În contextul creșterii numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, Consiliul Județean Sibiu și Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu reiau apelul pentru donarea de plasmă hiperimună utilizată cu succes în tratarea cazurilor grave de SARS-COV 2. Sibiul este unul dintre cele 18 centre din țară dotat cu aparat pentru recoltarea de plasmă hiper-imună de la pacienții vindecați.

Înainte de recoltare, se fac o serie de analize precum și testare pentru anticorpi SARS-COV 2. Pentru donare, dar și pentru analizele pregătitoare, pacienții se prezintă la Centrul de Transfuzie Sanguină, aflat în subordinea Ministerului Sănătății și care își desfășoară activitatea în curtea Spitalului Județean Sibiu, într-o locație distinctă de secțiile spitalului.

„13 pacienți vindecați au donat până acum plasmă, unii chiar de mai multe ori, pentru a ajuta alte persoane care se luptă cu boala” declară Livia Mareș, biolog al Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu.  Unul dintre ei este Adrian N., care s-a prezentat de curând pentru a doua oară la Centrul de Transfuzie Sibiu. „E o donare normală. Sper să fie cu folos.  Dacă rămân anti-corpii, voi dona din nou peste o lună”, spune donatorul.

„Vă mulțumim tuturor celor care donați plasmă după ce v-ați vindecat de coronavirus. Voi dați speranță altor pacienți, în special celor care se confruntă cu forme grave. Este un gest extraordinar de solidaritate, care salvează vieți. Fac un apel la toți cei care pot face un astfel de gest – avem nevoie de voi, atât din punct de vedere medical, cât și moral!” este mesajul președintei Consiliului Județean Sibiu Daniela Cîmpean.

După recoltare, înainte de a fi folosită în tratament, plasma donată este testată suplimentar de către Institutul Național de Hematologie Transfuzională București pentru virusurile transmisibile prin sânge (HBV, HCV, HIV) și Anti-HLA.

Donatorii de plasmă primesc toate beneficiile ca și în cazul donării de sânge: analize gratuite, bonuri de masă, zi liberă, transport gratuit. Dintre acestea, un important avantaj este că prin testările de care beneficiază gratuit anterior donării, acești pacienți vindecați de SARS-COV 2 află dacă și-au păstrat anticorpii care îi protejează de reinfectare.

Pentru programări, potențialii donatori sunt invitați să apeleze la numărul de telefon 0369 437 127.

Sign Up for Our Newsletters

Get notified of the best deals on our WordPress themes.

Te-ar mai putea interesa și:

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie?

Legea moștenirii 2022: Cine primește averea în familie? Atunci când un membru al familiei moare, bunurile acestuia se împart la succesori. Totuși, nu de puține ori rudele ajung la neînțelegeri cu privire la moștenire. Alfă ce spune legea moșternirii și cum se împarte averea.

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate

Românii care nu locuiesc la adresa din buletin rămân fără acte de identitate. Cetățenii români care nu fac dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin, prin verificările făcute de polițiști, rămân fără acte de identitate, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, se interzice înscrierea la aceeași adresă a mai mult de 10 persoane, dacă între acestea nu există legături de rudenie.

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica!

Arafat le cere românilor să nu mai ducă mâncare refugiaților: Se va strica! Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, afirmă că nu…

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv

Tot mai mulți români trecuți de 40 de ani pleacă din ţară definitiv. Numărul românilor care au între 40 şi 50 de ani şi care pleacă din ţară definitiv a crescut. Asta arată datele INS, iar motivele sunt simple: vor salarii mari și un nivel de viață mai bun.