Olimpiada Națională de Arta Actorului s-a desfășurat anul acest la Târgu Jiu. În cadrul concursului, trupa de la Sibiu formată din 13 elevi din clasa a XII-a ai Liceului Teoretic “Onisifor Ghibu” a obținut premiul I cu spectacolul „Manifest” care vorbește despre probemele cu care se confruntă tinerii în ziua de astăzi.

Spectacolul a fost realizat pe parcursul anului școlar în curs, cu o parte din elevii clasei a XII-a, profilul de Arta Actorului de la Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” Sibiu: Teodor Butănescu, Arina Călvun, Alexia Coman, Clara Dangl, Diana Gîrlea, Maya Hogea, Tudor Mihalcea, Narcis Perju, Dena Rudolf, Cristina Ruxanda, Daria Sandu, Casian Stancu, Vanessa Tatu. Elevii au fost îndrumați de către Alexandra Gavrilov, coordonatoarea spectacolului. Tot în cadrul Olimpiadei Naționale de Arta Actorului care a avut loc la Târgu Jiu, eleva Daria Sandu a obținut Mențiune la secțiunea Individual.

Cyberbullying, un fenomen care distruge

„Spectacolul cu care am participat anul acesta la Olimpiada Națională de Arta Actorului se numește “MANIFEST”. Este un spectacol social care are la bază o compilație de texte scrise de dramaturgi contemporani și care abordează probleme și situații cu care adolescenții se confruntă atât la școală, cât și în viața de zi cu zi. Anul trecut spectacolul realizat cu elevii clasei de teatru s-a numit <<Frânturi din vitalitate>> și avea dezbătută ca problemă principală bullyingul. Spectacolul a fost de asemenea, premiat.

Anul acesta ne-am lărgit puțin spectrul și am discutat atât despre bullyingul prin care, din păcate, atât de mulți adolescenți trec, cât și situații legate de cyberbullying care are un impact la fel de puternic asupra individului, chiar dacă jignirile nu sunt adresate față în față”, a spus pentru Ora de Sibiu Alexandra Gavrilov, profesor coordonator.

Reușita are un impact major și pentru elevi, oferindu-le încredere pentru provocările ce vor urma imediat după finalizarea liceului. Unii dintre ei se pregătesc pentru examenul de admitere la facultățile de teatru din țară, iar acest succes îi face să abordeze noile oportunități cu încredere.

„Mi-am dorit din suflet să ne înscriem anul acesta la olimpiadă pentru emoțiile pe care le-am trăit și experiența care ne-a fost oferită. Am fost surprinsă, plăcut surprinsă de câștigul nostru. Suntem fericiți și mândri de noi. Clasa a XII-a se încheie cu noi câștigători”, spune Diana Gîrlea.

„Experiența mea la olimpiada de anul acesta a fost una frumoasă. Te scoate din zona ta de confort cu altă lume, interacționezi cu oameni noi. Am avut emoții mari, dar cu toate astea nu m-am lăsat influențată de acele emoții și am dat tot ce am avut mai bun pe scenă. Nu mă așteptam să câtigăm și am plecat fără așteptări ca după să nu fim dezamăgiți. A fost cea mai minunată experiență și pot spune că am încheiat clasa a XII-a cu bine. Datorită profesoarei noastre Alexandra Gavrilov noi am reusit sa luam premiul l”, a spus și Vanesa Tatu.

Spectacolul atrage atenția asupra conținutului promovat în mediul online

Spectacolul „Manifest” pune în discuție importanța conștientizării efectelor negative pe care le are utilizarea internetului fără responsabilitate și subliniază necesitatea unei atenții sporite față de conținutul promovat în mediul online. De asemenea, abordează probleme sensibile precum hărțuirea sexuală, teribilismul și inconștiența vârstei. Profesoara subliniază că premiul obținut la acest eveniment confirmă dedicarea și talentul elevilor săi iar succesul spectacolului îi inspiră pe mulți dintre acești elevi să-și urmeze pasiunea pentru artă.

„Mi se pare necesară o conștientizare a faptului că internetul a devenit o parte importantă din viețile noastre, și, la fel ca în relațiile cotidiene, trebuie să fim foarte atenți la ceea ce scriem și promovăm în mediul online. În spectacol mai sunt dezbătute și probleme ca hărțuirea sexuală, teribilismul și inconștiența vârstei. Elevii clasei a XII-a T sunt prima mea generație.

