Aproape 1.000 de panouri fotovoltaice vor fi instalate în cadrul cazărmii 1044 din Sibiu, acolo unde funcționează Spitalul Militar de urgență, în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri bugetare. O licitație în acest sens a fost lansată de reprezentanții Ministerului Apărării.
Ministerul Apărării a lansat o licitație pentru proiectarea și execuția unui sistem fotovoltaic on-grid de 540KW în cadrul Cazărmii 1044 din Sibiu. Mai exact, lucrarea include și servicii de proiectare arhitecturală și inginerie și se va desfășura la sediul Spitalului Militar Clinic de Urgență „Dr. Alexandru Augustin”, situat pe B-dul Victoriei, nr. 46, în Sibiu, în cadrul Cazărmii 1044. Obiectivul de investiție imobiliară vizează captarea energiei solare pentru a alimenta infrastructura locală a instituției cu energie verde.
Sistemele fotovoltaice on-grid sunt cele care se conectează la rețeaua publică. Acestea produc energie electrică pe durata zilei, când soarele strălucește afară, iar această energie se folosește în cadrul încăperii unde ele sunt instalate, pe măsură ce este produsă.
Valoarea estimată a întregului proiect se ridică la 2,3 milioane lei.
Criteriul de atribuire pentru această achiziție publică va fi prețul cel mai scăzut, urmând să fie selectată oferta care oferă cel mai bun raport calitate-preț, conform informațiilor de pe platforma de achiziții publice.
Licitația va avea loc pe data de 5 aprilie.
Conform studiului de fezabilitate, realizat de firma Liraz Unic SRL, se propune ca panourile fotovoltaice să fie amplasate pe învelitorile a patru pavilioane ale Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin”, pe o structura de montaj din componente metalice. Totodată, proiectul prevede amplasarea unei stații de încărcare pentru autovehicule electrice cu două puncte de încărcare.
Trei dintre cele patru pavilioane au fost construite în anii 1941-1972, iar cel mai vechi este din 1860.
„Cele patru pavilioane însumează un număr de 908 de panouri fotovoltaice monocristaline cu o putere totală instalată de 0.363 MW (…)pentru reducerea cheltuielilor aferente consumului propriu de energie electrică prin producerea de energie electrică din surse regenerabile injectate în Sistemului Energetic Național (SEN). Acest lucru va contribui în mod direct la încetinirea schimbărilor climatice cât și la diminuarea emiterii în atmosferă a gazelor cu efect de seră, gaze care sunt momentan emanate pentru a asigura cantitatea de energie necesară zonei”, scrie în studiu.
Scopul montării sistemului fotovoltaic este pentru un autoconsum de 100% din producția de energie electrică.
În ceea ce privește durata realizării investiției, se menționează că execuția lucrărilor autorizate, inclusiv probe tehnologice, punere în funcțiune și efectuarea recepției la terminarea lucrărilor va avea o durată maximă de 420 zile.
sursa articol: turnulsfatului.ro