Pericolul ascuns cu aromă de cafea. Dacă până acum, o cantitate de 200 mg de cafeină pe zi (cam două căni medii de cafea) se considera că nu afectează sarcina unei gravide, un studiu recent publicat în jurnalul științific, BMJ Evidence-Based Medicine, relevă faptul că, până și cea mai mică doză de cafeină poate afecta dezvoltarea sănătoasă a fătului.
Jack James, profesorul conducător al acestui studiu din cadrul Universtitatii din Reykjavik, a concluzionat pe baza datelor științifice obținute, că practic, orice cantitate de cafeină consumată de viitoarele mămici are potențialul de a fi extrem de dăunătoare pentru sarcină.
În sprijinul acestei ipoteze, James a analizat rezultatele a peste 50 de studii și seturi comportamentale. Acesta resușit să găsească o legătura directă între consumul de cafea și problemele de sarcină la gravide. Avortul spontan, greutate mică la naștere, nașterea prematură, obezitatea la prunc sau chiar și leucemia.
32 din cele 42 de observații științifice ale studiului au condus în “unanimitate” la concluzia îngrijorătoare că, atunci când se consumă cafea cu regularitate în timpul sarcinii și riscul apariției unor probleme, crește exponențial. Așadar, o conexiune directă între consumul de cofeină și cam toate tipurile de probleme de sarcină, a fost descoperită. Iar cea mai importantă observație ar fi că, până și cazurile în care se consumă cafeină în doze care se credeau inofensive s-au confruntat de fapt, cu rezultate dăunătoare pentru evoluția normală a sarcinii.
Potrivit profesorului James, pe parcursul a mai multor decenii, mamele gravide au fost induse în eroare despre adevăratul pericol ascuns în consumul de cafeină din timpul sarcinii. Tot acesta afirma că, o mare parte din vină a avut-o de-a lungul timpului; abordarea cel puțin neglijentă a subiectului de către Institutul Internațional de Știinte ale Vieții (ILSI).
Pericolul ascuns cu aromă de cafea mușamalizat de către marii producători din industria cafelei
În studiul său, acesta reamintește că ILSI a fost înființată în anii 1970 de către marii producători alimentari din SUA. A fost răspunsul la avertismentele de sănătate alimentară privind produsele cu conținut de cafeină. Acestea veneau din partea FDA (Food and Drug Administration) și reprezentau o amenințare pentru prosperitatea industriei din domeniul cafelei.
În momentul în care consumatorii erau avertizați de pericolele consumului de cafeină; ILSI răspundea prompt cu o serie stufoasă de studii pseudo-științifice. Acestea încercau să portretizeze consumul de cafea, ca fiind unul fără nici un fel de riscuri pentru sănătatea omului. Evident, aceste studii erau false și prezentau lacune mari de cercetare pentru a putea fi validate de lumea științifică.
Acum, indiferent de ce a fost în trecut, este bine totuși că rezultatele noilor studii vor putea să informeze corect mămicile despre adevăratele riscuri la care se expun, făcându-le să se gândească cel puțin de două ori înainte de a savura acea cană aromată de cafea, dimineața, dar atât de periculoasă pentru sănătatea viitorului bebelus.
Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată!