• Iohannis spune că acest „pașaport verde” nu ar trebui să fie folosit în scopuri discriminatorii și că nu ar trebui să fie îngrădită libertatea de mișcare a cetățenilor
  • Președintele vede o utilizare a acestui document în timpul călătoriilor internaționale pentru a evita carantinarea
  • De asemenea, Klaus Iohannis îi asigură pe cetățenii europeni că nu li se va îngrădi libertatea de mișcare, dar cei nevaccinați vor trebui să se supună normelor statului în care călătoresc

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o conferință de presă marți în care și-a consolidat poziția împotriva pașaportului de vaccinare ca formă de discriminare.

Iohannis spune că acest „pașaport verde” nu ar trebui să fie folosit în scopuri discriminatorii și că nu ar trebui să fie îngrădită libertatea de mișcare a cetățenilor în baza unui act medical. Ideea de bază a declarației președintelui este că cetățenii europeni „nu pot fi împărțiți în două categorii”.

„Trebuie să clarific. Nu am fost reticent față e ideea unui certificat, am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării, nu putem să împărțim cetățenii europeni în două categorii: unii să meargă în concediu și alții să nu meargă. Sunt drepturi care sunt statuate și care sunt garantate pentru toată lumea”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis: „Acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale”

Totuși, el susține că acest act medical ar trebui să fie folosit în scopuri medicale, cum îi spune și numele. Președintele vede o utilizare a acestui document în timpul călătoriilor internaționale pentru a evita carantinarea.

„Acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale. De exemplu, dacă vreți să mergeți într-o țară în concediu și aveți certificatul că v-ați vaccinat, ați făcut testul și nu sunteți pozitiv sau că ați avut boala, probabil că puteți să intrați acolo fără alte formalități și fără să trebuiască să stați în carantină, este un lucru destul de important”, a adăugat președintele.

De asemenea, Klaus Iohannis îi asigură pe cetățenii europeni că nu li se va îngrădi libertatea de mișcare, dar cei nevaccinați vor trebui să se supună normelor statului în care călătoresc.

„Nu putem folosi astfel de certificate pentru a îngrădi, de exemplu, libertatea de mișcare. Dacă o persoană nu are un astfel de certificat nu i se poate spune că nu are voie să călătorească în Europa. Are voie, dar va trebui să respecte restricțiile care sunt în vigoare pentru persoanele din statul respectiv. Nu existența certificatului este problematică, ci felul în care îl folosim. Să îl folosim pentru motive medicale, dar să nu facem din acest instrument, un instrument al discriminării” a încheiat Iohannis.

Sursa articol: Aleph NewsCredit foto: davidpereiras

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Ce să bei pentru a-ți ține în frâu tensiunea arterială

Ce să bei pentru a-ți ține în frâu tensiunea arterială. Un obicei simplu te poate ajuta să diminuezi hipertensiunea. Dacă ai probleme cu tensiunea arterială crescută, cercetătorii au ajuns la concluzia că o băutură populară și la îndemâna oricui poate avea efecte imediate în scăderea hipertensiunii.

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii. Angelique Coetzee, printre primii medici sud-africani care au aflat despre mutaţiile suferite de SARS-CoV-2, a povestit prin ce calvar a trecut, în momentul în care a dorit să comunice lumii rezultatele obţinute.

Pericolul ascuns din utilizarea îndelungată a paracetamolului

Pericolul ascuns din utilizarea îndelungată a paracetamolului. Risc de atac de cord şi accident vascular cerebral în cazul utilizării îndelungate a unuia dintre cele mai folosite medicamente în ţara noastră.

Copilul tău face febră şi are gura plină de băşici? Herpangina e de vină. De unde apare şi cum se tratează boala

Herpangina este o boală infecţioasă care afectează mai ales copiii cu vârste…