Rezultatele finale ale  Evaluării Naționale, după contestații, arată că, la nivel național, doar trei din cinci copii intrați în școală acum nouă ani au reușit să obțină medii peste 5, iar situația în plan teritorial este și mai îngrijorătoare, atrag atenția cei de la „Salvați Copiii” într-o analiză făcută după rezultatele din acest. Sibiul apare cu un procent de 42,87% rată de pierderi și insucces pe promoție. 

Asta înseamnă că aproape 43% dintre elevii din județul Sibiu înscriși în clasa pregătitoare în urmă cu opt ani, fie nu au ajuns în clasa a VIII-a (peste 20%, potrivit analizei), fie nu au reușit să obțină media 5 la Evaluarea Națională.

Cei de la „Salvați copiii” atrag atenția asupra unui fenomen care nu ar trebui neglijat.

La nivel național, actuala generație de elevi/absolvenți ai clasei a VIII-a a pornit la drum cu 189.730 de copii (numărul elevilor înscriși în clasa pregătitoare în anul școlar 2015-2016 – cifra include toate tipurile și formele de învățământ). În acest an, un număr de 160.467 de elevi au fost înscriși la Evaluarea Națională, adică 15,42% dintre copiii înscriși în clasa pregătitoare nu au ajuns la finalul clasei a VIII-a.

Județul Sibiu apare cu un procent de 20,63% de elevi care nu au ajuns să termine clasa a VIII-a. 

Motivele date de cei de la „Salvați Copiii” pentru care acești elevi nu au ajuns până la finalul gimnaziului sunt variate. 

Pe de o parte, diferența poate fi prin abandonul şcolar, iar, pe de altă parte, prin fenomenul migraţiei, se menţionează în comunicatul transmis de „Salvați copiii”

O altă explicaţie ar fi situaţiile de corijenţă sau repetenţie.

În acest an, înscrierile la Evaluarea Naţională au avut loc în perioada 11 – 14 iunie, iar cursurile elevilor de clasa a VIII-a s-au încheiat pe 14 iunie, mai explică organizaţia.

“Putem observa că în acest an a apărut o desincronizare între instrumentele metodologice – cadrul metodologic mai vechi, dar aplicabil şi în acest an, dispunea înscrierea automată la Evaluarea Naţională doar pentru absolvenţii clasei a VIII-a, dar calendarul Evaluării Naţionale 2024 a lăsat loc şi pentru astfel de cazuri în care înscrierile au inclus şi elevi a căror situaţie şcolară ulterior clarificată a fost de corijenţă sau repetenţie”, se arată în comunicat.

Pe de altă parte, diferenţa include elevii cu cerinţe educaţionale speciale care au urmat programa învăţământului special sau au beneficiat de adaptări curriculare, indiferent dacă au învăţat în şcoli de masă sau speciale.

“Aceşti elevi sunt şi ei automat înscrişi, dar susţin Evaluarea Naţională doar la cererea expresă a părinţilor sau reprezentanţilor legali. Iar astfel de cereri nu sunt înaintate în toate cazurile, mai ales în condiţiile în care adaptările disponibile pentru aceşti elevi ţin doar de condiţiile de examen, nu şi de subiecte”, se aminteşte în comunicat.

O mică parte a celor care nu s-au prezentat la examen este reprezentată de elevii olimpici cu rezultate deosebite, care au locuri asigurate în liceele dorite, fără a trebui să susţină Evaluarea Naţională.

În vederea corectării acestor diferenţe, Salvaţi Copiii pledează pentru coordonarea calendarului înscrierilor la Evaluarea Naţională cu structura anului şcolar pentru elevii de clasa a VIII-a; monitorizarea incidenţei corijenţelor şi repetenţiei pentru a evita recurgerea “abuzivă” la aceste instrumente la nivelul clasei a VIII-a; introducerea posibilităţii de adaptare a subiectelor la Evaluarea Naţională în armonie cu adaptările curriculare de care beneficiază elevii cu cerinţa educaţionale speciale.

De asemenea, organizaţia susţine monitorizarea la nivel individual a factorilor de vulnerabilitate care afectează fiecare elev, mai ales statutul socio-economic, şi evaluarea impactului acestor factori asupra parcursului şcolar; multiplicarea intervenţiilor remediale sau de sprijin asigurate gratuit elevilor vulnerabili; evaluarea şi revizuirea programei şcolare şi a rolului, structurii şi organizării Evaluării Naţionale.

În 2023, peste 1,3 milioane de copii din România (39%) s-au aflat în risc de sărăcie sau excluziune socială. De asemenea, un copil din şase nu frecventează şcoala, iar diferenţa de performanţă şcolară în rândul elevilor din familiile afectate de sărăcie faţă de ceilalţi copii este “una dintre cele mai ridicate din lume”. Mai mult, unul din 5 copii nu reuşeşte să finalizeze învăţământul obligatoriu la timp, iar jumătate dintre copii sunt “analfabeţi funcţional, din cauza calităţii proaste a învăţământului din comunităţile vulnerabile”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, analfabetismul funcţional cronic se păstrează la nivelul primei evaluări PISA din 2009, adică aproape jumătate dintre copii afectaţi: între 41,7% (lectură) şi 48,6% (matematică) (PISA, 2022). Rezultatele analizei relevă că sistemul de educaţie românesc este “cel mai inechitabil” dintre toate cele peste 100 de ţări participante (OECD, 2022), indică Salvaţi Copiii.

sursa articol: turnulsfatului.ro

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Doi prieteni și-au deschis croitorie în Sibiu: „Ne-am săturat de munca în 3 schimburi”

Doi prieteni și-au deschis croitorie în Sibiu: „Ne-am săturat de munca în 3 schimburi”. Ciprian Roman și Nicu Giurgiu sunt doi prieteni care și-au petrecut…

Femeie din Sibiu s-a dat drept refugiată ca să primească donații

Femeie din Sibiu s-a dat drept refugiată ca să primească donații. O femeie de 32 de ani din Sibiu este cercetată penal după ce s-a dat drept refugiată din Kiev

Medic la Spitalul Județean Sibiu anchetat dupa ce ar fi jignit fiica unui pacient

Medic la Spitalul Judetean Sibiu anchetat dupa ce ar fi jignit fiica unui pacient. Anchetă la Spitalul Județean Sibiu, după ce un medic a fost înregistrat jignind fiica unui pacient: “Ce vrei tu, nesimțito?” Spitalul Județean Sibiu a început o anchetă după ce în spațiul public a apărut o înregistrare în care un medic jignește o femeie, fiica unui pacient. 

Investiții la Sibiu: FAN Courier a cumpărat 8 hectare de teren lângă Șura Mică

Investiții la Sibiu: FAN Courier a cumpărat 8 hectare de teren lângă Șura Mică. FAN Courier a cumpărat 8 hectare de teren la marginea Sibiului și pregătește o..