Unul din cele mai afectate domenii de pandemia cu Coronavirus a fost și rămâne turismul. După perioada de urgență și de alertă, lucrurile încep încet-încet să revină la normalitate, o normalitate umbrită încă de teama oamenilor de a călători și de a se relaxa departe de casă din cauza virusului.
Turismul în România nu mai este la fel că înainte, este un domeniu în care oamenii nu se mai regăsesc, în care persoanele pasionate de călătorii nu își mai găsesc liniștea și nu mai simt dorință de a pleca departe de casă pentru a se relaxa. Pentru încă o vreme, poate câteva luni, România și întreaga lume va fi marcată de pandemia cu virusul COVID 19. Nu numai economia are de suferit în urma acestei pandemii, ci și turismul.
Turismul este unul din cele mai lovite domenii de criza mondială la momentul actual, cu o pondere mai mare sau mai mică în PIB, valorile variind de la o țară la alta. Nu numai în România, ci și în alte țări se caută metode de relansare a turismului prin elaborarea de strategii apte să salveze milioane de locuri de munca și să ofere condiții optime celor dornici de vacanță.
România este o țară cu un potențial turistic foarte mare, iar Alianța pentru Turism (APT) reunește 18 alte asociații din domenii reprezentative, încercând să relanseze turismul pe teritoriul țării.
După perioada pandemiei cu virusul Corona, nu vă fi simplu nici pentru turiști, nici pentru operatorii de turism să își reia activitatea obișnuită. În primăvara anului 2019, președintele Asociației de Turism Sibiu, Alin Chipaila, susținea, cu optimism, că România va avea un an plin din punct de vedere al turismului, în urma Summitului UE, găzduit de orașul transilvănean încărcat de istorie, în urma vizitei Papei Francisc, a Festivalului Internațional de teatru FITS care numai în 2019 a atras 700.000 de spectatori. Toate aceste evenimente se adaugă manifestărilor culturale, gastronomice, meșteșugărești pe care orașul Sibiu le găzduiește de la an la an în Piața Mare din centrul istoric, precum Târgul Olarului sau Târgul de Crăciun, una dintre cele mai apreciate din Europa.
Situația s-a schimbat radical și toate manifestările culturale au fost anulate și reprogramate. Festivalul de teatru a căzut victimă pandemiei și a fost prezentat în formulă online între 12 și 21 iunie. În anul 2019, în regiune au fost înregistrați peste 600.000 de turiști, dintre care 155.000 de turiști străini, proveniți în marea majoritate din spațiul de limbă germană.
De la o activitate economică a turismului ce reprezenta 3% din PIB-ul României, turismul a ajuns la o valoare dramatică – zero. Toți reprezentanții turismului au nevoie de o metodă pentru a depăși acest moment greu, de a atrage din nou turiștii, de a le oferi siguranță sanitară de care au nevoie, sustenabilitate și ecoturism. Anul turistic 2020 nu va fi, cu certitudine, la fel de bun ca anii precedenți, dar se speră că prin intitiativa SOS Turismul Românesc se va ajunge la o revigorare a acestui domeniu.