Campania Produs în Sibiu continuă și în 2021 poveștile frumoase ale producătorilor locali. Ajunsă deja la cea de-a 5-a ediție, Campania Produs în Sibiu din acest an, s-a focusat pe dorința ca economia locală să funcționeze mai departe și să supraviețuiască vremurilor grele cu care se confruntă întreaga comunitate sibiană de afaceri.

Top 5 al celor mai interesante, dar mai puțin cunoscute afaceri locale din Sibiu

2. Marcris Concept SRL Avrig

De la industria hotelieră, la cea alimentară, topul celor mai interesante dar mai puțin cunoscute afaceri locale din Sibiu, continuă cu povestea a doi soți care și-au “resetat” carierele acum șase ani.

Pandemia nu a trecut fără a lăsa urme și în sectorul alimentar. Carmangeriile, subiectul poveștii noastre de astăzi, au fost afectate și ele de această perioadă grea în care viața tuturor a fost mai mult sau mai puțin schimbată.

Soții Oprea-Popa, proprietari ai Marcris Concept SRL, din Avrig, relatează faptul că anul trecut a fost greu, însă efectele COVID-19 se văd îndeosebi în 2021, în prezent. Afacerea de familie inițiată de Maria și Gheorghe Oprea-Popa își are originile în anul 2015, când cei doi soți au decis că vor să încerce un sector mai puțin știut de ei, având la bază doar rețetele cunoscute de la părinți și bunici.

Amândoi au fost colegi la un hotel din județul Sibiu, iar după aproape două decenii în care au activat în acest domeniu au hotărât că trebuie să o ia de la capăt, dar pe cont propriu.

De la industria hotelieră, la cea alimentară, topul celor mai interesante dar mai puțin cunoscute afaceri locale din Sibiu, continuă cu povestea a doi soți care și-au “resetat” carierele acum șase ani.

“Am inițiat mica noastră afacere de familie acum șase ani. Am lucrat în sistemul hotelier până când unitatea la care eram amândoi s-a desființat. Soția a fost redistribuită în altă parte, eu am rămas în șomaj.

Am decis să preluăm această afacere – cu tot cu personal, cu utilaje -, acceptând o nouă provocare, să vedem dacă ne putem descurca în alt domeniu sau nu. Nu știam nimic, decât rețetele de la părinți, bunici. Am zis să facem produse ca la mama acasă”, povestește Gheorghe Oprea-Popa.

Ulterior, au deslușit din ce în ce mai multe taine ale cărnurilor, afacerea lor devenind una dintre cele recunoscute la nivel județean.

“Am învățat multe odată ce am intrat în această afacere. E o anumită metodă de desfacere, un anumit mod în care agățăm carcasa, produsele. Facem rețetele avizate de specialiști, însă cu amprenta noastră”, spune Maria.

În total, încă cinci angajați, pe lângă cei doi soți, dau viață produselor Marcris apreciate de sibieni. Toți cei care lucrează aici sunt din Avrig, astfel că produsele fabricate în orașul în care se află reședința de vară a baronului Samuel von Brukenthal sunt 100% locale.

Printre specialitățile carmangeriei se numără salamul de porc, șunca, cârnații pregătiți prin hițuire ori la fum rece, mușchiul haiducesc, jumerile de porc, slănina afumată, pateul de porc, carnea și cârnații în borcan, precum și salamul de bardă. “Pe cel din urmă nora noastră l-a scos. A terminat Inginerie Alimentară și și-a făcut licența pe tema salamului de bardă”, povestesc cei doi fondatori.

Toate produsele, “fabricate” manual

Carnea din carmangeria avrigeană provine din abatoare specializate, iar produsele din rafturi sunt întotdeauna proaspete.

“Noi nu facem în cantități mari. Facem totul manual. Salamurile le legăm cu mâna, ciolanele, cârnații… Afumăturile le facem în funcție de cerințe, zi de zi câte ceva, iar afumatul produselor îl realizăm numai cu lemn de fag”, spune Gheorghe.

