Adrian Bibu vs Astrid Fodor. Sâmbăta trecută a fost marcată de lansarea listelor cu candidații propuși pentru alegerile locale din partea celor mai importante partide politice din Sibiu. Însă, cum era de așteptat, actualul primar din partea FDGR, Astrid Fodor și propunerea PNL, Adrian Bibu sunt “vedetele” ce par a se fi despris deja în fața plutonului din cursa pentru Primăria Sibiu.

Și tocmai de aceea, în acest material, vom încerca să-i cunoaștem mai bine pe cei doi contracandidați. Aceștia sunt cei care se bucură de cele mai mari șanse de câștig în opțiunile de vot ale cetățenilor orașului de la poalele munților Făgăraș.

Biografie

Născută la Sibiu, actualul primar în vârstă de 66 de ani este absolventă a Facultății de Drept Administrativ din Sibiu. Din 1978 până în 2000, Astrid Fodor a lucrat la fabrica de stofe „Libertatea”, unde a îndeplinit diverse funcții, culminând în cele din urmă cu aceea de Director Comercial. Din 2002 până în 2008 a fost director economic al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România.

2008 este anul când Astrid Fodor și-a început cariera în politică. Atunci, a fost aleasă consilier municipal din partea Forumului Democrat al Germanilor din România. Deși FDGR a deținut majoritatea absolută în Consiliul Municipal Sibiu (14 din totalul de 23 mandate), în urma unei înțelegeri cu PNL, în una din cele două funcții de viceprimar a fost ales reprezentantul PNL, iar în cealaltă, Astrid Fodor de la FDGR.

Pe data de 2 decembrie 2014, după ce Klaus Iohannis lasă primăria Sibiulului pentru funcția de Președinte al României, aceasta este aleasă primar interimar al municipiului, cu 21 de voturi pentru, din cele 23 exprimate. Câștigă cu 57,13% dintre voturi, alegerile locale din 2016 și devine astfel primar cu drepturi depline, în data de 23 iunie 2016.

De cealaltă parte, Adrian Bibu este absolvent a două facultăți, cea de Științe Economice – Economia comerțului, turismului și serviciilor și Facultatea de Științe – Educație fizică și sport.

Și poate tocmai de aceea, nu întâmplător, sibianul de 38 de ani a cochetat în cariera sa profesională cu funcții care au avut relevanță în zona sportivă, devenind pe rând, Vice-Președinte al C.S. Puma Club Sibiu, Vice-Președinte Federația Română de Taekwon-Do ITF sau Director de Marketing al firmei de echipamente sportive Andu Tranding SRL. În prezent este Directorul Sălii Transilvania din Sibiu, funcție ocupată din anul 2017.

ECO Ambassador 2018 și voluntar Greenpeace, Adrian Bibu s-a implicat în majoritatea proiectelor mari ale comunității sibiene, promovând activ o viață sănătoasă prin sport, mișcare și conservarea mediului înconjurător. Este recunoscut în Sibiu ca un organizator abil, un activist convins pentru natură și un om care reușește fără efort să coaguleze în jurul lui, alți oameni, energii și resurse pe care le-a depus mereu cu generozitate, în interesul comunității din care face parte. 

Toate aceste ingrediente tipice unui lider, l-au ajutat să facă pasul și spre politică, la început, ca și Consilier Local, ajungând ca acum, în 2020, să devină unul dintre cei mai promițători candidați PNL cu șanse reale de a stopa hegemonia FDGR, formațiune politică ce, în ultimele două decenii, a oferit primarii Sibiului.

Exuberanța tinereții vs rigidate nemțească

Exuberanța tinereții vs rigidate nemțească

Candidatura lui Adrian Bibu vine într-un moment în care orasul de pe malul Cibinului a cam început să se sufoce sub propria greutate. Imaginea foarte bună pe care o are în țară, dar și peste hotare, a transformat Sibiul încet, dar sigur, într-un oras atrăgător, atât pentru turiști, cât și pentru aceia care urmăresc oportunitatea unei vieți mai bune și a unei cariere într-un loc cu un potențial fantastic de dezvoltare.

Paradoxal, tocmai de aici vine și cea mai serioasă amenințare la care, ambii candidați, cel puțin pe hârtie, promit că au găsit soluțiile potrivite. Fără un plan coerent, urmat și de acțiuni concrete în direcții importante precum, mobilitatea urbană sau redimensionarea infrastructurii rutiere, Sibiul va ajunge un veritabil furnicar sufocat de traficul și populația care crește de la an la an.

La acest capitol, actuala administrație a acumulat destule restanțe și tocmai pe fondul acestor neajunsuri, Adrian Bibu va fi acolo, încercând să puncteze decisiv la câștigarea de simpatie electorală. Exuberanța tinereții, pofta de muncă și dorința de a dovedi că se poate mai mult, mai inteligent și mai bine decât până acum, sunt calitățile care îl pot plasa ca favorit pentru a câștiga încrederea din pătura tânără a Sibiului, de regulă, un pilon calcifiat și dificil de scos la vot.

Apetitul pentru comunicarea directă cu cetățeanul, abilitățile sociale și imaginea sa de activist neobosit, par a fi atuuri suficiente în favoarea candidatului Liberal, care îl plasează în poziția unui cotracandidat serios, cu șanse mari la câștigarea fotoliului de Primar al Sibiului.

Sâmbăta trecută a fost marcată de lansarea listelor cu candidații propuși pentru alegerile locale din partea celor mai importante partide politice din Sibiu. Însă, cum era de așteptat, actualul primar din partea FDGR, Astrid Fodor și propunerea PNL, Adrian Bibu sunt “vedetele” ce par a se fi despris deja în fața plutonului din cursa pentru Primăria Sibiu.

