Băncile au dat undă verde pentru creditele Noua Casă, tuturor clienților care vor să-și achiziționeze o locuință. Cu un plafon maxim de 140.000 de euro și creșterea gradului de garantare a statului pentru credite, analiștii susțin că prețurile apartamentelor noi vor crește artificial. În plus, prin noul program nu mai pot fi construite case. Se pot doar cumpăra locuințe finalizate și recepționate.

Noul program vine cu modificări față de vechiul program „Prima Casă”. Valoarea locuințelor vechi sau consolidate, disponibile prin program, crește la 70.000 de euro, cu un avans de 5%.

Pot fi cumpărate și locuințe mai scumpe, cu o valoare de cel mult 140.000 de euro. În schimb, la toate creditele peste 70.000 de euro, avansul va fi de 15%.

Prin Noua Casă nu se mai pot construi case, cum era în programul anterior. Va fi permisă doar cumpărarea de locuințe finalizate și recepționate, cu interdicția ca acestea să fie vândute în primii cinci ani.

Cât ar trebui să câștige un român ca să poată accesa un credit prin Noua Casă?

În funcție de perioada creditului, rata începe de la 1500 de lei și ajunge la peste 1800 de lei. Salariul minim trebuie să fie cuprins între 3.300 și 4.100 de lei.

Dacă vrem să cumpărăm un apartament de 80.000 de euro, trebuie să avem un salariu minim de 3800 de lei la un credit luat pe o perioadă de 30 de ani.

Undă verde pentru creditele Noua Casă și pentru românii care vor o locuință mai scumpă. Pentru un credit de 100.000 de euro, salariul câștigat trebuie să fie între 4.700 și 5.900 de lei, pentru că și rata va trece de 2000 de lei, indiferent de perioada de creditare.

În cazul unei locuințe în valoare de 140.000 de euro, câștigul minim trebuie să fie de 6.600 de lei.

Analiștii atrag atenția că noile condiții pentru obținerea unei locuințe, dublarea creditului maxim și creșterea garanției statului, vor duce  la creșterea artificială a locuințelor noi.

sursa articol: Digi24

Contactează-ne aici dacă îți dorești ca știrea ta să fie publicată!

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie?

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie? Atunci când un membru al familiei moare, bunurile acestuia se împart la succesori. Totuși, nu de puține ori rudele ajung la neînțelegeri cu privire la moștenire. Alfă ce spune legea moșternirii și cum se împarte averea.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate. Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica!

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că nu…

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv. Numărul românilor care au între 40 şi 50 de ani şi care pleacă din ţară definitiv a crescut. Asta arată datele INS, iar motivele sunt simple: vor salarii mari și un nivel de viață mai bun.