Dormi cu animalul de companie în pat? Iată ce efecte are acest obicei. În căutarea unui somn mai bun, oamenii se întreabă adesea dacă ar trebui să îşi împartă patul cu un animal de companie. Experţii spun că oamenii nu ar trebui să doarmă în acelaşi pat cu animalele de companie deoarece s-ar putea să nu aibă parte de un somn de calitate. 

Studiile recente arată că animalele de companie care dorm în pat cu stăpânii ar putea fi benefice pentru cei care suferă de anxietate sau depresie.

Animalele de companie care împart patul cu stăpânii lor tind să aibă un “nivel de încredere mai ridicat şi o legătură mai strânsă cu oamenii care fac parte din viaţa lor. Este o mare dovadă de încredere din partea lor”, a spus Dr. Vsevolod Polotsky, director de cercetare în domeniul somnului şi profesor în cadrul departamentului de medicină de la Facultatea de Medicină a Universităţii Johns Hopkins.

„Câinii şi pisicile care au o legătură mai strânsă cu stăpânii lor obţin beneficii suplimentare pentru sănătate, inclusiv creşterea neurotransmiţătorilor benefici, cum ar fi oxitocina şi dopamina, hormonii care ne fac să ne simţim bine”, a adăugat ea.

Aceste “micro-deşteptări”, care pot avea loc fără să vă daţi seama, „sunt perturbătoare, deoarece vă scot din somnul profund”, a declarat Kristen Knutson, profesor asociat de neurologie şi medicină preventivă la Şcoala de Medicină Feinberg a Universităţii Northwestern. „Au fost asociate cu eliberarea hormonului stresului, cortizolul, care poate înrăutăţi şi mai mult somnul”.

Dormi cu animalul de companie în pat? Iată ce efecte are acest obicei. 

Acest lucru poate fi adevărat pentru mulţi dintre noi, dar studii recente au arătat că animalele de companie din dormitor ar putea fi benefice pentru unii dintre noi.

„Persoanele cu depresie sau anxietate ar putea beneficia de pe urma animalului lor de companie în pat, deoarece animalul de companie este o pernă mare, o pătură mare, şi ar putea simţi că acea creatură confortabilă, drăgălaşă şi blănoasă le scade anxietatea”, a declarat specialistul în somn Dr. Raj Dasgupta, profesor asistent de medicină clinică la Şcoala de Medicină Keck de la Universitatea din California de Sud.

Datele adunate în 2017 de la Centrul de medicină a somnului al Clinicii Mayo din Phoenix au constatat că peste jumătate dintre proprietarii de animale de companie văzuţi în clinică au permis animalului lor de companie să doarmă în dormitor, iar majoritatea au considerat că animalul lor de companie este “discret sau chiar benefic pentru somn”. Cu toate acestea, aproximativ 20% au considerat că prietenii lor blănoşi le-au înrăutăţit somnul.

Copiii pot beneficia şi ei de dormitul alături de un animal de companie

Un alt studiu din 2017 a pus dispozitive de urmărire a somnului pe câini şi pe stăpânii lor pentru a măsura calitatea odihnei pentru amândoi. Persoanele care au ţinut câinii în dormitor au avut o noapte de odihnă decentă (la fel şi câinii), a constatat echipa de cercetare. Cu toate acestea, calitatea somnului a scăzut atunci când oamenii şi-au mutat câinele de pe podea în pat.

Copiii pot beneficia şi ei de dormitul alături de un animal de companie. Un studiu din 2021 le-a cerut adolescenţilor cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani să poarte dispozitive de urmărire a somnului timp de două săptămâni şi apoi să se supună unui test de somn de ultimă generaţie. Aproximativ o treime dintre copii au dormit cu un animal de companie, a notat studiul, ceea ce nu pare să fi afectat calitatea odihnei lor.

„De fapt, cei care dormeau frecvent împreună cu animalele de companie au prezentat profiluri de somn similare cu cei care nu au dormit niciodată cu animalele de companie”, au scris autorii.

sursa articol: mediafax

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii. Angelique Coetzee, printre primii medici sud-africani care au aflat despre mutaţiile suferite de SARS-CoV-2, a povestit prin ce calvar a trecut, în momentul în care a dorit să comunice lumii rezultatele obţinute.

Pericolul ascuns din utilizarea îndelungată a paracetamolului

Pericolul ascuns din utilizarea îndelungată a paracetamolului. Risc de atac de cord şi accident vascular cerebral în cazul utilizării îndelungate a unuia dintre cele mai folosite medicamente în ţara noastră.

Copilul tău face febră şi are gura plină de băşici? Herpangina e de vină. De unde apare şi cum se tratează boala

Herpangina este o boală infecţioasă care afectează mai ales copiii cu vârste…

Klaus Iohannis a explicat cum vor fi vaccinați românii!

Klaus Iohannis a explicat cum vor fi vaccinați românii. Președintele țării a detaliat, luni, după o ședință cu reprezentanții MAI, MApN și ai Ministerului Sănătății, cum va arăta campania de vaccinare. Președintele a explicat că vaccinul va fi administrat etapizat populației. La locul de muncă, în centre special amenajate și inclusiv „drive-through”.