A fost descoperit coronavirusul de 10 ori mai letal decât Covid-19.

  • Cercetătorii lucrează pentru a preveni un coronavirus periculos, MERS, să sară de la cămile la oameni
  • MERS este de cel puțin 10 ori mai letal decât virusul SARS-CoV-2
  • Șaptezeci și cinci la sută din bolile nou apărute care afectează în prezent oamenii provin de la animale

Cercetătorii lucrează pentru a preveni un coronavirus periculos, MERS (Middle East Respiratory Syndrome), să sară de la cămile la oameni, relatează BBC.

Sindromul respirator coronavirus din Orientul Mijlociu, așa cum este denumit în limba română, este de cel puțin 10 ori mai letal decât virusul SARS-CoV-2 cu care ne confruntăm în prezent. Schimbările climatice îngreunează munca cercetătorilor de a preveni o posibilă nouă pandemie.

Șaptezeci și cinci la sută din bolile nou apărute care afectează în prezent oamenii provin de la animale. Oamenii de știință au identificat 1.200 de noi boli transmise de animale, dar estimează că mai există încă 700.000 de boli zoonotice despre care nici măcar nu știm. Un animal care captează fascinația oamenilor de știință, și frica, este cămila.

De ce cămilele?

În nord-estul Africii, Asia și Orientul Mijlociu, oamenii cresc în masă aceste mamifere. Societăți întregi se bazează pe cămile pentru lapte și carne, nunți și bogăție.

MERS a fost descoperit în Arabia Saudită în 2012. Până în 2016, Organizația Mondială a Sănătății a identificat 1.761 de cazuri confirmate cu MERS-CoV, incluzând cel puțin 629 de decese asociate.

Tot în 2016, un focar la un spital a dat semnalul că nu numai păstorii de cămile sunt susceptibili la boală, ci oricine. Dar, deși cămilele pot fi purtătoare, amenințarea MERS pentru oameni este în mare parte creată de om.

Asta pentru că schimbările climatice provocate de om fac secetele mai frecvente, prelungite și severe, păstorii au fost nevoiți să schimbe vacile și alte animale pentru cămile, deoarece doar ele pot supraviețui săptămâni fără apă.

Rezultatul este un număr tot mai mare de cămile aflate în contact cu oamenii, condițiile perfecte pentru răspândirea unei boli mortale.

Sursa articol: Aleph News

Credit foto: Envato/ microgen

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii

Doctorul care a descoperit Omicron: Mi s-a cerut să nu spun că dă forme uşoare ale bolii. Angelique Coetzee, printre primii medici sud-africani care au aflat despre mutaţiile suferite de SARS-CoV-2, a povestit prin ce calvar a trecut, în momentul în care a dorit să comunice lumii rezultatele obţinute.

Pericolul ascuns din utilizarea îndelungată a paracetamolului

Pericolul ascuns din utilizarea îndelungată a paracetamolului. Risc de atac de cord şi accident vascular cerebral în cazul utilizării îndelungate a unuia dintre cele mai folosite medicamente în ţara noastră.

Copilul tău face febră şi are gura plină de băşici? Herpangina e de vină. De unde apare şi cum se tratează boala

Herpangina este o boală infecţioasă care afectează mai ales copiii cu vârste…

Klaus Iohannis a explicat cum vor fi vaccinați românii!

Klaus Iohannis a explicat cum vor fi vaccinați românii. Președintele țării a detaliat, luni, după o ședință cu reprezentanții MAI, MApN și ai Ministerului Sănătății, cum va arăta campania de vaccinare. Președintele a explicat că vaccinul va fi administrat etapizat populației. La locul de muncă, în centre special amenajate și inclusiv „drive-through”.