Conform statisticilor, PIB-ul UE a fost in anul 2019 pentru toate cele 27 de tari de 13900 de miliarde de Euro, cu 17% mai mare in anul 2019 decat in 2009, dupa cum arata datele publicate de Eurostat.

Un sfert din PIB-ul Uniunii Europene  a fost generat de Germania, in valoare de 24.7%, urmat de Franta, Italia, Spania si Olanda, cu valori de 17.4, 12.8, 8.9 respectiv 5.8 %. O contributie mai mica de 1% din PIB-ul total UE au avut-o state precum Malta, Estonia, Cipru, Letonia, Bulgaria, Croatia, Lituania, Slovenia, Luxemburg si Slovacia.

Valorile celor 10 state care au avut cea mai mica contributie din PIB-ul total al Uniunii Europene sunt: 0.1% pentru Malta, 0.2% pentru Estonia, Letonia si Cipru, 0.3% pentru Lituania si Slovenia, 0.4% pentru Bulgaria si Croatia, 0.5% a fost contributia statului Luxemburg si 0.7% a fost contributia Slovaciei.

Care a fost contributia Romaniei la PIB-ul total al Uniunii Europene in anul 2019?

Statisticile arata ca Romania a contribuit la PIB-ul Uniunii Europene cu o valoare de 1.6%. conform Agerpress, Produsul Intern Brut al Romaniei a fost de 223 miliarde de euro in anul 2019, depasind Produsul Intern Brut al Cehiei care a avut valoarea de 220 miliarde de Euro, dar si al Portugaliei, care a avut valoarea de 212 miliarde de Euro.

In anul 2019, Produsul Inter Brut combinat al statelor din zona Euro a fos de 11.900 de miliarde  de Euro si au fost responsabile de 85.5% din PIB-ul total al Uniunii Europene. La acelasi nivel cu tara noastra se afla si Cehia, cu  o contributie de 1.6% din PIB-ul Uniunii Europene. Liderul economic al Uniunii a fost Germania cu un PIB  de 3.400 miliarde de euro si o pondere de 24/7% a contributiei la PIB-ul UE. 

Cum a afectat Covid 19 Produsul Intern Brut al Uniunii Europene?

Pentru ca din ce in ce mai multe state europene au inceput sa se confrunte cu cazuri de COVID 19, guvernele tarilor membre ale Uniunii Europene au decis sa ia diferite masuri de restrictii ale circulatiei in vederea limitarii raspandirii noului Cronavirus, aceste masuri generand o scadere a Produsului Intern Brut al Uniunii Europene.

Statisticile sustin ca in primul trimestru al anului 2020, PIB-ul ajustat sezonier al UE a scazut cu pana la 3.5% si cu 3.8% din zona Euro comparativ cu trimestrul anterior, conform datelor estimate ale biroului de statistica. Ponderea contributiei tarii noastre la acest PIB al UE a crescut si datorita iesirii Marii Britanii din Uniune.

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/romania-a-avut-in-2019-un-pib-mai-mare-decat-tari-precum-cehia-sau-portugalia-1303727.

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român. În cursul zilei de miercuri, Guvernul german a adoptat un proiect…

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba. Pe fondul scumpirilor la carburanți care au panicat un număr mare de șoferi și care…

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe. Cei care au mai mult de două locuințe sau două mașini ar putea fi taxați în plus, bacșișul la restaurante ar urma să fie impozitat și nu este exclus să avem și o taxă pe zahăr.

Săptămâna de lucru cu 4 zile va fi legalizată și în România

Săptămâna de lucru cu 4 zile va fi legalizată și în România. După ce a fost legiferată în mai multe țări europene, săptămâna de lucru de patru zile are mari…