Masuri noi se vor adopta de catre Guvern. S-a publicat proiectul privind creșterea taxelor, iar multe dintre ele vizează creșteri considerabile de prețuri pentru produse puse adesea în coșul zilnic de noi toți.

Documentul prevede creșteri de TVA, dar și mai multe accize. Statul îi va taxa și pe românii cu averi și proprietăți scumpe. 

Vom plăti în plus, în primul rând, pentru alimente și băuturi. TVA-ul crește de la 9% la 19% pentru alimentele cu o concentrație mare de zahăr. Pentru băuturile nealcoolice îndulcite vom plăti mai mult deoarece este suplimentată acciza.  

În plus, sunt ținte ale măsurilor Guvernului și alte alimente. Astfel, vom plăti mai mult pentru produse tradiționale, BIO și montane, considerate a fi de înaltă calitate. De exemplu, dulcețurile sau brânzeturile. Pentru o bucată de brânză care costa, până acum, 30 de lei, vom plăti 31 de lei. Și asta deoarece TVA-ul crește de la 5% la 9%. 

Iar creșterile de prețuri nu se opresc aici. Vom plăti mai mult și pentru apartamentele care costă mai puțin de 120000 de euro. Pentru ele, TVA-ul crește cu patru puncte procentuale. De la 5% la 9%. 

Astfel, dacă până în acest moment plăteam pentru un apartament un preț de 94500 de euro, vom plăti peste 98100 de euro după creșterea de TVA. Se observă astfel o majorare de 3600 de euro. 

Există totuși și o veste bună. 

”Cei care au făcut un antecontract sau îl fac până la sfârșitul acestui an, au plătit un avans sau îl plătesc până la sfârșitul anului, beneficiază în continuare de TVA de 5%”, a explicat Irina Chițu, director FinZoom. 

”Creșterile de taxe se vor întoarce ca un boomerang împotriva statului, iar efectele se vor vedea într-o scădere economică care a început deja, cu efecte pe măsură. Falimente în lanț, pierderi de locuri de muncă și încasări mai mici din economie”, a explicat și analistul economic Adrian Negrescu, la Antena 3 CNN. 

Pe lângă efectele noilor măsuri, vor apărea și cele indirecte, legate de creșterile de prețuri la carburanți. 

”Un plus de încă patru-cinci procente, pentru următoarele 30 de zile, în ceea ce privește motorina”, a spus și Claudiu Cazacu, expert în energie. 

Creșterile de taxe și accize fac parte din planul de măsuri pe care Guvernul urmează să îl adopte în speranța diminuării deficitului bugetar. 

sursa articol: antena3.ro

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român. În cursul zilei de miercuri, Guvernul german a adoptat un proiect…

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba. Pe fondul scumpirilor la carburanți care au panicat un număr mare de șoferi și care…

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe. Cei care au mai mult de două locuințe sau două mașini ar putea fi taxați în plus, bacșișul la restaurante ar urma să fie impozitat și nu este exclus să avem și o taxă pe zahăr.

Săptămâna de lucru cu 4 zile va fi legalizată și în România

Săptămâna de lucru cu 4 zile va fi legalizată și în România. După ce a fost legiferată în mai multe țări europene, săptămâna de lucru de patru zile are mari…