Israelul a respins marți apelurile comunității internaționale pentru încetarea focului, promițând din nou să distrugă Hamas, potrivit Sky News.

Organizația Națiunilor Unite, palestinienii și multe alte țări au făcut această solicitare în cadrul unei reuniuni la nivel înalt a ONU de marți, însă ministrul israelian de externe a declarat că este „dreptul țării să distrugă Hamas”.

Eli Cohen a respins, de asemenea, apelurile la „proporționalitate” în răspunsul țării la atacurile surpriză ale Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

„Spuneți-mi, care este un răspuns proporțional pentru uciderea unor bebeluși, pentru violarea (unor) femei și arderea lor, pentru decapitarea unui copil?”, a întrebat el. „Cum poți fi de acord cu o încetare a focului cu cineva care a jurat să ucidă și să-ți distrugă propria existență?”.

El a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că răspunsul proporțional la masacru va fi „o distrugere totală până la ultimul din Hamas”, numind gruparea extremistă „noii naziști”.

„Nu este doar dreptul Israelului să distrugă Hamas. Este datoria noastră”, a adăugat el.

Atacul Hamas s-a soldat cu 1.400 de morți, iar acțiunile ulterioare ale Israelului au dus la moartea a peste 5.700 de palestinieni în Fâșia Gaza, potrivit Ministerului Sănătății din această țară.

Susținuți de SUA

Un armistiţiu în Fâşia Gaza nu ar face decât să ofere Hamas un răgaz, într-un moment în care Israelul intensifică atacurile aeriene împotriva acestui grup islamist palestinian, a reafirmat marţi Casa Albă, sugerând în schimb „pauze” pentru a facilita livrarea ajutorului umanitar, transmite AFP.

„O încetare a focului în acest moment ar aduce beneficii doar Hamasului”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, care a avertizat, de asemenea, că situaţia se va înrăutăţi pentru civili.

ONU cere încetare focului

Secretarul general al ONU a cerut o încetare a focului între Israel și Hamas, acuzând ambele părți că au ucis și rănit civili, încălcând dreptul umanitar internațional.

Guterres a declarat că nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica „actele de teroare oribile și fără precedent din 7 octombrie” comise de Hamas în Israel și a cerut eliberarea imediată a tuturor ostaticilor.

Dar a subliniat, de asemenea, că „aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”.

„Sunt profund îngrijorat faţă de încălcările clare ale dreptului internaţional umanitar pe care le vedem în Gaza. Să fie clar: nicio parte într-un conflict armat nu este deasupra dreptului umanitar internaţional. (…) Este important să recunoaștem, de asemenea, că atacurile Hamas nu au venit din senin.

Poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante de 56 de ani. Dar nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Și aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”, a spus Guterres, potrivit Reuters.

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a descris discursul lui Guterres drept „șocant”.

„Domnule secretar general, în ce lume trăiți? Fără nicio îndoială, nu este a noastră”, a scris pe Twitter el, cerându-i demisia.

sursa articol: hotnews.ro

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Armata Ucraineană a înconjurat Liman

Nu este foarte clar ce forțe ruse s-au retras de acolo, dar…

Putin declară “mobilizare parțială” în Federația Rusă

Într-un discurs preînregistrat, difuzat în această dimineață, președintele Federației Ruse a anunțat…

Florida a fost lovită puternic de uraganul Ian

Uraganul Ian a lovit noaptea trecută vestul statului Florida cu o viteză…

Donald Trump și trei dintre copiii săi au fost trimiși în judecată

Donald Trump și trei dintre copiii săi au fost trimiși în judecată, într-un proces civil, pentru fraudă fiscală. Potrivit Procurorului General al statului New York, Organizația Trump a înșelat creditorii, asigurătorii și autoritățile prin supraevaluarea valorii proprietăților sale, timp de un deceniu.