Când vine vorba despre 2020, un an greu pentru toate domeniile industriei, cei doi soți spun că afacerea lor a mers “binișor”. Potrivit acestora, oamenii s-au înghesuit să cumpere carne proaspătă și afumături în momentul în care a început pandemia, după care vânzările s-au… relaxat.

“La începutul pandemiei a mers binișor, pentru că toată lumea a crezut că stă închisă în casă și și-a făcut provizii. Oamenii au cumpărat carne proaspătă, afumături… Ulterior, au început să scadă vânzările. La noi, anul acesta merge mai prost decât anul trecut”, spun aceștia.

Cele mai mari vânzări sunt în perioada sărbătorilor, respectiv de Anul Nou, Paști, Rusalii, Sf. Maria și Crăciun, iar produsele-vedetă ale carmangeriei din Avrig – mai adaugă proprietarii acesteia – sunt micii.

1. Bia Art Textil Cisnădie

De data aceasta, povestea continuă cu un mic atelier de croitorie din Cisnădie, renumit îndeosebi pentru lenjeriile de pat realizate artizanal. Bumbacul, inul, cânepa și lâna fac casă bună cu lavanda, iar o astfel de pernă, de exemplu, poate purta orice visător într-o drumeție onirică, pe un lan plin de flori de culoare mov. „

Într-o lenjerie de in, creată în atelierul familiei Daneș – Bia Art Textil Cisnădie – a dormit, weekendul trecut, și fiica Regelui Mihai, invitată la un eveniment organizat de Ansamblul “Agora” Cisnădioara.

Campania Produs în Sibiu continuă și în 2021 poveștile frumoase ale producătorilor locali. Ajunsă deja la cea de-a 5-a ediție, Campania Produs în Sibiu din acest an, s-a focusat pe dorința ca economia locală să funcționeze mai departe și să supraviețuiască vremurilor grele cu care se confruntă întreaga comunitate sibiană de afaceri.

Povestea micii afaceri din Cisnădie a început în anul 2016. Bianca și Adrian Daneș, doi soți cu experiență în industria textilă, au decis să își deschidă un mic atelier de croitorie. Pe atunci, nu se gândeau că produsele lor vor ajunge în casele a sute de oameni și în cele mai importante hoteluri de lux din România.

Campania Produs în Sibiu continuă și în 2021 poveștile frumoase ale producătorilor locali

“Povestea noastră a început în anul 2016 cu un mic atelier de croitorie, în colaborare cu o fabrică de saltele, renumită în Sibiu. Ulterior, ne-am dezvoltat cât se poate de mult în domeniul lenjeriilor de pat. Avem cinci angajați, respectiv cinci doamne minunate cu experiență în confecții. Și eu și soțul meu venim din această branșă.

Eu aveam zece ani în confecții, soțul 20. Asta știm să facem cel mai bine! Ne motivează zilnic și clienții care sunt foarte încântați de produsele noastre!”, spune Bianca Daneș.

O mare parte din produsele Bia Art Textil Cisnădie ajung în marile hoteluri de lux din țară și domeniul HORECA. “Oamenii dorm în lenjerie făcută de noi. Avem contracte cu mari hoteluri din țară și am încercat să ajungem la un standard cât se poate de înalt”, mai spune Bianca.

Atelierul din Cisnădie susține producătorii locali, astfel că multe dintre țesăturile regăsite aici sunt achiziționate și de la “Țesături Transilvănene”, producător artizanal din Ighișu Nou. “Sunt oameni minunați care se zbat, la fel ca noi, să producă țesături cât se poate de naturale”, adaugă Bianca.

Somn cu miros de lavandă

Unul dintre produsele inedite ce se regăsesc în atelierul din Cisnădie este perna cu lavandă. Aici, lâna este împletită cu fire de lavandă, astfel că cei care o achiziționează au parte de natură chiar și în somn.

“Mirosul de lavandă poate persista chiar și doi ani. Ideea noastră a fost ca, atunci când te adâncești într-un pat, să ai parte de liniște, confort și armonie. Și natura aproape, bineînțeles”, a explicat Bianca.

Pentru micul atelier din Cisnădie, anul 2020 a fost dificil, ca pentru întreaga industrie textilă. Soluția a venit, însă, odată cu inovarea unor produse.

