obicei unic păstrat cu mândrie de locuitorii din Jina este „Obiceiul Poruncilor”, o întâlnire săptămânală în fața primăriei, unde localnicii sunt informați despre planurile viitoare și noutățile din sat.

Colecția etnografică a doamnei Morariu oferă ocazia de a cunoaște istoria pastorală a comunității, iar gazda primitoare împărtășește cu drag amintiri și tradiții. Pentru cei dornici de aventură, traseul de creastă (marcaj bandă albastră) ce pornește din Jina, către Vârful Cindrel, promite o experiență memorabilă pe meleaguri sălbatice și mărețe.

Dorința de a păstra autenticitatea și tradițiile în viața cotidiană face din Jina un colț de rai îndrăgit de localnici și de către cei ce trec pragul acestui loc minunat. În fiecare anotimp, Jina își dezvăluie farmecul unic, iar vara, când se desfășoară festivalul folcloric, satul prinde viață, reamintind de nedeile tradiționale și de bucuria comunității.

Comuna Jina rămâne un simbol al autenticității și al tradițiilor străvechi românești, oferind vizitatorilor o călătorie fascinantă prin istorie, cultură și frumusețea naturală a Munților Cindrel. Încurajăm pe toți cei dornici de aventură și de redescoperirea autenticității românești să pășească cu încredere în acest colț de lume , unde timpul pare să fi încetat să curgă, iar tradițiile dăinuie în inimile oamenilor.

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Traian Băsescu reacționează după sentința de colaborator al Securității

Traian Băsescu reacționează după sentința de colaborator al Securității comuniste: ”Voi face demersurile legale la CEDO”

Cancelarul Austriei după vizita la Putin: Nu putem renunța la gazul rusesc

Cancelarul Austriei după vizita la Putin: Nu putem renunța la gazul rusesc. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că întreruperea gazului rusesc nu este

Dosar de Candidat: Adrian Bibu vs Astrid Fodor

Sâmbăta trecută a fost marcată de lansarea listelor cu candidații propuși pentru alegerile locale din partea celor mai importante partide politice din Sibiu. Însă, cum era de așteptat, actualul primar din partea FDGR, Astrid Fodor și propunerea PNL, Adrian Bibu sunt “vedetele” ce par a se fi despris deja în fața plutonului din cursa pentru Primăria Sibiu.

Cancelarul german Scholz: „Vrem să avem cea mai performantă armată din Europa”

Cancelarul german Scholz: „Vrem să avem cea mai performantă armată din Europa”. Cancelarul Olaf Scholz a anunțat o înarmare semnificativă a țărilor NATO…