Cancelarul german Scholz: „Vrem să avem cea mai performantă armată din Europa”. Cancelarul Olaf Scholz a anunțat o înarmare semnificativă a țărilor NATO. Germania ia în calcul și achiziționarea unui scut antirachetă capabil să acopere inclusiv România și țările baltice în cazul unui atac rusesc, transmite Deutsche Welle.
Cancelarul federal Olaf Scholz a confirmat că, pe fondul amenințărilor rusești, guvernul de la Berlin ia în considerare crearea unui nou scut antirachetă. „Pot să vă spun că acesta este unul dintre aspectele pe care le discutăm. Şi pe bună dreptate”, a spus oficialul federal. „Detaliile proiectului nu au fost încă finalizate”, a spus Scholz duminică în cadrul unui interviu acordat postului național ARD.
Germania ia în calcul și achiziționarea unui scut antirachetă capabil să acopere inclusiv România
Duminică, presa germană a relatat că Germania ar putea achiziționa un sistem antirachetă israelian tip ”Arrow 3”, capabil să distrugă rachete cu rază lungă de acțiune la mare înălțime deasupra Pământului, chiar și în stratosferă. Costurile scutului sunt estimate la circa 2 miliarde de euro, iar sistemul ar putea fi operațional în 2025, potrivit specialiștilor. „Ne vom întări atât de mult încât nimeni să nu îndrăznească să ne atace”, a spus cancelarul Olaf Scholz. Acesta a fost mesajul său clar pentru președintele Rusiei, Vladimir Putin.
În urmă cu trei săptămâni, cancelarul Olaf Scholz anunţa investiţii de 100 de miliarde de euro în Bundeswehr. „Vrem să avem cea mai eficientă şi performantă armată din Europa”, a spus politicianul social-democrat în cuvântarea istorică rostită în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului.
Cancelarul german Scholz: „Vrem să avem cea mai performantă armată din Europa”
Șeful executivului federal a avertizat la ARD că folosirea de arme chimice în războiul din Ucraina ar atrage ”măsuri dramatice” împotriva Rusiei. „O utilizare a armelor biologice și chimice nu trebuie să aibă loc și de aceea suntem cu toții atât de expliciți, de clari pe acest subiect”, a spus cancelarul.
Scholz a adăugat că există deja considerații cu privire la modul în care ar putea arăta aceste ”măsuri dramatice”. „Însă desigur că nu sunt lucruri despre care se vorbește…”
Totuși, Scholz a reiterat că NATO nu va intra în războiul din Ucraina nici măcar în cazul întrebuințării de arme chimice. „NATO nu va deveni parte a războiului, asta este clar.”
Cancelarul a respins acuzațiile potrivit cărora Germania ar fi fost prea ezitantă în furnizarea de arme către Ucraina. „Facem tot ce ne stă în putere”, a spus Scholz. Livrările de tancuri și arme antiaeriene de către Germania și partenerii săi au dus deja la obținerea de către Ucraina a unor „succese considerabile”, a spus oficialul german.
În ceea ce privește cererea Ucrainei de livrare de arme grele, cancelarul a explicat că Germania urmează linia convenită cu SUA. Chiar și cu mijloacele disponibile, Ucraina a reușit, printr-o „rezistență foarte reușită”, să zădărnicească planurile lui Putin de a ocupa militar întreaga Ucraină.
Scholz: ”Vom fi destul de repede independenți de Rusia”
Scholz a respins criticile potrivit cărora Germania finanțează războiul din Ucraina prin importurile sale de energie din Rusia. „Rusia nu poate face nimic cu banii pe care îi stochează în conturile sale în acest moment din cauza sancțiunilor noastre”, a declarat cancelarul.
Dependența Germaniei de importurile de energie din Rusia va fi eliminată „destul de repede”. În cazul cărbunelui, dacă totul merge bine, acest lucru ar putea fi realizat rapid în acest an, a anunțat Scholz.
Și în cazul petrolului, lucrurile ar putea evolua cu rapiditate în aceeași direcție. În ceea ce privește gazul, Germania ”a scos din sertar planuri care zăceau de mult timp”. Infrastructura tehnică pentru importul de gaze de la alți furnizori este creată cu mare viteză, a precizat șeful guvernului federal.
Scholz a întărit refuzul Germaniei de a sista imediat importurile de energie din Rusia, subliniind că ”în joc sunt incredibil de multe locuri de muncă”. În schimb, Germania ar fi pregătită de situația în care Rusia și-ar opri exporturile. Scholz a admis însă că „oprirea de pe o zi pe alta a importurilor de energie din Rusia ar duce la încetarea activității unor ramuri întregi ale industriei”
sursa articol: deutsche welle
Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată