Suntem convinși că toată lumea, de la mic la mare, de la nepot până la bunic, a remarcat că, în componența majorității steagurilor țărilor comuniste, roșul reprezenta culoarea predominantă, dar cu siguranță, nu la fel de multi cunosc și argumentele din spatele preferinței pentru această culoare. 

De-a lungul istoriei, roșul a fost mereu asociat cu comunismul şi chiar cu socialismul actual, care nu este în esenţă decât un tip de „comunism cosmetizat”, ideologie adaptată noilor realităţi geopolitice. Unul dintre cele mai vechi și ușor de recunoscut simboluri ale comunismului este steagul de culoare roşie. Apărut pentru prima dată pe scena istoriei în timpul Revoluţiei Franceze din anul 1792, steagurile roşii au început să fie tot mai des întâlnite în Europa, odată cu revoluţiile care au zguduit Bătrânul Continent, între anii 1848-1849.

Culoarea roşie a fost aleasă de comunişti pentru că în concepţia acestora, roşul simboliza sângele vărsat de muncitori în lupta cu opresorii capitalişti. Toate marile alianţe şi organizaţii internaţionale de orientare socialistă şi comunistă, incluzând aici Prima, a Doua şi a Treia Internaţională, au folosit roşul drept culoare definitorie.

Astăzi, în America Latină şi Europa, roşul este asociat cu partidele social democrate. Uneori, aceste partide folosesc culoarea roz în locul vechiului roșu stringent, o strategie de comunicare, menite să ocoleasca vizual, asocierea cu simbolurile comuniste.

În Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă, roşul este din nou culoarea mişcărilor muncitoreşti şi a partidelor laburiste iar în SUA, începând cu anul 2000, mass-media locală a asociat roşul cu Partidul Republican, în ciuda faptului că acesta este un partid de orientare conservatoare. Există și unele exceptii, ca de exemplu în Canada, unde roşul a fost mereu asociat cu Partidul Liberal Canadian.

sursa: descopera.ro

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Adrian Ordean devine cetățean de onoare al județului Sibiu

Adrian Ordean devine cetățean de onoare al județului Sibiu. Titlul i-a fost acordat de către Conducerea Consiliului Județean Sibiu, în cadrul Festivalului HermannstadtFest. Alături de fondatorul tupei Compact, o a doua distincție, primit-o și doamna Mihaela Stănuleț. Gimnastă de succes, aceasta a contribuit la o medalie de aur la JO din Losa Angeles 1984.

Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2021 debutează la sfârșitul acestei săptămâni

Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2021 debutează la sfârșitul acestei săptămâni. Începând…

Invitație la cea mai mare expoziție de artă grafică europeană

Vara aceasta orașul Sibiu găzduiește cea mai mare expoziție de arta grafică europeană care va atrage numeroși pasionați de artă din această zonă, precum și din întreaga țară. Expoziția va avea loc în perioada 31 iulie – 27 septembrie, începând cu ora 11.

Festivalul Internațional de Artă Stradală debutează de astăzi, la Sibiu! Programul complet.

Festivalul Internațional de Artă Stradală Sibiu (SISAF) continuă și în acest an să înfrumusețeze clădirile din orașul de la poalelel munților Făgăraș. Galeria de Street Art în aer liber însumează în prezent, 84 de lucrări și peste 8.000 de metri pătrați de culoare. Festivalul Internațional de Artă Stradală Sibiu. Acestora li se vor adăuga, în perioada 10-16 august 2020, încă 17 lucrări noi cu tema ediției – #Origins.