În noaptea dintre 11-12 august, părinți, copii și bunici deopotrivă, sunteți invitații unui spectacol grandios oferit gratuit de natură, în care, Perseidele căzătoare vor aprinde cerul, în cea mai “frumoasă ploaie de stele” a anului!

Ploaia de meteori a Perseidelor este un eveniment cosmic anual care are loc pe cerul înstelat, datorită resturilor provenite din coada cometei Swift-Tuttle. În condiții optime de vizibilitate (un cer întunecat și perfect senin), oamenii se pot bucura de până la 100 de meteori pe oră.

Cometa Swift-Tuttle (denumită astfel, după numele descoperitorilor săi) își începe călătoria anuală pe lângă Pământ, din 17 iulie și până pe data de 26 august. Această călătorie culminează cu noaptea dintre 11 și 12 august, când, ploaia de stele a Perseidelor va atinge potențialul maxim de vizibilitate, la câteva ore după miezul nopții. Cosmologii de la NASA afirmă că, Perseidele vor fi cel mai bine văzute, miercuri, în jurul orei 02:00 dimineața.

Iar dacă vă faceți griji pentru somnul celor mici, deși vârful maxim de vizibilitate este ora 02:00 dimineața, totuși, câteva Perseide vor putea fi vizibile și seara, de la 21:00, o oră rezonabilă chiar și pentru cei mai pasionați dintre pitici, fanii evenimentelor cosmice.

Din păcate, spectacolul din acest an va fi afectat de poziția satelitului natural al Pâmântului, Luna fiind în ultimul pătrar, într-o fază extrem de luminoasă pe cer, fenomen care va reduce din vizibilitate. Cu toate acestea, îndrăgostiții și fanii spectacolelor cosmice se pot bucura totuși, de aproximativ 15-20 de meteori pe oră, un prilej numai bun pentru a-ți pune zeci de dorințe alături de familie sau de persoana iubită.

Descrise ca fiind “veritabile artificii ale naturii”, numele lor provine de la faptul că acestea sunt plasate în Perseu, o constelație din emisfera nordică, denumită după eroul din mitologia greacă. Frecvența meteorilor căzători, combinată cu temperaturile calde, specifice acestei perioade, reprezintă motivul pentru cea mai spectaculoasă ploaie de stele a anului.

Nu este nevoie de echipamente speciale pentru a vedea ploaia de stele. Dimpotrivă, binoclurile sau telescoapele, nu îți vor permite o experiență plăcută, din cauza reducerii câmpului vizual. Cel mai bine este să te așezi confortabil pe spate și să privești cu ochiul liber, așteptând răbdător să fii martorul unui spectacol gratuit, susținut pe cerul nopții.

Specialiștii recomandă să ne pregătim ochii înainte de “show-ul stelar” și să-i ajustăm pentru a putea vedea mai bine stelele căzătoare pe fundalul cerului întunecat. Asta înseamna, cam vreo 15-30 de minute de privit spre cerul nopții.

De asemenea, pentru câteva ore, țineți departe telefoanele sau orice alte dispozitive cu ecran luminos – elemente care vă vor afecta negativ vizibilitatea, iar cel mai important, bucurați-vă pur și simplu de acest spectacol, care deține și potențialul enorm de a deveni pentru cei mici, un concurs drăguț de numărat stele.

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Cât se dă darul la nuntă în 2021

Cât se dă darul la nuntă în 2021? Nunțile sunt evenimente importante în viața oricărui cuplu, sunt extrem de frumoase, dar și costă. Este plăcut să îți alegi machiajul și ținuta elegantă pentru fericitul eveniment, dar acestea nu sunt singurele costuri cu care te vei confrunta de-a lungul acestui sezon de nunți. Mai este și darul de nuntă!

Un român s-a trezit cu 2 Mil de lei în cont şi a refuzat să returneze banii

Un român s-a trezit cu 2 Mil de lei în cont şi a refuzat să returneze banii. Administratorul unei firme din Bucureşti a fost condamnat definitiv la doi ani şi..

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba. Pe fondul scumpirilor la carburanți care au panicat un număr mare de șoferi și care…

Germanii revoltați că românii muncesc în condiții mizere

Germanii revoltați că românii muncesc în condiții mizere. Condițiile de cazare ale muncitorilor români dintr-o fermă de sparanghel din Germania a atras atenția