Legea Pensiilor: Cât costă cumpărarea unui an vechime în muncă? Cum vă puteți cumpăra până la şase ani de vechime în muncă. Termenul limită a fost prelungit până la 1 septembrie 2023

Până la 1 septembrie 2023, vă puteți cumpăra vechime în muncă, dacă vă lipsesc ani din stagiul de cotizare sau pur și simplu vreți să vă asiguraţi mai mulți bani la bătrânețe.

Președintele României a promulgat legea care prevede prelungirea acestei facilități cu încă doi ani, pentru că au fost multe cereri. Până acum, peste 7.000 de oameni și-au cumpărat vechime în muncă.

Daniel Baciu, președintele casei de pensii: „Persoanele care îndeplinesc condiţiile de deschidere a unui drept de pensie şi mă refer la pensia de limită de vârstă au posibilitatea să-şi completeze stagiul de cotizare, respectiv cel minim sau complet, această posibilitate s-a prelungit până inclusiv în luna august 2023.

Pentru asigurarea minimă, la salariul minim, o persoană trebuie să achite cel puțin 572 de lei pe lună, care înseamnă contribuţia de asigurări sociale pe o lună aferentă salariului minim pe economie.”

Legea Pensiilor: Cât costă cumpărarea unui an vechime în muncă? Puteţi cumpăra, retroactiv, până la şase ani de vechime în muncă.

Aşadar, pot cumpăra vechime în muncă cei care au ajuns la vârsta pensionarii ori sunt cu cel mult 5 ani înainte de a ieşi din activitate şi constată că au goluri în stagiul de cotizare – pentru că, de pildă, au lucrat în străinătate la negru, au uitat sau nu au putut să-şi achite contribuţiile la pensie.

Pot apela la această variantă şi cei care vor să-şi asigure o pensie mai mare, deci să aibă mai mulţi ani vechime, pe lângă stagiul complet de 35 de ani sau cel minim de 15 ani.

Trebuie întâi să depuneţi o cerere la Casa de Pensii de care aparțineți, împreună cu o copie după cartea de identitate și o declarație pe propria răspundere în care menționați că nu ați încasat pensie și nici indemnizație de șomaj în perioada pentru care vreți să cumpărați vechime.

La Casa de Pensii vi se calculează cât costă această perioadă în plus la vechime, iar plata o faceți într-o singură tranșă sau în rate lunare, în contul Casei de Pensii.

Anul acesta, de pildă, veți plăti cel puțin 6.900 de lei pentru un an în plus la pensie, dar când încheiaţi contractul cu Casa de Pensii, puteţi să faceţi pe ce sumă doriţi dvs., nu exista un plafon.

Până acum, 7.300 de români şi-au cumpărat vechime în muncă pentru care au plătit 90 de milioane de lei.

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie?

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie? Atunci când un membru al familiei moare, bunurile acestuia se împart la succesori. Totuși, nu de puține ori rudele ajung la neînțelegeri cu privire la moștenire. Alfă ce spune legea moșternirii și cum se împarte averea.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate. Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica!

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că nu…

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv. Numărul românilor care au între 40 şi 50 de ani şi care pleacă din ţară definitiv a crescut. Asta arată datele INS, iar motivele sunt simple: vor salarii mari și un nivel de viață mai bun.