Între timp, Astrid Fodor, se află la capătul a șase ani de mandat, dintre care, doi ca interimar, și cu toate că s-a descurcat onorabil în gestionarea urbei transilvane, actualul primar, purtat pe aripile popularității de care se bucură FDGR în Sibiu, încă nu a reușit să scape de aura unui meșter sârguincios, dar destul de rigid la capitolul viziune, reparând lucrurile doar atunci când se strică.

Cu excepția reînnoirii flotei de transport în comun și a altor reușite administrative secundare pentru care merită toate laudele, actualul primar nu a demonstrat însă, că poate să tranșeze proiectele cu adevărat mari ale Municipiului.

Nefinalizarea noului Stadionul Municipal, a complexului sportiv de agrement Lacul lui Binder sau lipsa proiectelor majore de infrastructură rutieră și conectarea eficientă a acestora la noile zone rezidențiale din proximitatea Sibiului, în care locuitorii afectați se simt mai mereu victimele unei “partide de tenis” între administrațiile locale, toate acestea au potențialul de a deveni amenințări în perspectiva obținerii unui nou mandat.

Deocamdată, Astrid Fodor se bucură de suportul unei formațiuni politice cu notorietate pozitivă și de încrederea destul de ridicată a votanților din Sibiu, drept dovadă stând sondajele recente care o plasează cu un ușor avantaj, în fața mai tânărului contracandidat propus de PNL.

Platformele politice ale candidaților

Sibiul în viziunea lui Adrian Bibu este unul al proiectelor îndrăznețe, de mare impact pentru comunitate și oraș. Unul dintre acestea este și Trenul Periurban. Chiar dacă ideea acestei soluții ambițioase a apărut încă din 2007, nimeni până acum nu a reușit să și concretizeze planul de a transporta mult mai rapid locuitorii, spre marile platforme industriale ale orașului. Trenul Periurban ar urma să deservească ruta Aeroport – Gara Mică-Mare – Vasile Aaron – Șelimbăr – Cisnădie, iar pe viitor, chiar și Ocna Sibiului sau Șura Mică.

Un alt proiect care, în viziunea lui “Sibibu”, poate transforma orașul într-o capitală a evenimentelor sportive, ar fi construcția unei Săli Polivalente de minimum 10.000 de locuri și al unui Bazin Olimpic la standarde internaționale, în zona Poplaca, Zăvoi sau Calea Șurii Mici. Aceste investiții, cărorara li se adaugă susținerea realizării unui complex sportiv în Păltiniș, vor asigura Sibiului un interes continuu din partea mediului sportiv, fie pentru competiții, fie pentru cantonamente.

Detaliile complete despre proiectele propuse în platforma program a lui Adrian Bibu, găsiți aici https://www.sibibu.ro/platforma-program/

Și în planurile actualului Primar, Astrid Fodor, găsim la capitolul conectivitate rutieră, propuneri precum: realizarea Trenului Urban care va lega Comuna Șelimbăr de zona Industrială Vest și Turnișor sau crearea coridorului de mobilitate dintre b-dul Mihai Viteazu și strada Rahovei, alături de extiderea și modernizarea Căii Șurii Mici.

Astrid Fodor ne mai promite și crearea de noi spații verzi, piste de biciclete, iluminat stradal inteligent și noi locuri de parcări suprateranate și subterane de mare capacitate, în zonele Hipodrom III, Piața Gării, Vasile Aaron și Piața Cibin. Crearea unui nou parc în zona Tilișca de 60.000 mp și reamenajarea parcului Sub Arini, sunt alte două proiecte pe care le puteți găsi detaliat în platforma propusă de candidatul susținut de FDGR, disponibilă aici    

Sibiul la răscrucea unei transformări majore

În acest moment, Sibiul se află într-o etapă în care, pentru a putea trece la următorul nivel de dezvoltare, are nevoie mai mult decât oricând, de viziune administrativă. Încătușat precum o nimfă a cărui cocon îi va deveni în curând, neîncăpător pentru aripile ei, singura soluție pentru viitorul nu prea îndepărtat al Sibiului, se află în afara granițelor sale teritoriale.

Relațiile cu edilii localităților limitrofe, răcite din varii motive, trebuie refăcute la masa unificării intereselor unei zone care deține potențialul de a deveni o Metropolă cu reale avantaje, pentru toate părțile implicate.

Tocmai de aceea, miza acestor alegeri este foarte importantă, o responsabilitate care va reveni sibienilor ce vor trebui să decidă în toamnă, în brațele cărui candidat vor găsi mai potrivit să predea destinele urbei de pe malul Cibinului, cel puțin pentru următorii 4 ani de mandat.

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată!

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Traian Băsescu reacționează după sentința de colaborator al Securității

Traian Băsescu reacționează după sentința de colaborator al Securității comuniste: ”Voi face demersurile legale la CEDO”

Cancelarul Austriei după vizita la Putin: Nu putem renunța la gazul rusesc

Cancelarul Austriei după vizita la Putin: Nu putem renunța la gazul rusesc. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că întreruperea gazului rusesc nu este

Cancelarul german Scholz: „Vrem să avem cea mai performantă armată din Europa”

Cancelarul german Scholz: „Vrem să avem cea mai performantă armată din Europa”. Cancelarul Olaf Scholz a anunțat o înarmare semnificativă a țărilor NATO…

Alegeri prezidențiale SUA 2020 – Cine conduce în sondaje?

Alegeri prezidențiale SUA 2020 – Cine conduce în sondaje? Americanii își votează pe 3 noiembrie noul președinte. Democratul Joe Biden are un avantaj de 8 puncte față de Donald Trump în cursa electorală pentru Casa Albă. Asta arată cel mai recent sondaj realizat la nivel național, de Fox News.