Ciocniri violente între manifestanți și forțele de ordine în Teheran și în mai multe orașe. Protestatarii susțin că forțele de ordine s-au retras dintr-un oraș din regiunea în care sunt majoritari etnicii kurzi, iar acesta ar fi acum sub controlul lor.

Protestele din Iran au continuat pentru a noua zi la rând. Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine au avut loc în Teheran și mai multe orașe. Potrivit unor postări de pe rețelele sociale, neverificate însă, protestatarii au preluat controlul unui mic oraș din regiunea în care sunt majoritari etnicii kurzi, Oshnavieh, după ce forțele de ordine s-au retras. Protestatarii au incendiat secții de poliție și vehicule, iar forțele de ordine au răspuns în forță. Conform relatărilor din presa internațională, cel puțin 35 de persoane au murit până acum.

Autoritățile de la Teheran se confruntă cu cele mai ample proteste din ultima perioadă, care reflectă nemulțumirile de la nivelul societății legate de drepturile femeilor. Manifestațiile au început săptămâna trecută, după ce o tânără de 22 de ani a fost arestată de Poliția Moralității, o structură religioasă, pentru “ținută nepotrivită”, iar ulterior a murit după ce a fost bătută.

Tatăl fetei a acuzat autoritățile că au mințit cu privire la moartea fiicei sale, iar protestele s-au răspândit la nivel național, în ciuda încercării guvernului de a le stopa, prin limitarea accesului la internet. Pe de altă parte, oficialii iranieni au susținut că fata de 22 de ani a murit după ce a suferit un ”atac de cord” și a intrat în comă, însă familia spune că aceasta nu avea nicio afecțiune cardiacă preexistentă.

Ieri, Armata iraniană a avertizat  că va ”lupta cu dușmanii” pentru a asigura securitatea și pacea în țară. Președintele țării, Ebrahim Raisi a spus, de asemenea, că ”actele de haos” nu sunt acceptabile. Însă, în ciuda intervenției în forță a forțelor de ordine, protestele nu s-au oprit. Un rol important în aceste demonstrații l-au avut femeile. Acestea și-au scos și ars vălurile, iar unele și-au tăiat părul în mod public, într-o provocare directă la adresa liderilor clerici.

Sursă: Biziday

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Avertisment dur lansat de papa Francisc: “Există o eutanasie ascunsă a bătrânilor”

Avertisment dur lansat de papa Francisc: “Există o eutanasie ascunsă a bătrânilor”.…

Armata Ucraineană a înconjurat Liman

Nu este foarte clar ce forțe ruse s-au retras de acolo, dar…

Florida a fost lovită puternic de uraganul Ian

Uraganul Ian a lovit noaptea trecută vestul statului Florida cu o viteză…

Putin va semna mâine decretul de anexare la Rusia a teritoriilor ocupate

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că ceremonia de anexare…