Dacă îți întrebi prietenii, familia sau un simplu străin de pe stradă, când este cel mai bine să te căsătorești, cu siguranță vei primi o sumedenie de răspunsuri de la “chiar acum” până la “niciodată”. Noi îți spunem că dacă te gândești serios la căsătorie, cel mai bun moment să o faci este oricând te simți tu alături de partenerul tău, pregătiți pentru acest pas important – dar să vedem ce spune și știința despre acest lucru.
Un studiu american realizat în 2015 de către Institute of Family Studies (IFS) pe baza datelor strânse din anul 1995, a relevat că atunci când vorbim despre prima căsătorie, cuplurile care se hotărăsc să își lege destinele în perioada primei tinereți (20-25 de ani) au cele mai bune șanse la o căsătorie fără divorț
La polul opus, mariajele începute sub vârsta de 20 de ani au fost și cele mai expuse riscului de divorț, fapt care nu este atât de surprinzător dacă ne gândim la stigmatizarea socială, dezaprobarea din partea părinților sau la evoluția diferită în cuplu a fiecărui partener în parte, toti aceștia fiind factori decisivi care pot duce la destrămarea cuplului și astfel, la un divorț timpuriu. În schimb, de la 25 de ani încolo, lucrurile tind să se stabilezeze, dar în medie, rata de divorț scade considerabil în cazul cuplurilor căsătorite la 40 de ani.
Pentru perioada 2006-2010, lucrurile încep să se schimbe. Cu toate că riscul de divorț la mariajele între persoane sub 20 de ani a rămas neschimbat, cele începute între 27-31 de ani, au aratat cele mai puține cazuri de divorț. Curios este că, din acest punct până în jurul vârstei de 45 de ani, riscul de divorț ajunge să-l egaleze pe cel al persoanelor care se căsătoresc înainte de 20 de ani.
Sociologii angrenați în acest studiu au venit cu o posibilă explicație legată de aceste diferențe în statistici, lansând ideea că, persoanele care preferă să aștepte vârsta de 30 de ani pentru căsătorie, sunt genul de oameni predispuși să nu se descurce atât de bine în mariajele lor. Un alt studiu, de data aceasta al reputatului jurnalist și sociolog specializat în procesele cognitive, Tom Griffiths, a sugerat că vârsta ideală pentru căsătorie este de fapt, 26 de ani.
În susținerea teoriei lui s-a bazat pe “regula de 37%”. Potrivit teoriei matematice, acesta este cel mai bun mod de a lua decizia căsătoriei, atunci când ai resurse limitate precum timpul sau aria de “selecție” printre potențialii parteneri de căsătorie. Așadar, dacă ți-ai putea imagina un grafic al întâlnirilor cuprins între 18 și 40 de ani, ar trebui să aștepți cel puțin până ajungi la nivelul de 37% din întreaga ta perioada de căutări sentimentale, pentru a avea suficiente “date” care să te ajute în alegerea partenerului ideal – deci, 26 de ani!