Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că plafonarea preturilor comerciale la alimentele de bază va fi prelungită. De pe listă dispar cozonacul, margarina, bulionul, carnea tocată și drojdia, dar sunt introduse magiunul și untul.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pe rețelele sociale măsura de prelungire cu două luni a termenului în care se aplică plafonări ale adaosurilor comerciale la alimentele de bază.

„Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a preţurilor la alimente, după nebunia creşterilor speculative din trecut”, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.

„Este clar că plafonarea a temperat creşterile speculative de preţuri, a ajutat la scăderea inflaţiei şi la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei”, a adăugat premierul în mesajul său Facebook.

Premierul Marcel Ciolacu mai spune că va colabora cu marile lanţuri de magazine, cu care să ducă la prețuri „ținute sub control”.

Pe 17 ianuarie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu,a declarat că îşi doreşte continuarea plafonării preţului alimentelor de bază, necesare pentru toate familiile cu venituri mici şi medii.

Pe de altă parte, retailerii nu sunt de acord cu plafonarea adaosurilor comerciale în actuala formă și au propus un mecanism care să permită o intervenţie punctuală.

„În relaţia cu consumatorul noi suntem parteneri, pentru că avem acelaşi obiectiv şi anume ca aceşti consumatori, cetăţenii din România, să aibă acces la produse, acest acces să fie facil, să existe varietate şi volum de marfă permanent”, a spus atunci directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRCR), George Bădescu, potrivit Agerpres.

La rândul lui, preşedintele federaţiei Romalimenta, Sorin Minea, care a declarat că prelungirea plafonării este „catastrofală” nu numai din punct de vedere al industriei alimentare, ci şi al consumatorului final.

„Plafonarea este făcută […] greşit, pentru că sunt prinse doar procesarea şi retailul, producţia, deci furnizorul de materii prime nu are niciun fel de plafonare, iar în ultimul timp, preţurile materiilor prime în România sunt mai mari decât afară”, a declarat Sorin Minea.

Ordonanța privind plafonarea adaosurilor comerciale la produsele de bază a intrat în vigoare pe 1 august 2023, pentru o perioadă de trei luni, cu 14 grupe de produse alimentare.

La finalul lunii octombrie, Guvernul a prelungit plafonarea și a adăugat alte produse alimentare în listă, care a ajuns astfel la 21 de produse. Termenul acestei prelungiri e 31 ianuarie 2024.

sursa articol: romania.europalibera.org

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român. În cursul zilei de miercuri, Guvernul german a adoptat un proiect…

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba. Pe fondul scumpirilor la carburanți care au panicat un număr mare de șoferi și care…

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe. Cei care au mai mult de două locuințe sau două mașini ar putea fi taxați în plus, bacșișul la restaurante ar urma să fie impozitat și nu este exclus să avem și o taxă pe zahăr.

Săptămâna de lucru cu 4 zile va fi legalizată și în România

Săptămâna de lucru cu 4 zile va fi legalizată și în România. După ce a fost legiferată în mai multe țări europene, săptămâna de lucru de patru zile are mari…