50% din viitoarele doze de vaccin anti-covid rezervate deja țărilor bogate. Restul ar rămâne pentru 90% din populația lumii. Un grup de ţări potente financiar, reprezentând 13% din populaţia lumii a pre-achiziţionat jumătate din viitoarele doze de vaccinuri împotriva COVID-19.

Asta arată raportul publicat recent de ONG-ul Oxfam, relatează AFP. Logica acestor ţări este de a se aproviziona ca măsură de precauţie de la mai mulţi producători concurenţi. În acest fel se speră că cel puţin unul dintre vaccinurile lor se va dovedi eficient.

Raportul Oxfam subliniază însă dificultatea pe care o va avea o parte din populaţia lumii de a găsi vaccinuri în perioada iniţială. În timp ce mecanismul pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX), susţinut de OMS este boicotat de Washington.

Începând din luna mai, Statele Unite, UK, Uniunea Europeană, Japonia şi alte ţări au semnat numeroase contracte care garantează în avans producţia şi livrarea dozelor de vaccin dacă studiile clinice în curs se dovedesc concludente. În SUA se vor livra doze încă din octombrie. Pentru a putea fi gata pentru a fi distribuite în termen de 24 h de la o eventuală autorizaţie sanitară.

Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, partener al Universităţii Oxford, a semnat majoritatea acestor contracte. Însă Sanofi, Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna, laboratorul chinez Sinovac şi institutul rus Gamaleia au de asemenea pre-vândute sute de milioane de doze la nivel mondial. Uneori sub formă de parteneriate cu producători locali.

Potrivit Oxfam, au fost deja semnate contracte cu cinci dintre aceşti producători în faza a treia a studiilor clinice. Este vorba despre 5,3 miliarde de doze, din care 51% pentru ţările dezvoltate, inclusiv cele menţionate, precum şi Australia, Hong Kong, Elveţia şi Israel. Cifrele nu includ contractele pentru vaccinuri care nu sunt încă în faza a treia de testare.

50% din viitoarele doze de vaccin anti-covid rezervate deja țărilor bogate, lăsând la urmă țări în curs de dezvoltare precum India, Bangladesh, Indonezia sau Mexic.

Statele Unite, cu o populaţie de 330 de milioane de locuitori, au rezervat în total 800 de milioane de doze de la şase producători, iar Uniunea Europeană (450 de milioane de locuitori) a achiziţionat cel puţin 1,5 miliarde de doze, conform unui bilanţ AFP.

„Accesul vital la vaccinuri nu ar trebui să depindă de locul în care locuiţi sau de câţi bani aveţi”. A declarat Robert Silverman, reprezentant Oxfam.

Experţii în sănătate publică au propus mai multe moduri de distribuţie globală: OMS ar vrea să ofere fiecărei ţări suficient pentru a vaccina 20% din populaţia sa; un grup de eticieni au sugerat prioritizarea ţărilor în care virusul ucide cel mai mult.

Însă USA au anunţat că intenţionează să ofere vaccinul tuturor locuitorilor săi, nu doar celor vulnerabili sau în vârstă.

Acest tip de „naţionalism în domeniul vaccinurilor” a fost denunţat de mai mulţi oficiali din domeniul sănătăţii. Inclusiv de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs rostit în Parlamentul European.

sursa articol: digi24

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată!

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român. În cursul zilei de miercuri, Guvernul german a adoptat un proiect…

Mesaj de recunoștință al lui Volodimir Zelenski pentru România

Mesaj de recunoștință al lui Volodimir Zelenski pentru România. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni, la orele amiezii, un mesaj de…

Pe ce loc se află România în clasamentul celor mai puternice armate din lume

Pe ce loc se află România în clasamentul celor mai puternice armate din lume? Statele Unite au cea mai puternică armată din lume potrivit clasamentului realizat de Global Firepower, în baza PowerIndex, care ține cont de 50 de factori individuali, cum ar fi aparatura militară sau numărul trupelor. SUA sunt urmate în acest clasament de Rusia și China.

Putin se lăuda că în 2 zile poate ocupa 6 capitale europene inclusiv Bucureștiul

Putin se lăuda că în 2 zile poate ocupa 6 capitale europene inclusiv Bucureștiul. Președintele rus, într-o discuție cu fostul lider ucrainean Petro Poroșenko..