foto: facebook.com/prietenii berzelor
Paradisul berzelor se află într-o comună pitorească de lângă Sibiu. Pe malul râului Cibin, se află Cristian, o comună cu aproape patru mii de locuitori din județul Sibiu, care a devenit între timp, un mic paradis al berzelor. Localnicii, împreună cu Asociația Prietenii Berzelor, le îngrijesc cuiburile şi le dau hrană din belşug, mai ales că frumoasele făpturi înaripate au devenit principala atracţie turistică a zonei.
“Avem foarte multe berze anul acesta. Avem 47 de cuiburi și 103 pui. Toate cuiburile sunt protejate şi cei care au cuiburi în faţa casei şi-au făcut un paravan ca să nu le vină pe geam, dar nimeni nu le strică cuiburile. Berzele sunt deja un simbol al comunei. O comoară de care se îngrijesc cu toţii. Cele rănite au un adăpost, iar pe toţi stâlpii de electricitate au fost puse suporturi care să le protejeze.” declară cu încântare, Maria Mărăşescu, reprezentantul Bisericii Evanghelice din localitatea sibiană
Paradisul Berzelor atrage din ce în ce mai mulţi turişti. Aceștia vin în fiecare vară să le admire. A fost un an bun pentru berze. Ploile din luna iunie au însemnat hrană din belşug pentru ele aşa că şi numărul puilor a crescut. De altfel, berzele preferă Cristianul tocmai pentru că râul Cibin şi lacurile din apropiere sunt o sursă bună de hrană pentru ele.

Comuna Cristian este renumită în țară, dar și în străinătate, pentru zecile de berze care își fac cuib aici în fiecare an.
Cunoscute pentru fidelitatea lor faţă de loc, față de cuib şi față de partener, odată întoarse la Cristian, berzele se apucă să-şi repare cuiburile. Berzele sunt păsări monogame. Ambii membri ai perechii construiesc un cuib mare, care poate fi folosit mai mulți ani. În fiecare an, femelele fac de obicei patru ouă, care eclozează cam după o lună. Ambii părinți clocesc ouăle pe rând și își hrănesc puii. Aceștia părăsesc cuibul la aproximativ două luni după eclozare și continuă să fie hrăniți de părinți încă două – trei săptămâni.
Anul acesta, ornitologii de la Asociația Prietenii Berzelor au fost surprinși să descopere mai multe cuiburi decât anul trecut și mai mulți pui de barză.
„Deja se știe, berzelor le place în Cristian, însă anul acesta au reușit să ne uimească și pe noi. Și asta pentru că, la recensământ, am numărat 47 de cuiburi ocupate și 103 pui. Anul trecut am avut doar 38 de cuiburi. Ne-am bucurat să vedem că anul acesta numărul lor a crescut”, a declarat Miruna Gritu, preşedintele organizaţiei „Prietenii Berzelor“ din Cristian.
În momentul de față, cele aproape 100 de berze atent monitorizate de ornitologi, se pregătesc de plecare. Berzele îşi vor petrece iarna în Africa, iar la vară vor migra înapoi în comuna lor preferată; la Cristian, în panorama idilică a munților Făgăraș.

Pentru berzele rănite, care nu mai pot zbura în ţările calde, la Cristian există și un adăpost special în care vor fi tratate, hrănite și cazate peste iarnă. Acesta este pus la dispoziție prin implicarea și pasiunea celor de la “Prietenii Berzelor”. Un ONG care se ocupă și de berze, dar și de toate animăluțele aflate în impas.
Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată!