Testele pentru depistarea anticorpilor au stârnit interesul celor care vor să îşi evalueze statusul imun în urma infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinării. Însă, odată cu efectuarea testelor de laborator, apar frecvent şi întrebări precum: ce înseamnă rezultatul testului, de ce rezultatele diferă de la un laborator la altul, ce valoare a titrului de anticorpi îmi oferă protecţie?         

Medicii de laborator explică faptul că rezultatele testelor de anticorpi pot varia în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi acurateţea testului în sine, sensibilitatea şi specificitatea testului sau metoda prin care se determină prezenţa anticorpilor.

Există, de asemenea, diferenţe între kiturile care detectează anticorpii anti-proteină N (nucleocapsida) şi cele care detectează anticorpii anti-proteină S (spike), proteine despre care se ştie că sunt puternic imunogene, adică determină o producţie importantă de anticorpi.

Ce indică rezultatul testului pentru anticorpi?

În cazul în care ai un  rezultat pozitiv la testul de anticorpi , indiferent că este de tip IgM sau IgG, înseamnă că organismul tău a intrat în contact cu virusul SARS-CoV-2 anterior recoltării, fie în urma infecţiei, fie în urma vaccinării.

În schimb, un rezultat negativ indică fie faptul că organismul nu a venit în contact cu virusul SARS-CoV-2, fie că perioada de timp necesară dezvoltării anticorpilor este insuficientă.

Diferenţe între kiturile care detectează anticorpii anti-N şi cele care detectează anticorpii anti-S

Testele comerciale pun în evidenţă anticorpi de legare anti-N, anti-S, de tip IgM, IgG sau totali, în funcţie de producător şi metoda utilizată (ELISA, chemiluminiscenta, fluorescenta,etc).

Kiturile comerciale care detectează anticorpii anti-N au o variaţie în structură neprecizată de producător, dar nefiind o moleculă importantă în strategia răspunsului imun al organismului gazdă, acest lucru nu influenţează foarte mult intercomparabilitatea kiturilor comerciale.

În schimb, în cazul kiturilor care pun în evidenţă anticorpi de legare anti-S există diferenţe, uneori majore, în structura determinanţilor antigeni ce sunt conţinuţi de reactivi, deci şi în tipul de anticorpi detectaţi, ceea ce poate duce la diferenţe de specificitate între kituri şi respectiv, între rezultatele obţinute.

Teste calitative şi teste cantitative

Unele teste pentru anticorpi  sunt calitative , ceea ce înseamnă că rezultatul acestora confirmă sau infirmă prezenţa anticorpilor, fără să detecteze şi concentraţia. Rezultatul testelor calitative se exprimă sub formă de Index, Ratio sau S/CO.

Pe de altă parte,  testele cantitative  determină concentraţia anticorpilor şi se exprimă prin unităţi arbitrare, cum ar fi AU sau U, specifice fiecărui producător, sau BAU/ml, adică unităţi de legare a anticorpilor.

Specialiştii atrag atenţia că aceste valori nu sunt intercomparabile de la un producător la altul, de aceea rezultatele pot să difere în funcţie de laborator .

În plus, medicii explică faptul că  nu există încă un acord privind concentraţia (sau titrul) de anticorpi neutralizanţi care oferă protecţie în faţa unei noi infectări cu SARS-CoV-2 , motiv pentru care rezultatul testelor serologice se interpretează cu rezervă, presupunându-se astfel: cu cât concentraţia de anticorpi de legare este mai mare faţă de intervalul stabilit de producător, cu atât se crede că există un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales în cazul anticorpilor anti-S.

Ce înseamnă sensibilitatea şi specificitatea unui test

Sensibilitatea  se referă la abilitatea testului de a identifica persoanele cu anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Probabilitatea de a avea un test pozitiv dacă ai anticorpi specifici. Un test extrem de sensibil detectează majoritatea persoanelor care au anticorpi şi puţine persoane cu anticorpi nu vor fi identificate prin acest test (reacţie fals negativă).

Specificitatea  reprezintă capacitatea testului de a detecta corect pacienţii care nu au anticorpi împotriva SARS-CoV-2.

Probabilitatea de a avea un test negativ dacă nu ai anticorpi specifici. Un test foarte specific va identifica majoritatea persoanelor care nu au anticorpi şi puţine persoane fără anticorpi identificaţi ca fiind pozitivi prin test (reacţie fals pozitivă).

MedLife pune la dispoziţia pacienţilor atât  analize individuale pentru detectarea anticorpilor  anti-S sau anti-N, de tip IgM şi IgG, cât şi pachete post-imunizare pentru evaluarea statusului imun în urma vaccinării sau a infecţiei cu SARS-CoV-2 .

Fă-ţi un test pentru detectarea anticorpilor anti-SARS-CoV-2 în cel mai apropiat  centru de recoltare  MedLife şi află statusul imun al organismului tău în urma infecţiei sau a vaccinării.

Sursa articol: Mediafax

Credit foto: alexbowmore 

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Ce să bei pentru a-ți ține în frâu tensiunea arterială

Ce să bei pentru a-ți ține în frâu tensiunea arterială. Un obicei simplu te poate ajuta să diminuezi hipertensiunea. Dacă ai probleme cu tensiunea arterială crescută, cercetătorii au ajuns la concluzia că o băutură populară și la îndemâna oricui poate avea efecte imediate în scăderea hipertensiunii.

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii. Angelique Coetzee, printre primii medici sud-africani care au aflat despre mutaţiile suferite de SARS-CoV-2, a povestit prin ce calvar a trecut, în momentul în care a dorit să comunice lumii rezultatele obţinute.

Copilul tău face febră şi are gura plină de băşici? Herpangina e de vină. De unde apare şi cum se tratează boala

Herpangina este o boală infecţioasă care afectează mai ales copiii cu vârste…

Pericolul ascuns din utilizarea îndelungată a paracetamolului

Pericolul ascuns din utilizarea îndelungată a paracetamolului. Risc de atac de cord şi accident vascular cerebral în cazul utilizării îndelungate a unuia dintre cele mai folosite medicamente în ţara noastră.