foto coperta: tut.by

Manifestanţi scandând „Demisia!” au umplut duminică centrul capitalei belaruse, Minsk, în cel mai amplu protest de până acum împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. La finalul protestului pașnic, care a atras în jur de 200.000 de persoane numai în capitală, au apărut dubițe ale poliţiei care arestau cu forța, participanții de la miting.

Atmosfera a fost una de sărbătoare, oamenii venind cu steaguri alb-roşii, folosite în Belarus după destrămarea URSS în 1991, înainte ca Lukaşenko să restabilească în ţară o variantă sovietică de conducere, patru ani mai târziu. Mii de oameni au luat parte la proteste împotriva lui Lukaşenko şi în alte oraşe din ţară. Manifestanţii au strigat „Trăiască Belarus” şi „Nu vom uita sau ierta”.

Angajaţi la stat, inclusiv poliţişti şi personal din televiziune, au venit în sprijinul protestatarilor, iar unele din cele mai mari uzine de stat, coloana vertebrală a modelului economic de tip sovietic al lui Lukaşenko, au fost afectate de proteste şi încetări ale lucrului.

În timp ce străzile capitalei Minsk erau împânzite de protestatari, televiziunea de stat din Belarus, acuzată anterior de populație că nu prezintă realitatea obiectiv, a preferat ca pe întreaga durata a mitingului să difuzeze un concert cu un star pop din Rusia, demonstrând încă o dată, că este aservită intereselor politice.

Presa din Belarus a relatat că oamenii care au pleacat de la demonstrația de la Minsk au început să fie arestați. Au fost săltați în mod haotic, atât în centrul orașului, cât și la periferii, chiar în curțile caselor, bagați cu forța în microbuze fără plăcuțe de înmatriculare și duși către destinații necunoscute.

sursa articol: https://www.digi24.ro/stiri/externe/marsul-libertatii-zeci-de-mii-de-oameni-au-iesit-pe-strazi-pentru-a-cere-plecarea-lui-aleksandr-lukasenko-1353968

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român

Germania a majorat salariul minim: Un neamț câștigă de ȘAPTE ori mai mult decât un român. În cursul zilei de miercuri, Guvernul german a adoptat un proiect…

Mesaj de recunoștință al lui Volodimir Zelenski pentru România

Mesaj de recunoștință al lui Volodimir Zelenski pentru România. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni, la orele amiezii, un mesaj de…

Pe ce loc se află România în clasamentul celor mai puternice armate din lume

Pe ce loc se află România în clasamentul celor mai puternice armate din lume? Statele Unite au cea mai puternică armată din lume potrivit clasamentului realizat de Global Firepower, în baza PowerIndex, care ține cont de 50 de factori individuali, cum ar fi aparatura militară sau numărul trupelor. SUA sunt urmate în acest clasament de Rusia și China.

Putin se lăuda că în 2 zile poate ocupa 6 capitale europene inclusiv Bucureștiul

Putin se lăuda că în 2 zile poate ocupa 6 capitale europene inclusiv Bucureștiul. Președintele rus, într-o discuție cu fostul lider ucrainean Petro Poroșenko..