În ultimii 32 de ani au dispărut 8207 de biblioteci din România, iar numărul cititorilor a scăzut cu aproximativ 4 milioane în ultimii 25 de ani. Ultimele date furnizate de Institutul Național de Statistică indică faptul că astăzi, în România, mai sunt doar 8458 de biblioteci naționale, universitare, specializate, școlare, publice sau private. În 1990 erau 16.665 de biblioteci.

Institutul Național de Statistică anunță că există azi aproximativ 2.1 milioane de persoane care au împrumutat acasă sau au consultat o bibliotecă cel puțin o dată într-un an calendaristic. Datele INS indică faptul că începând din 1999, anual numărul celor care folosesc biblioteca scade cu câteva sute de mii. În anul 1999 erau în jur de 6,1 milioane de cititori, iar în 2019 doar 3,1 milioane de cititori. Perioada pandemiei ai accentuat mai profund această scădere, înregistrându-se într-un an, din 2019 în 2020, o scădere de 600.000 de cititori, iar în anul 2021 încă o scădere de 400.000 de cititori.

De 22 de ani nu se fac investiții în bibliotecile din România

Secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din învățământ, Cornelia Popa Stavri, a declarat că ultimele alocări de fonduri pentru achiziția de carte în bibliotecile școlare, a fost făcută înainte de anul 2000.

Un fost ministru al culturii, Ionuț Vulpescu, spune că România este pe ultimele locuri la nivel mondial când vine vorba de pasiunea pentru citit. Se observă un dezinteres chiar și la nivelul instituției Ministerului Culturii, care în rapoartele sale de activitate din anul 2021 menționează doar de câteva ori cuvântul bibliotecă.

sursă: Digi24

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie?

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie? Atunci când un membru al familiei moare, bunurile acestuia se împart la succesori. Totuși, nu de puține ori rudele ajung la neînțelegeri cu privire la moștenire. Alfă ce spune legea moșternirii și cum se împarte averea.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate. Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica!

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că nu…

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv. Numărul românilor care au între 40 şi 50 de ani şi care pleacă din ţară definitiv a crescut. Asta arată datele INS, iar motivele sunt simple: vor salarii mari și un nivel de viață mai bun.