Campania Produs în Sibiu continuă și în 2021 poveștile frumoase ale producătorilor locali. Ajunsă deja la cea de-a 5-a ediție, Campania Produs în Sibiu din acest an, s-a focusat pe dorința ca economia locală să funcționeze mai departe și să supraviețuiască vremurilor grele cu care se confruntă întreaga comunitate sibiană de afaceri.

“Anul trecut, când pe majoritatea celor din domeniul textil i-a afectat pandemia, înregistrându-se o scădere drastică, am încercat să facem lucruri creative și care ne leagă foarte mult de copilărie. Industria HoReCa a fost clar afectată, astfel că ne-am gândit să ne îndreptăm mai mult spre oamenii simpli, spre casă, nevoile persoanelor fizice, nu juridice.

Am început să utilizăm toate țesăturile naturale, îndeosebi inul, cânepa, lâna, în tot ce ține de confortul casei și nu numai. Am realizat pături pentru picnic, naproane, tapiserii, chiar și câteva piese de îmbrăcăminte, inclusiv halate de baie și alte accesorii din in. Impactul a fost extraordinar, pentru că noi am urmărit ca, prin produsele noastre, să îi facem pe oameni să se simtă bine chiar și în pandemie, stând în casă”, povestește Bianca.

Campania Produs în Sibiu continuă și în 2021 poveștile frumoase ale producătorilor locali. Răsfăț în in, pentru Principesa Sofia a României

Confortabilă a fost lenjeria de pat și pentru Principesa Sofia a României. Potrivit Biancăi, cea de-a patra fiică a Regelui Mihai s-a bucurat, la sfârșitul săptămânii trecute, de un somn liniștitor într-o lenjerie creată la Cisnădie. Alteța Sa a fost invitată, alături de Arhiducesa Gabriela de Habsburg, la un eveniment găzduit de Ansamblul “Agora” Cisnădioara.

“Weekendul trecut, în așternuturile noastre au dormit Principesa Sofia a României și Arhiducesa Gabriela. Am auzit că Altețele Sale au fost foarte încântate de lenjeria de in, ceea ce ne facem să ne simțim mândri că produsele noastre sunt apreciate de reprezentanți ai Casei Regale”, mai povestește Bianca.

Cei care vor să descopere produsele atelierului de pe strada Teilor nr. 7 pot vizita site-ul oficial www.biaart.ro, pagina oficială de Facebook Bia Art Textil Cisnădie, suna la 0746.046.420 sau trimite un email la contact@biaart.ro.

Articolul face parte din Campania Produs în Sibiu, o inițiativă a Asociației Produs în Sibiu cu sprijinul Sibiu 100%

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Doi prieteni și-au deschis croitorie în Sibiu: „Ne-am săturat de munca în 3 schimburi”

Doi prieteni și-au deschis croitorie în Sibiu: „Ne-am săturat de munca în 3 schimburi”. Ciprian Roman și Nicu Giurgiu sunt doi prieteni care și-au petrecut…

Femeie din Sibiu s-a dat drept refugiată ca să primească donații

Femeie din Sibiu s-a dat drept refugiată ca să primească donații. O femeie de 32 de ani din Sibiu este cercetată penal după ce s-a dat drept refugiată din Kiev

Medic la Spitalul Județean Sibiu anchetat dupa ce ar fi jignit fiica unui pacient

Medic la Spitalul Judetean Sibiu anchetat dupa ce ar fi jignit fiica unui pacient. Anchetă la Spitalul Județean Sibiu, după ce un medic a fost înregistrat jignind fiica unui pacient: “Ce vrei tu, nesimțito?” Spitalul Județean Sibiu a început o anchetă după ce în spațiul public a apărut o înregistrare în care un medic jignește o femeie, fiica unui pacient. 

O nouă fabrică apare în România!

O nouă fabrică apare în România! Prima lună din an vine cu vești bune pentru mediul privat autohton. Un mare investitor tocmai a anunțat că își extinde afacerea în țara noastră, punând în joc o sumă impresionantă de bani.