Cum te lași de fumat: strategii care te poate ajuta să renunți la țigări definitiv. Orice fumător știe că nu este ușor să renunți la acest obicei, fiindcă este, de fapt, o adicție. Iată de ce, cel mai bine ar fi să faci acest lucru cu ajutor medical. Alftel, ai nevoie de o voință de fier sau de o puternică motivație. Noi îți spunem cum te lași de fumat. Ție nu îți rămâne decât să încerci.

Cum te lași de fumat: strategii care te poate ajuta să renunți la țigări definitiv. Primul pas: consultă medicul de familie 

Ai nevoie de ajutor de la specialiștii în tabacologie sau de la medicul de familie? De la amândoi. Mai întâi, de la medicul de familie. Acesta cunoaște istoricul sănătății tale și îți poate da sfaturi concrete, ținând cont de probleme tale de sănătate. În urma discuției acesta trebuie să afle vârsta de la care fumezi, tentativele de a renunța, circumstanțe favorizante etc. 

Urmează apoi evaluarea gradului de motivație, pentru a determina nivelul de dependență psihică și comportamentală. Aceasta este necesară fiindcă obiceiul fumatului poate fi asociat unor momente particulare legate de plăcere, relaxare, stare de bine, sau, dimpotrivă, de anxietate, stres, tristețe. Astfel se pot identifica factorii care duc la această dependență. Apoi se face un examen care măsoară monoxidul de carbon (CO) din aerul respirat. 

Acesta este un indicator care permite evaluarea modului de a fuma, adică dacă fumezi fără să tragi aer în piept, sau trăgând aer în piept, fiindcă cantitatea de monoxid de carbon este mai mare în a doua situație, evident, chiar dacă fumezi mai puține țigări. Înlocuiește nicotina din țigară Există plasturi care se pun pe corp și care eliberează o anumită cantitate de nicotină pentru a elimina sevrajul. 

După 8-10 zile e nevoie de o altă vizită la medicul de familie pentru a analiza efectele plasturelui și dozajul. Această etapă poate fi prelungită între 3 și 6 luni sau mai mult dacă este necesar. Eventual, în etapa următoare se poate apela și la specialiștii în tabacologie. 

Fiecare fumător este unic 

O metodă care merge la un fumător nu e valabilă pentru un altul. Fiecare fumător este unic și are deci nevoie de o metodă proprie, specifică lui. Substituții funcționează foarte bine numai dacă sunt bine utilizați. Dacă cantitatea de nicotină (din plasturi, comprimate sau gumă de mestecat) nu este suficientă, nu va avea efectul scontat. Un alt aspect important este legat de modul de aplicare a acestora care trebuie respectat riguros. Evident utilizarea depinde de fumător și de tipul său de dependență. Numai medicul îți poate prescrie metoda potrivită, adaptată cazului tău.

Să renunți progresiv la fumat e mai eficient 

Concluzia trasă de-a lungul anilor este că metoda progresivă dă rezultate mai bune. Oprirea bruscă merge în foarte puține cazuri și se poate termina cu un eșec. Indiferent de metoda aleasă, persoana care decide să renunțe la fumat trebuie să devină actorul principal al sevrajului. Numai așa va avea șanse de reușită. 

Trei dependențe de învins după ce te lași de fumat 

Pentru un fumător care s-a decis să se lase de fumat sunt trei tipuri de bariere care trebuie învinse: dependența fizică, psihică și comportamentală. Dependența fizică este cel mai simplu de tratat. Fiind învinsă cu plasturi cu nicotină care dau cele mai bune rezultate. Aici nu există pericole dacă substituții se aplică sub supraveghere și consiliere medicală. 

Cum te lași de fumat: strategii care te poate ajuta să renunți la țigări definitiv. Înlocuiește fumatul cu un hobby sau un sport 

Dependența psihică necesită compensarea plăcerii de a fuma. E bine să găsești o activitate plăcută din domeniul sportului, al literaturii sau a unor hobby-uri. Sunt bune și exercițiile de relaxare. Nu te refugia în mâncare! Este o cale greșită. Evită ronțăiala și ai grijă la ce mănânci. Creșterea apetitului, care se instalează după renunțarea la fumat, dispare progresiv, de obicei, după 2-4 săptămâni. 

Elimină obiectele din jur legate de fumat Dependența comportamentală ține de eliminarea reflexelor condiționate. Debarasează-te de toate accesoriile pentru fumat: brichete, scrumiere, port-țigarete etc. În prima parte a sevrajului evită contactul cu alți fumători. Găsește un obiect care să-ți ocupe mâinile (o mingiunță antistres, o pastă de modelat etc). Cere ajutorul familiei și al medicului. 

Cum te lași de fumat: strategii care te poate ajuta să renunți la țigări definitiv. Ai reușit să nu te mai apropii de o țigaretă mai multe săptămâni? Felicitări! Dar să știi că nu e chiar o victorie fiindcă poți recădea. Primul an este critic. Statistic riscurile se situează între a doua și a șasea lună.

sursa articol: libertatea

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii. Angelique Coetzee, printre primii medici sud-africani care au aflat despre mutaţiile suferite de SARS-CoV-2, a povestit prin ce calvar a trecut, în momentul în care a dorit să comunice lumii rezultatele obţinute.

Pericolul ascuns din utilizarea îndelungată a paracetamolului

Pericolul ascuns din utilizarea îndelungată a paracetamolului. Risc de atac de cord şi accident vascular cerebral în cazul utilizării îndelungate a unuia dintre cele mai folosite medicamente în ţara noastră.

Copilul tău face febră şi are gura plină de băşici? Herpangina e de vină. De unde apare şi cum se tratează boala

Herpangina este o boală infecţioasă care afectează mai ales copiii cu vârste…

Klaus Iohannis a explicat cum vor fi vaccinați românii!

Klaus Iohannis a explicat cum vor fi vaccinați românii. Președintele țării a detaliat, luni, după o ședință cu reprezentanții MAI, MApN și ai Ministerului Sănătății, cum va arăta campania de vaccinare. Președintele a explicat că vaccinul va fi administrat etapizat populației. La locul de muncă, în centre special amenajate și inclusiv „drive-through”.