Anul 2020 este anul în care rata de promovare a BAC-ului a scăzut dramatic, iar Vloggerul Selly, tânăr absolvent de liceu, nu și-a putut înfrână pornirile de a critica dur sistemul de învățământ liceal, despre care susține că a devenit anacronic societății actuale și că pregătește elevii pentru secolul trecut. De asemenea, vloggerul Selly susține că sistemul refuză să se modernizeze pentru nevoile educaționale prezente ale tinerilor.

Pe numele sau adevărat Andrei Șelaru, Selly este un proaspăt absolvent de liceu, cu un canal de YouTube foarte apreciat de către fani. Conform opiniei acestuia, școala românească a rămas îndoctrinată cu aceleași materii și programe care pregătesc elevii pentru un alt secol, nu pentru secolul actual, în care tehnologia a schimbat foarte multe din meseriile trecutului.

Totodată, vloggerul Selly susține că multe dintre lucrurile care ar fi utile, cum ar fi educația financiară, civică sau educația pentru sănătate sunt complet ignorate, toate eforturile fiind făcute pentru a preda materiile de BAC.

Unii experți în educație nu sunt de acord cu afirmațiile acestui vlogger, susținând că gândirea critică, sistematizată, o etică și o disciplină a cercetării sunt foarte importante.

Cel mai important reproș pe care îl aduce vloggerul Selly sistemului de învățământ este legat de neputința acestuia de a răspunde nevoilor adolescenților din ziua de azi, lipsind informații despre educație financiară, despre educație antreprenorială sau despre politică.

Acesta susține că în ultimele decenii au apărut meserii noi, de la programatori, IT-iști și până la vloggeri, pentru care copiii nu sunt pregătiți în școală. Într-adevăr, vloggerul subliniază importanța lucrurilor utile învățate în școală, de la istorie la matematică, însă pune accent și pe evitarea unor materii importante, cum ar fi educația financiară sau civică, pe care școala le ocolește pur și simplu.

Expertul în educație, Ștefan Vlaston se declara de acord cu ce afirma tânărul vlogger Selly, fiind de părere că profesorii sunt cei mai reticenți când sunt puși în fața schimbărilor în curicula școlară și că au rămas în tiparele formate înainte de anii 1990. Acesta mai susține și că, dacă materia se schimbă, profesorii sunt puși în dificultate, iar o schimbare radicală ar întâmpină o rezistență incredibilă din partea profesorilor.

Pe de altă parte, fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, consideră că școala nu trebuie să formeze tinerii pentru piața muncii dintr-un anumit moment, ci să le formeze acestora personalitatea, independența, să formeze oameni capabili de gândire critică și analitică. Astfel, matematica, logica, literatura și istoria le oferă copiilor o bună cunoaștere asupra a ceea ce înseamnă piața muncii pe viitor. Fiind un apărător vehement al educației, acesta susține că educația la momentul actual oferă tinerilor posibilitatea de a avea discernământ cu privire la fenomenele sociale și politice cu care se confruta societatea la momentul actual.

Rata de promovare la Bacalaureat în anul 2020 este cea mai mică din ultimii ani, acest lucru fiind pus pe seama pandemiei cu virusul Covid 19, dar și pe numărul dublu al elevilor din promoțiile anterioare înscriși care au tras în jos procentul de promovare.
În opinia vloggerului Selly, școala îi tratează pe toți uniform și nu se pliază pe nevoile și cerințele elevilor, ceea ce în opinia sa este o mare greșeală.

Acesta susține că specialiștii în educație din România ar trebui să ia exemplul Germaniei, unde 70% dintre elevi învață în scoli profesionale o meserie.

Sursa: https://adevarul.ro/educatie/scoală/selly-desfiinteaza-sistemul-educatie-raspund-doi-reputati-specialisti-1_5f01b1605163ec4271a8d337/index.html

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

România locul I la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete

România locul I la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete. România a obținut locul I în cadrul concursului EGMO 2022, cu o medalie de aur și 3 de argint

Doi copii din Ciugud și-au curățat satul de toate PET-urile și dozele aruncate de trecători

Doi copii din Comuna Ciugud, județul Alba, și-au curățat satul de toate PET-urile și dozele aruncate de trecători.Exemplu de bună creștere și civism la…

Monica Anisie a anunțat ultimele reguli pentru începerea școlii

Monica Anisie a anunțat ultimele reguli pentru începerea școlii. Ministrul Educaţiei a precizat că zilnic va avea videoconferinţe cu Inspectoratele Şcolare, pentru a pregăti deschiderea noului an şcolar. Unităţile de învăţământ vor trebui să aibă stocuri de măşti pentru elevii care nu au sau cărora li se rup cele pe care le poartă. De asemenea, catalogul a fost eliminat în timpul cursurilor, pentru a ”eficientiza timpul”, iar orele de laborator vor fi evitate.

Adrian Ordean devine cetățean de onoare al județului Sibiu

Adrian Ordean devine cetățean de onoare al județului Sibiu. Titlul i-a fost acordat de către Conducerea Consiliului Județean Sibiu, în cadrul Festivalului HermannstadtFest. Alături de fondatorul tupei Compact, o a doua distincție, primit-o și doamna Mihaela Stănuleț. Gimnastă de succes, aceasta a contribuit la o medalie de aur la JO din Losa Angeles 1984.