Dacă pentru prietenii noștri necuvântători nu este o problemă atât de mare, la om, pericolul înțepăturilor de căpușe este cât se poate de real. În foarte multe stiri se avertizează despre mușcăturile acestei insecte parazitare minuscule care pot determina apariția unor boli extrem de serioase, precum: boala Lyme, febra recidivantă sau encefalită de căpușă.

Tocmai din acest motiv, Direcția pentru Sănătate Publică Sibiu recomandă populației să fie precaută la acest fenomen, mai ales că, în ultimele 4 luni ale acestui an, în Județul Sibiu s-au prezentat la spital peste 700 de persoane cu mușcături de căpușe. „Conform datelor centralizate din cele șase unităţi spitaliceşti din județul Sibiu, în anul 2020 s-au prezentat la spital, în total, 745 de pacienţi cu înţepături de căpuşe, faţă de 938 persoane în aceeași perioadă a anului 2019”, se anunță pe site-ul de stiri locale DSP Sibiu.

situatie-capuse-sibiu

Pentru a ne feri de înțepăturile căpușelor și a diminua riscul de contractare cu una dintre afecțiunile mai sus amintite, DSP Sibiu recomandă cetățenilor să fie precauți și să respecte o serie de reguli minime de prevenție, pe care le enumerăm mai jos:

  • Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă;
  • Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje (papucii/sandalele sunt excluse);
  • Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc);
  • Tratarea, spălarea şi uscarea cel puţin 1h cu aer cald/fierbinte a hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide;
  • Inspectarea corpului cu atenţie: căpuşele se pot fixa oriunde făra a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii;
  • Înlăturarea promptă a căpuşelor în cazul în care sunt găsite pe corp; acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât rostrul căpuşei să nu rămână în piele. După înlăturarea căpuşelor pielea se va dezinfecta cu acool (70%) şi se va aplica un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg.

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Ce să bei pentru a-ți ține în frâu tensiunea arterială

Ce să bei pentru a-ți ține în frâu tensiunea arterială. Un obicei simplu te poate ajuta să diminuezi hipertensiunea. Dacă ai probleme cu tensiunea arterială crescută, cercetătorii au ajuns la concluzia că o băutură populară și la îndemâna oricui poate avea efecte imediate în scăderea hipertensiunii.

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii. Angelique Coetzee, printre primii medici sud-africani care au aflat despre mutaţiile suferite de SARS-CoV-2, a povestit prin ce calvar a trecut, în momentul în care a dorit să comunice lumii rezultatele obţinute.

Pericolul ascuns din utilizarea îndelungată a paracetamolului

Pericolul ascuns din utilizarea îndelungată a paracetamolului. Risc de atac de cord şi accident vascular cerebral în cazul utilizării îndelungate a unuia dintre cele mai folosite medicamente în ţara noastră.

Copilul tău face febră şi are gura plină de băşici? Herpangina e de vină. De unde apare şi cum se tratează boala

Herpangina este o boală infecţioasă care afectează mai ales copiii cu vârste…