Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe. Cei care au mai mult de două locuințe sau două mașini ar putea fi taxați în plus, bacșișul la restaurante ar urma să fie impozitat și nu este exclus să avem și o taxă pe zahăr.

Codul Fiscal va fi modificat până la vară, când vor fi consultări, iar noile dări ar urma să intre în vigoare în 2023, potrivit ministrului de Finanțe.

Lista de propuneri este lungă. Și facilitățile pentru IT sau construcții ar urma să fie regândite, iar în dezbatere ar putea fi propus și un impozit progresiv, dar în anumite condiții.

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe

În primul rând, ar urma să fie analizate beneficiile impozitării progresive, în comparație cu cota unică, a declarat ministrul de Finanțe într-un interviu pentru Hotnews. Cu alte cuvinte, cu cât o persoană este mai înstărită, cu atât să plătească mai mult, iar salariile mici să fie impozitate mai puțin.

Impozitul ar urma să fie mai mare și pentru cei care au mai multe proprietăți. Cel mult două mașini pentru o familie sunt considerate suficiente, însă de la a treia taxele ar putea fi mai mari de anul viitor, dacă va fi modificat Codul Fiscal în acest sens. La fel și în cazul locuințelor, tot de la a treia ar trebui să crească dările către stat, a mai spus ministrul de Finanțe, iar banii obținuți din taxare să se întoarcă la comunitatea locală.

Taxa pe zahăr

Ar putea apărea inclusiv taxe noi. De exemplu, pentru zahăr, o substanță periculoasă pentru sănătate, care duce la obezitate și boli grave.

Pe de altă parte, facilitățile acordate pentru domenii precum IT sau construcții ar urma să fie regândite. În construcții, de exemplu, se caută soluții pentru ca muncitorii să poată contribui la Pilonul II de pensii, dar și pentru atragerea de noi angajați, și nu în ultimul rând, pentru calificarea forței de muncă. Iar în IT ar putea fi încurajate produsele făcute în România.

S-ar putea renunța la declarația unică

„În ceea ce privește declarația unică, pe care trebuie să o completeze cei care au venituri din alte surse în afară de salariu, se urmărește pentru început o simplificare a procedurii, pentru ca în cele din urmă statul să își creeze un sistem de urmărire a veniturilor, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să depună această declarație”

Unele măsuri sunt deja în analiză. Se discută despre impozitarea bacșișului din industria ospitalităţii. Iar până la jumătatea anului ar urma să intre în vigoare ajutorul de 1.500 de lei pentru părinții care au copii la creșă sau grădiniţă, amânat la finalul anului trecut.

Propunerile pentru noua formă a codului fiscal ar urma să fie anunțate până în iunie, când vor fi dezbătute. Acestea se vor aplica din ianuarie 2023.

sursa articol: hotnews

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie?

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie? Atunci când un membru al familiei moare, bunurile acestuia se împart la succesori. Totuși, nu de puține ori rudele ajung la neînțelegeri cu privire la moștenire. Alfă ce spune legea moșternirii și cum se împarte averea.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate. Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica!

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că nu…

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv. Numărul românilor care au între 40 şi 50 de ani şi care pleacă din ţară definitiv a crescut. Asta arată datele INS, iar motivele sunt simple: vor salarii mari și un nivel de viață mai bun.