In momentul actual, Uniunea Europeana se afla intr-o adevarata criza provocata de pandemia cu virusul Covid 19. Gurile rele spun ca din cauza lipsei solidaritatii, nu este exclus ca in acest context sa se ajunga la destramarea Uniunii Europene. Pe de alta parte, Zoran Arbutina afirma ca nu se va ajunge pana la acel punct si pericolul destramarii Uniunii Europene nu este real. 

Cand economiile tarilor membre ale UE, lovite din plin de criza cauzata de virusul Covid 19, sunt in deriva, este necesar un raspuns comun in politica financiara a blocului comunitar. Solidaritatea este obligatorie pentru depasirea acestei crize, iar obligatiunile europene trebuie adaptate la situatia actuala destul de delicata.

Nordul Uniunii Europene trebuie sa isi arate solidaritatea fata de sudul sarac al Uniunii. Este necesara punerea la comun a datoriilor statelor membre pentru resuscitarea economiilor deja slabite din Sud. Daca tarile bogate nu accepta acest lucru, va exista riscul unui pericol iminent pentru Uniunea Europene, care s-ar concretiza in ruperea zonei Euro si ar putea duce la prabusirea UE.

Criza Corovavirus nu este prima si nici ultima cu care se confrunta Uniunea Europeana

Despre pericolul destramarii UE s-a vorbit dintotdeauna, la orice criza mai puternica, incepand cu criza financiara ce a inceput in anul 2008/ 2009 si chiar si in cadrul crizei refugiatilor in 2015/ 2016. In ambele crize s-a facut apel la solidaritatea tarilor mai instarite si mai puternice fata de tarile mai slabe si mai sarace. Din pacate, solidaritatea nu este unul dintre elementele constitutive ale Uniunii Europene. 

Privind in trecut, in prima faza a integrarii Europene, la crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si a Otelului in anul 1950, punctul central era cooperarea economica in vederea asigurarii unei stari de pace durabile. Astfel, industria otelului si a carbunelui din toate tarile membre a fost puse sub control comun, pentru a nu mai exita motive ca tarile sa intre in razboi una impotriva celeilalte.

Atat in cazul crearii Comunitatii Economice Europene in anul 1957, pana la crearea Spatiului Shengen in anul 1985, la Uniunea Economica si monetara din 1993 si incheind cu Tratatul de la Lisabona din 2009, au fost mereu facilitate comertul si economia transfrontaliere pentru circulatia libera a marfurilor, persoanelor si capitalului.

Europa divizata

Exista mai multe fonduri structurale si regionale europene dotate generos ale caror scopuri includ echilibrarea conditiilor de productie si un trai mai bun in interiorul pietei unice. Fondurile sunt acte de solidaritate si instrumente politice si economice ce servesc functionarii pietei comune.

Uniunea orientata economic include inca de la creare toate tarile membre, unele implicandu-se mai mult, altele mai putin. La final, fiecarei tari membre a UE ii merge mai bine ca membra a blocului comunitar decat ca entitate individuala, in afara Uniunii.

Realitatea europeana si punctul maxim atins de solidaritate

Realitatea europeana este ca la nivel comunitar sunt protejate numai valorile considerate relevante pentru piata unica, iar acest lucru este vizibil la mecanismele de sanctionare care se soldeaza cu amenzi financiare rapide pentru incalcarea regulilor de piata si doar cu mustrari si discursuri critice in Parlamentul European, pentru incalcarea valorilor de baza ideale.

Solidaritatea, este o valoare ideala UE, iar fondul de solidaritate a fost creat dupa inundatiile din 2002, pentru a permite acordarea ajutorului financiar de reconstructie in cazul dezastrelor naturale. 

Sursa:https://www.dw.com/ro/ue-nu-se-va-pr%C4%83bu%C8%99i-din-cauza-crizei-coronavirus/a-53451022

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român. În cursul zilei de miercuri, Guvernul german a adoptat un proiect…

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba

Psihoză la pompe: Un bărbat a alimentat 1000L la o benzinărie din Alba. Pe fondul scumpirilor la carburanți care au panicat un număr mare de șoferi și care…

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe

Impozite mărite pentru românii cu mai mult de două mașini sau locuințe. Cei care au mai mult de două locuințe sau două mașini ar putea fi taxați în plus, bacșișul la restaurante ar urma să fie impozitat și nu este exclus să avem și o taxă pe zahăr.

Săptămâna de lucru cu 4 zile va fi legalizată și în România

Săptămâna de lucru cu 4 zile va fi legalizată și în România. După ce a fost legiferată în mai multe țări europene, săptămâna de lucru de patru zile are mari…