Comuna Gura-Râului se află la distanțe accesibile de localitățile din zonă, fiind situată la 18 km de Sibiu, 15 km de Săliște și 22 km de Ocna Sibiului. Această comună reprezintă poarta de intrare către spectaculoșii Munți Cibin, către râurile Mare și Mic, precum și către frumoasele pârâuri din Iezerele Cindrelului. În inima comunei se găsește Parcul Natural Cindrel, aducând o valoare deosebită peisajului natural.

Gura Râului, la o altitudine de 554 m, este înconjurată de dealuri și păduri, beneficiind de aer proaspăt și tonic specific munților. Aici, tineretul păstrează cu mândrie tradițiile și obiceiurile specifice, într-o simbioză armonioasă cu elementele moderne.

Coborând printre malurile râului Cibin, ulițele comunei se contopesc cu natura, iar locuințele, unele dintre ele vechi de peste un secol, păstrează arhitectura specifică stilului săsesc, amintind de vremuri demult apuse. Grădinile îngrijite și casele ca niște cetăți oferă o priveliște încântătoare și autentică.

Peisajul dominat de dealuri încurajează drumețiile, iar Muntele Cindrel (2244 m) se află în apropiere, atrăgând iubitorii de natură și aventură. Râul Cibin curge prin comuna Gura-Râului și împarte apele sale în Râul Mare și Râul Mic, oferind o priveliște spectaculoasă, iar mai departe, în aval, întâlnim celebrele Chei ale Cibinului.

Barajul Gura-Râului și lacul de acumulare, cu un volum mare de apă, au un rol esențial în asigurarea aprovizionării cu apă a municipiului Sibiu și a localităților din aval, precum și în controlul inundațiilor. Așadar, Gura-Râului înfățișează un peisaj încântător și o serie de atracții naturale și culturale ce fac din această comunitate o destinație deosebită pentru iubitorii de natură și tradiții.

În Gura Râului, se organizează anual festivaluri și sărbători deosebite, precum celebrul Festival al “Bujorului de Munte”, desfășurat în aval de baraj, în primul sfârșit de săptămână din luna iulie. Totodată, se sărbătorește cu mândrie și autenticitate evenimentul numit “Îmbracă-te românește”, dedicat portului popular tradițional. Aceste festivități evidențiază bogăția culturală și pasiunea pentru tradiții specifice acestei comunități.

Lucian Blaga, fascinat de frumusețea și bogăția culturală a locului, a subliniat în cuvintele sale: “Ar trebui să vezi, cândva Gura Râului, ca să înțelegi ce înseamnă un colț de rai cu străveche tradiție în cultura românească.” Aceasta reprezintă o mărturie autentică a valorilor și poveștilor bogate care învăluie această destinație, făcând din Gura Râului o perlă de neuitat în peisajul cultural al României.

Comuna Gura Râului este într-adevăr Un “Colț de Rai” cu tradiții autentice și oameni ospitalieri, ce își păstrează frumusețea și farmecul românesc. Descoperiți comunitatea bogată în cultură și natură, care vă încântă sufletul cu ospitalitatea sa primitoare.

Conform cuvintelor acestui mare poet român și ale comunității noastre, Gura Râului strălucește ca un sat românesc autentic, situat în inima Mărginimii Sibiului, reprezentând principalul punct de acces către frumusețile Munților Cindrel, ale râurilor Mare și Mic și ale Iezerelor Cindrelului. Aici, tradițiile și obiceiurile specifice, portul românesc, jocurile și cântecele, gastronomia, toate acestea se păstrează intacte și se contopesc armonios în viața comunității.

Vă invităm cu inima deschisă să descoperiți și să vă convingeți personal de adevărul spus de Lucian Blaga – Gura Râului este cu adevărat un “Colț de Rai”. Într-un cadru desprins parcă din povești, veți găsi o comunitate autentică, bogată în cultură și tradiții, ce vă va încânta sufletul și vă va purta într-o călătorie fascinantă prin inima României autentice.

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Traian Băsescu reacționează după sentința de colaborator al Securității

Traian Băsescu reacționează după sentința de colaborator al Securității comuniste: ”Voi face demersurile legale la CEDO”

Cancelarul Austriei după vizita la Putin: Nu putem renunța la gazul rusesc

Cancelarul Austriei după vizita la Putin: Nu putem renunța la gazul rusesc. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că întreruperea gazului rusesc nu este

Dosar de Candidat: Adrian Bibu vs Astrid Fodor

Sâmbăta trecută a fost marcată de lansarea listelor cu candidații propuși pentru alegerile locale din partea celor mai importante partide politice din Sibiu. Însă, cum era de așteptat, actualul primar din partea FDGR, Astrid Fodor și propunerea PNL, Adrian Bibu sunt “vedetele” ce par a se fi despris deja în fața plutonului din cursa pentru Primăria Sibiu.

Cancelarul german Scholz: „Vrem să avem cea mai performantă armată din Europa”

Cancelarul german Scholz: „Vrem să avem cea mai performantă armată din Europa”. Cancelarul Olaf Scholz a anunțat o înarmare semnificativă a țărilor NATO…