Miercuri, în plenul Parlamentului European, Președintele PLUS, Dacian Cioloș a susținut un discurs adresat cancelarului Angela Merkel în care a solicitat ca acordarea fondurilor europene pentru țările membre UE să fie condiționată de respectarea statului de drept. Solicitarea lui Cioloș, care este și președintelui Renew Europe, a venit în contextul unei dezbateri pe tema priorităților președinției germane a Consiliului UE.

„În timp ce ascultam discursul dumneavoastră, am simțit o emoție puternică. Amândoi venim din aceeași parte a Europei, amândoi am cunoscut o altă Europă, cea pe care o numim deseori “Europa de Est”, care a fost răvășită de zeci de ani de dictatura comunistă și de alte regimuri totalitare. Și mulți dintre noi, care suntem aici în această sală, venim din această parte a continentului care a fost de multe ori neglijată.

Însă astăzi ne dorim cu toții același lucru: o Europă liberă, puternică și prosperă. Dar pentru a o obține trebuie să luptăm împotriva dezamăgirii, deziluziei și declinului ideii europene. Trebuie să dăm dovadă de ambiție și să relansăm un număr mare de proiecte europene. De curând ați spus că este nevoie să avem mai întâi bani, ca mai apoi să discutăm despre statul de drept. Permiteți-mi să nu fiu de acord cu acest lucru. Nu construim Europa dintr-o perspectivă pur contabilă. Construim Europa, așa cum ați afirmat la un moment dat, în jurul unui proiect, unei viziuni și unor valori solide”, a declarat Dacian Cioloș în discursul său.

Acesta a găsit și un moment potrivit să-l critice pe Premierul Ungariei, Viktor Orban, oferindu-l ca exemplu negativ din cauza atacurilor sale repetate împotriva proiectul european, mai ales că premierul ungur este membrul familiei Popularilor Europeni, din care face parte și partidul Angelei Merkel:

„Astăzi, prea mulți lideri europeni continuă să atace acest proiect și tot ceea ce reprezintă el. Exemplul perfect este Viktor Orban, care este și membru al familiei dumneavoastră politice, și nu este singurul. Este vremea, doamnă cancelar, să îi înfruntăm pe cei care doresc să schimbe cursul istoriei noastre. Este timpul să condiționăm fondurile europene de respectarea statului de drept. Oportunitatea politică este, în mod clar, acolo. Utilizați acest pachet fără precedent de 1.800 de miliarde de euro ca pârghie. Fiți de partea europenilor, a tuturor europenilor, pentru a putea trăi într-o lume liberă, dreaptă și prosperă. Dețineți această putere, doamnă cancelar. Nu-i dezamăgiți! Vă mulțumesc!” a mai punctat Cioloș, în finalul intervenției.

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Traian Băsescu reacționează după sentința de colaborator al Securității

Traian Băsescu reacționează după sentința de colaborator al Securității comuniste: ”Voi face demersurile legale la CEDO”

Cancelarul Austriei după vizita la Putin: Nu putem renunța la gazul rusesc

Cancelarul Austriei după vizita la Putin: Nu putem renunța la gazul rusesc. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că întreruperea gazului rusesc nu este

Cancelarul german Scholz: „Vrem să avem cea mai performantă armată din Europa”

Cancelarul german Scholz: „Vrem să avem cea mai performantă armată din Europa”. Cancelarul Olaf Scholz a anunțat o înarmare semnificativă a țărilor NATO…

Dosar de Candidat: Adrian Bibu vs Astrid Fodor

Sâmbăta trecută a fost marcată de lansarea listelor cu candidații propuși pentru alegerile locale din partea celor mai importante partide politice din Sibiu. Însă, cum era de așteptat, actualul primar din partea FDGR, Astrid Fodor și propunerea PNL, Adrian Bibu sunt “vedetele” ce par a se fi despris deja în fața plutonului din cursa pentru Primăria Sibiu.