România stă pe o comoară naturală de miliarde de dolari Dacă mai era nevoie de o confirmare suplimentară a faptului că România este o țară bogată în resurse, tocmai a fost descoperit un important zăcământ de gaze naturale și urmează exploatarea lui.
Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy, controlată de un fond de investiții al miliardarului Sebastian Kulczyk, a descoperit un nou câmp de gaz în perimetrul Satu Mare, similar celui identificat anterior la Moftinu. Anunțul vine la scurt timp după ce Serinus a finalizat lucrările de forare la o nouă sondă intitulată Săncrai-1. Aceasta este situată la aproximativ 8 kilometri de proiectul Moftinu.
Conform datelor obținute de profit.ro, Săncrai-1 a reușit să foreze până la o adâncime de aproximativ 1600 de metri, iar lucrările au fost finalizate cu 5 zile mai devreme, comparativ cu estimările inițiale. În acest fel, s-a ajuns și la o reducere a costurilor de aproximativ 19%, comparativ cu estimarea inițială. Sonda este acum pregătită pentru producția comercială.
România stă pe o comoară naturală de miliarde de dolari. 510 milioane de metri cub de gaze naturale în regiunea Satu Mare
Nu a durat mult de la publicarea anunțului până când acțiunile Serinus s-au apreciat cu 6,5% pe bursa de la Londra în urma anunțului.
Ca referință, Serinus exploatează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare) întregul perimetru de hidrocarburi Satu Mare. În regiune, tocmai a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.
Vestea bună vine la aproximativ doi ani după ce compania poloneză a început producția comercială la Moftinu, în aprilie 2019. Nu a durat mult până când Serinus a semnat un contract cu Vitol Gas, cel mai mare trader independent de energie din lume, pentru a comercializa gazele extrase din România.
În același timp, printr-un contract cu Conpet, operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului, polonezii vor duce condensatul extras odată cu gazele naturale de la Moftinu către rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom.
sursa articol: playtech
Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată