Nu este foarte clar ce forțe ruse s-au retras de acolo, dar analiștii ucraineni vorbesc de câteva mii de soldați ruși rămași în încercuire. Putin va decreta azi anexarea teritoriilor ocupate, într-un mare miting, la Moscova.

Potrivit corespondenților occidentali de la Moscova, în Piața Roșie se va desfășura astăzi o amplă manifestație și un concert, în cadrul cărora Vladimir Putin va anunța anexarea teritoriilor ocupate și se va adresa mulțimii.

Direcția ucraineană de informații militare (GUR) a raportat că Belarus se pregătește să găzduiască până la 20 de mii de soldați ruși mobilizați și că se fac pregătiri pentru utilizarea aerodromurilor militare din apropierea Ucrainei, unde ar fi ajuns deja aeronave Suhoi Su-30 (pentru supremație aeriană).

ISW consideră însă că este mai probabil ca Rusia să folosească infrastructura de antrenament din Belarus, dar că “este extrem de puțin probabil ca aceasta să indice iminența implicării Belarus în războiul purtat de Rusia în Ucraina”. ISW evaluează, de asemenea, că Rusia nu are capacitatea de a forma rapid o forță de lovitură terestră de la zero sau din unitățile existente în Belarus, astfel încât să poată amenința din nou Kievul sau nordul Ucrainei.

Frontul de Est

Sursele ruse spun că joi seara ucrainenii au finalizat încercuirea zonei Liman, tăind și ultima rută de aprovizionare sau de retragere. Nu este însă clar câți soldați ruși mai sunt în Liman, raportările privind retragerea acestora fiind contradictorii sau neverificate. Acum două zile, sursele ucrainene vorbeau de trei mii de soldați ruși care s-ar fi aflat pe punctul de a fi încercuiți, dar aseară Aleksei Arestovici, consilier special al Președinției Ucrainene, a vorbit despre o posibilă retragere a două batalioane ruse și o brigadă a milițiilor separatiste.

Implicațiile unei eventuale căderi a Liman sunt destul de mult dezbătute de analiștii militari ruși, atât pentru axa de la nord de această locație spre Svatove-Kupiansk, cât și pentru direcția (est) Lisiceansk-Severodonețk. Adjunctul operațional al Statului Major General al Ucrainei, Aleksei Hromov, a declarat ieri că Divizia a 4-a de tancuri rusă a suferit pierderi semnificative în ultimele săptămâni, la Kupiansk.

Frontul de Sud

Ieri nu au fost raportate manevre la sol ale Armatei Ucrainene în regiunea Herson, aceasta mulțumindu-se să bombardeze mai multe baze ruse. În schimb, Statul Major Ucrainean a raportat că trupele ruse au încercat să înainteze de-a lungul râului Inhuleț. Potrivit aceleiași surse, Rusia a desfășurat 2.000 de oameni, dintre cei proaspăt mobilizați, în regiunea Herson, cei mai mulți fiind din comunitatea tătară din Crimeea. Acești oameni nu au primit niciun fel de instruire, fiind trimiși direct pe front, într-o zonă în care Armata Ucraineană duce un război de uzură și de distrugere planificată a forțelor și mijloacelor tehnice ale Rusiei.

Sursa: Biziday

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Florida a fost lovită puternic de uraganul Ian

Uraganul Ian a lovit noaptea trecută vestul statului Florida cu o viteză…

Putin va semna mâine decretul de anexare la Rusia a teritoriilor ocupate

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că ceremonia de anexare…

Putin declară “mobilizare parțială” în Federația Rusă

Într-un discurs preînregistrat, difuzat în această dimineață, președintele Federației Ruse a anunțat…

Donald Trump și trei dintre copiii săi au fost trimiși în judecată

Donald Trump și trei dintre copiii săi au fost trimiși în judecată, într-un proces civil, pentru fraudă fiscală. Potrivit Procurorului General al statului New York, Organizația Trump a înșelat creditorii, asigurătorii și autoritățile prin supraevaluarea valorii proprietăților sale, timp de un deceniu.