Pentru că nu se poate compara urmărirea unui festival pe ecranul unui computer cu trăirile pe care oamenii le au într-o sală de teatru, inițiatorii festivalului sibian FITS au stabilit realizarea unei ediții online.

Evenimentele culturale din anul 2020 urmau sa fie de top, până la izbucnirea pandemiei cu virusul COVID 19, virus care a adus în viața oamenilor neprevăzutul, incertitudinea și instabilitatea pe toate planurile. 

Festivalurile și-au anulat edițiile, nu numai cele regionale, de mici dimensiuni, ci și evenimentele majore, cum ar fi Festivalul Beethoven din Bonn care avea să se desfășoare pe tot parcursul anului în care se împlinesc 250 de ani de la nașterea titanului. Aceasta ar fi fost și ultima ediție realizată de descendenta celor doi mari compozitori Richard Wagner și Franz Liszt, Nike Wagner. 

Din pacate, anul 2020 este foarte sărac în evenimente culturale și în evenimente de orice fel. În mod normal, s-ar fi suprapus mai multe spectacole din programul Festivalului Shakespeare din Neuss cu festivalul internațional de teatru din Sibiu (FITS). 

Evenimentul FITS încă rămâne în picioare, va fi organizat, deși majoritatea se îndoia de acest lucru în luna martie, având în vedere evoluția pandemiei cu Coronavirus.  În cele din urmă, a venit și anunțul mult așteptat, acela că ediția cu numărul 27 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu nu va fi anulată, ci va trece în registrul digital. Sufletul festivalului, Constantin Chiriac a găsit cea mai bună soluție în acest sens, care nu mai implică focul de artificii de la finalul ediției și de la deschiderea acesteia. 

Anul acesta, FitsOnline va avea loc in mediul virtual, o mare bucurie pentru oamenii de cultură, chiar dacă sunt nevoiți să stea în fața unui iPad sau a unui alt dispozitiv, iar această postură nu se compară cu atmosfera dintr-o sală de teatru. Internetul nu va putea niciodată înlocui arta live, iar trăirile spectatorului și interacțiunile cu scena și cu sala sunt de neegalat, însă în aceste condiții de restricții, este o soluție binevenită, un compromis făcut în aceste vremuri marcate de pandemie, o initiațivă salutară a festivalului sibian. 

Așadar, festivalul FITS online cu peste 800.000 de vizualizări în zece zile poate fi considerat de un real succes, care a venit atât în interesul spectatorilor și devoratorilor de artă, cât și in interesul creatorilor de bine și de frumos, in interesul artiștilor care sunt momentan loviți de o criza fară precedent.

Sursa: https://www.dw.com/ro/fits-aproape-de-public-%C3%AEn-ciuda-pandemiei/a-53897921

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie?

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie? Atunci când un membru al familiei moare, bunurile acestuia se împart la succesori. Totuși, nu de puține ori rudele ajung la neînțelegeri cu privire la moștenire. Alfă ce spune legea moșternirii și cum se împarte averea.

Cât se dă darul la nuntă în 2021

Cât se dă darul la nuntă în 2021? Nunțile sunt evenimente importante în viața oricărui cuplu, sunt extrem de frumoase, dar și costă. Este plăcut să îți alegi machiajul și ținuta elegantă pentru fericitul eveniment, dar acestea nu sunt singurele costuri cu care te vei confrunta de-a lungul acestui sezon de nunți. Mai este și darul de nuntă!

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate. Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica!

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că nu…