Economia României este amenințată de deficitele excesive, iar singura soluție la îndemâna Guvernului, pe termen scurt, este creșterea taxelor și a impozitelor. Aceasta e concluzia unei echipe de profesori ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj.

România se confruntă cu grave dezechilibre care îi amenință stabilitatea macroeconomică. Problema cea mare ține de deficitele gemene, adică deficitul bugetar și cel de cont curent. În ultimii ani, ambele au crescut, iar situația este acum complicată. Vestea proastă este că tentativele, atâtea câte au fost, de a opri această adevărată hemoragie a economiei nu au dat rezultatele sperate, așa că Guvernul României mai are puține opțiuni.

Aceasta este concluzia studiului realizat de echipa de profesori ai Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

România, amenințată cu procedura de deficit excesiv

Deficitul bugetar este una dintre marile probleme cu care se confruntă România de mulți ani, iar aici dacă ne uităm cu atenție vedem că situația s-a degradat începând din 2019. România depășește 3% deficit, adică acel prag impus de Comisia Europeană cu care ar putea evita procedura de deficit excesiv”, spune prodecanul Levente Szasz, unul dintre autorii studiului.

Consecințele ar putea fi cu adevărat grave. Profesorul clujean atrage atenția asupra acestui fapt

„Deficitul excesiv are potențiale consecințe asupra furnizării fondurilor europene. Bine, există acolo o anumită flexibilitate, este o procedură mai complexă. Oricum România se află sub amenințarea acestei proceduri de deficit excesiv atâta timp cât deficitul depășește clar 3%”, mai spune el.

Ca și cum nu era suficient faptul că România are un deficit bugetar uriaș, lucrurile nu stau deloc bine nici în ce privește deficitul de cont curent. Împreună, cele două dau așa numitele deficite gemene, care, în cazul României, trădează un serios dezechilibru macroeconomic. Din nou o veste proastă, aceste deficite sunt greu de corectat. De altfel, România are cea mai șubredă poziție din perspectiva deficitelor gemene în întreaga Uniune Europeană.

sursa articol: adevarul.ro

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român. În cursul zilei de miercuri, Guvernul german a adoptat un proiect…

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba. Pe fondul scumpirilor la carburanți care au panicat un număr mare de șoferi și care…

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe. Cei care au mai mult de două locuințe sau două mașini ar putea fi taxați în plus, bacșișul la restaurante ar urma să fie impozitat și nu este exclus să avem și o taxă pe zahăr.

Săptămâna de lucru cu 4 zile va fi legalizată și în România

Săptămâna de lucru cu 4 zile va fi legalizată și în România. După ce a fost legiferată în mai multe țări europene, săptămâna de lucru de patru zile are mari…