foto: guliver getty images

Conform unui articol apărut în publicația Bloomberg, “crema” oamenilor importanți din Rusia, alcătuită din oameni de afaceri, directori de companii sau politicieni, ar fi primit deja un vaccin experimental anti-Covid19, dezvoltat în laboratoarele Institutului Gamaleia din Moscova, încă din luna aprilie a acestui an.

Institutul Gamaleia a finalizat studiul clinic, în care a fost implicat personal militar, însă rezultatele acestuia nu au fost publicate. Prima fază de testare a vaccinului pe oameni finanţată de statul rus a avut loc pe 40 de persoane iar în următoarea etapă, studiul se va desfășura pe un eșantion mai mare. Locația selectată pentru acestea a fost un prestigios spital militar din Moscova iar subiecții au fost un grup de voluntari format din soldaţi ruşi şi civili.

Programul în cadrul căruia membrilor elitei li s-a oferit acces la dozele de vaccin este legal, dar ținut în secret, potrivit unui cercetător rus. Acesta a mai adăugat că în această etapă a studiului au fost implicate sute de persoane. Nu este clar cum au fost selectați participanții, iar rezultatele lor nu sunt incluse în studiile oficiale, deși sunt monitorizați, iar datele sunt înregistrate de Institut. Pacienții primesc, de regulă, două doze de vaccin.

Au existat însă și persoane care au refuzat această “invitație”. Un oligarh a mărturisit că a decis să refuze participarea la acest studiu după ce medicul său i-a spus că va dura cel puțin un an pentru a evalua riscurile noului vaccin.

După ce informațiile au fost făcute publice, reprezentanții institutului au refuzat să comenteze aceste vești, iar purtătorul de cuvânt de la Kremlin Dmitri Peskov, el însuși infectat cu COVID-19, a declarat că nu știe numele celor care au beneficiat de tratamentul preferențial.

La întrebarea, dacă Vladimir Putin s-ar afla în lista celor care au primit acest vaccin experimental, Dmitri Peskov s-a rezumat să declare ca nu ar fi tocmai o idee inspirată, ca președintele Rusiei să devină cobai pentru un astfel de vaccin, încă necertificat.

Altfel, de la începutul pandemiei și până la acest moment, Rusia ocupa locul patru în lume, cu cele peste 750.000 de cazuri de coronavirus raportate oficial.

articol original: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-07-20/russian-elite-got-experimental-covid-19-vaccine-from-april

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii. Angelique Coetzee, printre primii medici sud-africani care au aflat despre mutaţiile suferite de SARS-CoV-2, a povestit prin ce calvar a trecut, în momentul în care a dorit să comunice lumii rezultatele obţinute.

Traian Băsescu reacționează după sentința de colaborator al Securității

Traian Băsescu reacționează după sentința de colaborator al Securității comuniste: ”Voi face demersurile legale la CEDO”

Cancelarul Austriei după vizita la Putin: Nu putem renunța la gazul rusesc

Cancelarul Austriei după vizita la Putin: Nu putem renunța la gazul rusesc. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că întreruperea gazului rusesc nu este

Ce să bei pentru a-ți ține în frâu tensiunea arterială

Ce să bei pentru a-ți ține în frâu tensiunea arterială. Un obicei simplu te poate ajuta să diminuezi hipertensiunea. Dacă ai probleme cu tensiunea arterială crescută, cercetătorii au ajuns la concluzia că o băutură populară și la îndemâna oricui poate avea efecte imediate în scăderea hipertensiunii.