Cum se scoate corect o căpușă care ți-a intrat în piele? Căpușele sunt extrem de periculoase pentru sănătatea noastră. Putem fi mușcați fără să ne dăm seama, fiindcă ele se găsesc în iarbă și se pot prinde de pielea umană sau de blana animalelor. Sunt organisme parazite, iar căpușele infectate cu Borrelia, transmit și cumplita boală Lyme.

Simplul contact cu o căpușă nu este periculos, dar dacă a apucat să se înfingă în piele, este foarte important să știi să o scoți corect. Cum se scot căpușele din piele și care este metoda corectă, de fapt? Trebuie acționat cu grijă, pentru că există riscul ca ea să se rupă și să-i rămână capul înfipt în piele.

Cum se scoate corect o căpușă care ți-a intrat în piele? 4 metode care dau rezultate

În acest fel se poate produce o infecție nedorită. Dacă nu reușești singur, cu una dintre cele patru metode de scos căpușele prezentate mai jos, atunci trebuie neapărat sa te duci la medic cât mai rapid!

Metoda bățului de chibrit

Este o metodă veche, dar de mare succes. Se umezește capul bățului de chibrit, apoi se trasează câteva cercuri în jurul locului în care este înfiptă căpușa. În scurt timp, va scoate singură capul din piele și va ieși pe bățul de chibrit. Este atrasă de fapt, de mirosul de fosfor.

Untura de porc

Dacă observăm că avem o căpușă înfiptă în piele, trebuie să acoperim zona cu multă untură solidă. Apoi așteptăm 3-4 minute. Untura astupă complet căpușa, dar și zona afectată iar apoi o forțează să scoată capul din piele din cauza lipsei de oxigen. Poate fi nevoie să repeți procesul.

Tinctura de iod

Umezește o bucată de vată în tinctură și apoi aplic-o direct pe căpușă. Ține fixată vata peste căpușă timp de 4-5 minute. În acest fel, se va desprinde singură. Poți cumpăra tinctură de iod din majoritatea farmaciilor. Dacă nu iese din prima, repetă operațiunea de mai multe ori.

Acetona

Dacă vezi că ai o căpușă înfiptă sub piele, chiar dacă este pe brațe, picioare, spate sau orice alt loc, trebuie să umezești o bucată de vată în acetonă. Apoi o aplici pe căpușă și aceasta va trebui să se desprindă în câteva minute. La final, se dezinfectează zona cu iod, scrie haihuiin2

Care sunt posibile simptome ale bolilor transmise de căpușe:

  • Spoturi sau puncte roșii;
  • Prurit în jurul mușcăturii;
  • Rigiditate la nivelul gâtului;
  • Amețeală;
  • Dureri de cap;
  • Senzație de slăbiciune;
  • Durere de mușchi sau articulații;
  • Febră;
  • Noduli limfatici inflamați.

Dacă aveți astfel de simptome, trebuie să vă adresați de urgență medicului dumneavoastră!

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii. Angelique Coetzee, printre primii medici sud-africani care au aflat despre mutaţiile suferite de SARS-CoV-2, a povestit prin ce calvar a trecut, în momentul în care a dorit să comunice lumii rezultatele obţinute.

Pericolul ascuns din utilizarea îndelungată a paracetamolului

Pericolul ascuns din utilizarea îndelungată a paracetamolului. Risc de atac de cord şi accident vascular cerebral în cazul utilizării îndelungate a unuia dintre cele mai folosite medicamente în ţara noastră.

Copilul tău face febră şi are gura plină de băşici? Herpangina e de vină. De unde apare şi cum se tratează boala

Herpangina este o boală infecţioasă care afectează mai ales copiii cu vârste…

Klaus Iohannis a explicat cum vor fi vaccinați românii!

Klaus Iohannis a explicat cum vor fi vaccinați românii. Președintele țării a detaliat, luni, după o ședință cu reprezentanții MAI, MApN și ai Ministerului Sănătății, cum va arăta campania de vaccinare. Președintele a explicat că vaccinul va fi administrat etapizat populației. La locul de muncă, în centre special amenajate și inclusiv „drive-through”.