PSD a ajuns să se laude cât de mici au fost scumpirile la alimentele de bază, după ce premierul Marcel Ciolacu a promis în mai multe rânduri ieftinirea acestora, iar Consiliul Concurenței vedea prețuri mai mici și cu 43%.

supermarket

Partidul Social Democrat afirmă, vineri, că preţurile la alimentele de bază nu au crescut cu 17,8% faţă de ianuarie 2023, ci, conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, preţurile de consum ale produselor alimentare erau în luna decembrie 2023 mai mari cu 5,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Practic, PSD se laudă acum cât de mici sunt scumpirile la alimentele de bază, în condițiile în care premierul Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, au afirmat de mai multe ori că alimentele se vor ieftini.

Mai mult, Consiliul Concurenței vedea în august 2023 ieftiniri la alimentele de bază și de 43%. Asta după ce anunțase reduceri de prețuri cu ”până 50%”.

În septembrie, de pildă, Ciolacu anunța că măsurile fiscal-bugetare impuse de guvernul său nu vor duce la creșteri de prețuri.

În realitate, prețurile tuturor produselor alimentare, inclusiv a celor de bază, au crescut și continuă să crească. Experții vorbesc, de altfel, despre o scădere accentuată în 2024 a puterii de cumpărare a românilor. 

De la ieftiniri, PSD a ajuns să se laude cu scumpiri mai mici

Între timp, de la ieftinirile de 50%, PSD a ajuns să se laude cu scumpiri mai mici decât văd alții. 

*FACT-CHECKING-ul SĂPTĂMÂNII:* FALS Preţurile la alimentele de bază nu au crescut cu 17,8% faţă de ianuarie 2023”, scrie PSD într-o postare.

Formaţiunea arată că ”un studiu, cu o metodologie îndoielnică, fără legătură cu evaluările statistice realizate de instituţiile statului român, promovează ideea că, în ianuarie, majorarea preţurilor la alimentele de bază a ajuns la aproximativ 18% faţă de perioada similară a anului trecut”.

”Conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, preţurile de consum ale produselor alimentare erau în luna decembrie 2023 mai mari cu 5,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Dacă ne raportăm la momentul introducerii măsurii PSD de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază, preţurile la produsele alimentare erau în luna decembrie mai mici cu -1,32% faţă de cele din luna iunie 2023”, precizează PSD.

Formaţiunea menţionează că, în privinţa veniturilor salariale, ”cele mai recente date INS indică o creştere a câştigului salarial mediu net cu 15,1% în luna noiembrie 2023, faţă de aceeaşi lună din anul precedent”.

”Totodată, în intervalul precizat, câştigul salarial real (respectiv ceea ce depăşeşte rata inflaţiei) a fost mai mare cu 7,9%”, arată PSD.

sursa articol: stirileprotv.ro

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român. În cursul zilei de miercuri, Guvernul german a adoptat un proiect…

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba. Pe fondul scumpirilor la carburanți care au panicat un număr mare de șoferi și care…

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe. Cei care au mai mult de două locuințe sau două mașini ar putea fi taxați în plus, bacșișul la restaurante ar urma să fie impozitat și nu este exclus să avem și o taxă pe zahăr.

Săptămâna de lucru cu 4 zile va fi legalizată și în România

Săptămâna de lucru cu 4 zile va fi legalizată și în România. După ce a fost legiferată în mai multe țări europene, săptămâna de lucru de patru zile are mari…