Jair Bolsonaro, președintele Braziliei și unul dintre cei mai mari susținători ai ideii că actuala pandemie nu este nimic altceva decât o conspirație la nivel mondial, a fost confirmat pozitiv cu virusul COVID-19. Cu toate acestea, liderul statului sud-american aflat pe locul 2 în lume, după SUA, cu peste 1.700.000 de infectați și aproape 70.000 de victime, nu și-a schimbat discursul în ciuda impactului devastator cu care COVID-19 a lovit țara cafelei.
Luni, toate buletinele de stiri locale din Brazilia anunțau că președintele țării, autorul afirmației că brazilienii sunt imuni din naștere la covid, prezintă febră și alte simptome specifice bolii. Marți, însuși Bolsorano a confirmat live la TV, faptul că testul său pentru SARS CoV-2 a ieșit pozitiv, dar că radiografia făcută la plămâni este “curată”.
În politica externă, Bolsonaro s-a ales deja cu cognomenul de “Donald Trump de la Tropice” și în ciuda a multor similitudini de stil și viziune politică, există totuși diferențe între cei doi cu privire la reacția lor în gestionarea crizei de sănătate publică. În timp ce Trump și-a schibmat deseori poziția, de la acuzații că pandemia este doar o mare făcătură, stiri false sau un accident intenționat al Chinei, până la exprimări bombastice prin care declara SUA, campioană la menținerea sub control a pandemiei, președintele Braziliei a fost mult mai constant în acțiunile sale, cel puțin controversate.
Încă de la început, Bolsonaro a negat adevărata amploare a virusului COVID-19 asupra sănătății publice, comparându-l cu o banală gripă. Pe lângă atacurile lansate împotriva guvernatorilor țării care încercau să țină boala sub control în regiunile lor, acesta a ignorat inclusiv ordinele impuse populatiei de aparatul judiciar brazilian și chiar și-a demis propriul Ministru al Sănătății, pe motivul că, a luat prea în serios pandemia. Singura concesie făcută de controversatul președinte brazilian a fost aprobarea hydroxychloroquinei ca tratament pentru COVID-19, substanță folosită împotriva malariei, pe care Donald Trump a lăudat-o atât de mult, dar al cărei eficiență împotriva virusului pandemic este și acum contestată în rândul Comunității Științifice Internaționale.
Deși, mereu în contradicție cu avertizările și sfaturile primite din partea lumii medicale și într-o continuă opoziție cu dovezile clare despre gravitatea pandemiei în țara pe care o conduce, lui Bolsonaro i se poate acorda totuși “meritul”, că a ramas fidel crezurilor sale chiar și în condițiile în care, însăși viața lui este pusă în pericol, declarând: “Nu am nici un motiv de teamă. Asta este viața. Viața merge înainte…”
La 65 de ani, Bolsonaro se găsește în grupa de vârstă la care COVID-19, a curmat cele mai multe vieți la nivel mondial. Chiar și asa, la această vârstă înaintată, majoritatea celor infectați, supraviețuiesc cu simptome ușoare, fără să acuze mari probleme. În acest context, va fi interesantă reacția viitoare a președintelui Bolsonaro iar în cazul în care experiența sa personală cu boala va fi una fără complicații, s-ar putea să asistăm în Brazilia la o intensificare a eforturilor de a minimaliza impactul bolii și a măsurilor restrictive, chiar din partea propriului președinte și astfel, la menținerea țării cu șanse mari la primul loc, în topul statelor cele mai afectate de pandemia COVID-19.
De cealaltă parte a globului, astăzi, toate buletinele de știri din România anunțau pe burtiere înroșite că țara noastră a devenit campioana Europei la cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore, cu cele 555 de infecții. În opoziție cu omologul brazilian, președintele României, Klaus Iohannis s-a arătat extrem de îngrijorat de această postură în care se află țara noastră, pledând în continuare la precauție și o maximă responsabilitate în ceea ce privește respectarea normelor de distanțare fizică, de igienă și de utilizare a măștilor în spațiile publice. Deocamdată, singurele măsuri pe care le putem lua pentru a limita pe cât posibil răspândirea bolii, într-o perioada de grele încercări pentru fiecare dintre noi.