Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv. Numărul românilor care au între 40 şi 50 de ani şi care pleacă din ţară definitiv a crescut. Asta arată datele INS, iar motivele sunt simple: vor salarii mari și un nivel de viață mai bun.

În 2020, aveam peste 50.000 de tineri români mutați definitiv în alte țări, arată datele INS. Printre ei se enumeră și Alina care a părăsit România în urmă cu 15 ani. S-a dus pentru un trai mai bun. A ales Italia, locul unde s-a stabilit definitiv.

Alina Nini, 36 de ani: Aveam 21 de ani când am plecat. Viața mea e aici, chiar dacă în sufletul meu sunt româncă. La locul de muncă mi-am găsit jumătatea cu care am un copil, o familie, ne-am căsătorit, o casă.

Antonio Amuza, sociolog: Oamenii pleacă pentru că își doresc niște joburi mai bune, își doresc o calitate mai bună, un bun raport între viață de acasă și viața profesională. Cumva Occidentul se întâmplă să se îngrijească de acest echilibru. Cel mai bine plătiți 20% dintre români câștigă mai bine de 7 ori decât cei mai slabi plătiți. E genul de informație care te pune pe gânduri. În ce măsură îți cauți norocul profesional în țară sau alegi să încerci asta dincolo de granițe.

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv

În ultimii ani a crescut numărul românilor de 40-50 de ani care aleg să emigreze definitiv. Aceștia i-au egalat ca pondere pe cei cu vârste de 20-30 de ani. Este și cazul Anei care a plecat din țară la vârsta de 40 de ani.

Ana Filip, 60 de ani: În Italia sunt de 20 de ani, am plecat pentru căutarea unui loc de muncă unde să fiu mai bine plătită. O să mă întorc acasă doar pentru vacanță, o dată pe an în România, pentru că intrând în ritmul asta mi-am schimbat mentalitatea. Nu îmi disprețuiesc rădăcinile, însă aici mă simt foarte bine.

Deseori, românii care pleacă în străinătate ajung să muncească în industrii grele

Unul din cinci români care lucrează în țări precum Marea Britanie și Austria ocupă poziții de top în companiile în care lucrează. Ba mai mult, în Franța peste o treime dintre români sunt fie manageri, fie specialiști în diferite domenii. Situația se schimbă însă în Spania și Italia, unde doar 5% dintre români au joburi cu înaltă calificare.

Datele oficiale arată că, în primul an al pandemiei aveam aproape 200.000 de români de toate vârstele, mutați definitiv în alte țări.

sursa articol: digi24

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie?

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie? Atunci când un membru al familiei moare, bunurile acestuia se împart la succesori. Totuși, nu de puține ori rudele ajung la neînțelegeri cu privire la moștenire. Alfă ce spune legea moșternirii și cum se împarte averea.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate. Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica!

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că nu…

Un român s-a trezit cu 2 Mil de lei în cont şi a refuzat să returneze banii

Un român s-a trezit cu 2 Mil de lei în cont şi a refuzat să returneze banii. Administratorul unei firme din Bucureşti a fost condamnat definitiv la doi ani şi..