Alături de ei m-am dezvoltat și am învățat multe lucruri. Mă bucur că rodul muncii noastre a fost încununat cu un premiu atât de frumos la nivel național. Premiul I la Olimpiada Națională de Artă Actorului înseamnă mult atât pentru ei, cât și pentru mine, ca îndrumător. A fost o confirmare a faptului că tot ceea ce facem cu bucurie, facem și foarte bine. Este o satisfacție și faptul că mulți elevi care fac parte din distribuția spectacolului vor urma o carieră artistică, îndreptându-se către facultățile de profil din țară”, a mai spus profesoara.

Bucurie, unitate, lucru în echipă, prietenie, pasiune, artă

În plus față de recunoașterea primită atât din partea juriului, cât și din partea publicului, participarea la Olimpiada de Actorie reprezintă o experiență esențială pentru tinerii actori. Această oportunitate îi apropie de alți pasionați de teatru, creând un mediu propice pentru dezvoltarea lor în acest domeniu, care poate deveni în timp un mod de viață. Succesul pe scenă poate să le confere încredere și să amplifice entuziasmul celor care aspiră la o carieră în actorie.

„E incredibil cum o dată pe an Olimpiada Națională de Arta Actorului reușește să aducă laolaltă o generație de tineri actori, liceeni din întreaga țară, o generație de astăzi care mâine va păstra aprinsă flacăra și pasiunea arzătoare pentru teatru, artă și cultură.
Îi mulțumim din suflet doamnei noastre profesoare Alexandra Gavrilov pentru toate orele suplimentare de muncă care au dus la acest rezultat minuntat. Mulțumim de asemena și Liceului Teoretic “Onisifor Ghibu” din Sibiu pentru toată susținerea și grija acordată. Nu ne-a venit să credem când am fost anunțați câșigători ai premiului întâi pe țară.

Abia după ce toată adrenalina din timpul festivității de premiere a scăzut, am putut să realizăm cu adevărat că toată munca depusă, ore întregi de repetiții și tot entuziasmul pe care l-am avut în timpul realizării spectacolului “Manifest” a dat roade.

Le mulțumim și îi felicităm și pe restul concurenților care au prezentat spectacole absolut superbe, a fost o bucurie să vedem atâția tineri de vârsta noasră care au demonstrat încă de pe acum că vor avea un viitor strălucit în domeniul artistic. Bucurie, unitate, lucru în echipă, prietenie, pasiune, artă; Olimpiada Națională de Arta Actorului”, a mai adăugat Teodor Butănescu.

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Doi prieteni și-au deschis croitorie în Sibiu: „Ne-am săturat de munca în 3 schimburi”

Doi prieteni și-au deschis croitorie în Sibiu: „Ne-am săturat de munca în 3 schimburi”. Ciprian Roman și Nicu Giurgiu sunt doi prieteni care și-au petrecut…

Femeie din Sibiu s-a dat drept refugiată ca să primească donații

Femeie din Sibiu s-a dat drept refugiată ca să primească donații. O femeie de 32 de ani din Sibiu este cercetată penal după ce s-a dat drept refugiată din Kiev

Medic la Spitalul Județean Sibiu anchetat dupa ce ar fi jignit fiica unui pacient

Medic la Spitalul Judetean Sibiu anchetat dupa ce ar fi jignit fiica unui pacient. Anchetă la Spitalul Județean Sibiu, după ce un medic a fost înregistrat jignind fiica unui pacient: “Ce vrei tu, nesimțito?” Spitalul Județean Sibiu a început o anchetă după ce în spațiul public a apărut o înregistrare în care un medic jignește o femeie, fiica unui pacient. 

Primăria Sibiu caută recenzori pentru Recensământul Populației și Locuințelor

Primăria Sibiu caută recenzori pentru Recensământul Populației și Locuințelor. Pentru etapa de colectare a datelor din teren, în cazul persoanelor care nu s-au autorecenzat online, Primăria Sibiu caută 161 de recenzori și 9 recenzori șefi care să monitorizeze  și să coordoneze colectarea datelor.