România este foarte dornică să achiziționeze sistemul de apărare antirachetă Iron Dome de la Israel, spun surse citate de cotidianul Haaretz în urma vizitei ministrului român al Apărării, Vasile Dîncu, săptămâna trecută în Israel.

Dacă se va ajunge la un acord, România, membru NATO, va deveni prima țară europeană care va cumpăra sistemul. De când a intrat în arsenalul defensiv al Israelului în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea în multe runde de luptă cu Fâșia Gaza. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar fiecare rachetă de interceptare 50.000 de dolari.

Dar Israelul nu a reușit să comercializeze sistemul, vânzând doar două bucăți armatei americane pentru 373 de milioane de dolari. Se crede însă că americanii nu sunt interesați de mai multe. Potrivit unor informații confirmate, și Azerbaidjan a achiziționat Iron Dome. Mai multe țări, printre care Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Cehia, au cumpărat doar componenta radar.

Deși Iron Dome este o creație a Ministerului israelian al Apărării, a devenit în esență un proiect comun cu Statele Unite. Israelul a investit 800 de milioane de șekeli (232 de milioane de dolari) în dezvoltarea sa, iar americanii au investit de patru ori această sumă. Deci orice vânzare de sistem antirachetă Iron Dome necesită aprobarea Washingtonului. Probabil, dacă Israelul ar fi vândut sistemul regimului tiranic din Azerbaidjan în timpul administrației Trump, o astfel de înțelegere nu ar fi fost aprobată sub mandatul lui Joe Biden.

Relații speciale România-Israel

În ultimul sfert de secol, vânzările de arme ale Israelului către România au depășit 1 miliard de dolari. Chiar și înainte de căderea comunismului în România în 1989, odată cu execuția dictatorului Nicolae Ceaușescu și a soției sale Elena, România a avut relații speciale de securitate și informații cu Israelul. Aceste legături s-au strâns în ultimele decenii. „Acum avem opt acorduri de achiziții cu companii israeliene, inclusiv Elbit și Rafael”, a spus Dincu.

Aceste acorduri au avut ca rezultat construirea a patru fabrici în România, în care sunt angajate 800 de persoane, care produc piese pentru drone și echipamente electronice. Legăturile dintre cele două țări au dus și la acordul prin care Forțele Aeriene Israeliene se pot antrena pe cerul României pentru a simula o lovitură împotriva Iranului. Astfel de exerciții au avut loc în Turcia până când președintele Recep Tayyip Erdogan le-a anulat.

Dîncu mai spune că țara sa intenționează să semneze acorduri de cooperare în materie de securitate care să permită armatelor israeliene și române să efectueze manevre comune.

Sursa: Spotmedia

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie?

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie? Atunci când un membru al familiei moare, bunurile acestuia se împart la succesori. Totuși, nu de puține ori rudele ajung la neînțelegeri cu privire la moștenire. Alfă ce spune legea moșternirii și cum se împarte averea.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate. Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica!

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că nu…

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv. Numărul românilor care au între 40 şi 50 de ani şi care pleacă din ţară definitiv a crescut. Asta arată datele INS, iar motivele sunt simple: vor salarii mari și un nivel de viață mai bun.